Tag

Tag: prawda

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawda.

fot. M. Lubecka

Kościół

Egzorcyzm to nie hokus-pokus

Na początku stycznia tego roku cały kraj obiegły informacje o czteroosobowej rodzinie z Lublina, która miała „odprawiać egzorcyzmy” na własną rękę w swoim mieszkaniu. Z powodu krzyków i hałasu, jakie dobiegały z domu, sąsiedzi wezwali pogotowie, policję. Wszyscy członkowie trafili do czterech różnych szpitali psychiatrycznych. Sprawę bada prokuratura. Natomiast kilka lat temu media obiegła wiadomość o „egzorcyzmach”, jakie dorosłe dzieci urządziły swojej 75-letniej matce. Ponieważ schorowana kobieta podobno nie chciała wyrzec się szatana, syn bił ją tak długo, aż zmarła.

„Cokolwiek wiesz o Watykanie, na pewno nie wiesz wszystkiego”

Kościół

„Cokolwiek wiesz o Watykanie, na pewno nie wiesz wszystkiego”

Jak wygląda świat za Spiżowa Bramą? Odpowiedź na to pytanie z pewnością chciałoby poznać wielu z nas. Rąbka tajemnicy odsłonić postanowił John Thavis, dziennikarz, pisarz, watykanista (przez prawie trzydzieści lat, 1983 – 2012, szef biura największej i najstarszej agencji prasowej specjalizującej się w tematyce religijnej - Catholic News Service) na kartach książki "Dziennik watykański. Władza, ludzie, polityka." Wydawnictwo Znak zachęcając do sięgnięcia po lekturę pisze: "John Thavis wie więcej o tajemnicach Watykanu niż Don Brown, a o skandalach dowiaduje się szybciej niż sam papież."

Norman Davies fot. Kubik/Wikimedia Commons

Norman Davies odważnie, prosto w twarz Rosjanom!

Współczesna historiografia rosyjska, kontynuatorka marksizmu nadal uważa, że ZSRR brał udział w II wojnie światowej dopiero od 1941 roku, czyli od momentu rozpoczęcia wojny z Niemcami. Norman Davies powiedział publicznie, że to zakłamani. ZSRR udział w II wojnie światowej rozpoczął z rokiem 1939. Światowej sławy brytyjskiego historyka przyszli posłuchać rosyjscy historycy, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego i dziennikarze. Historyk ocenił, że odpowiedź na postawione w tytule wykładu pytanie jest prosta: II wojnę światową wygrała Wielka Koalicja; problemem są tylko proporcje określające wkład poszczególnych państw w to zwycięstwo.

Kim tak naprawdę był Prorok Mahomet?

Kim tak naprawdę był Prorok Mahomet?

Rzeczywiście, we wszystkich podręcznikach w sposób jednoznaczny pisze się o życiorysie Mahometa: urodzony w 570 r.n.e w Mekce, wiódł z powodzeniem życie kupca, pierwsze objawienie w 610 r., ucieczka do Medyny w 622 r., triumfalny powrót do Mekki w 630 r., śmierć w 632 r. Jeszcze bardziej szczegółową biografię Mahometa znajdziemy w klasycznym, 610-stronicowym tekście W.Montomery’ego Watta.

Matti Friedman: dlaczego media mają obsesję na punkcie Izraela?

Matti Friedman: dlaczego media mają obsesję na punkcie Izraela?

Pewnej nocy wiele lat temu wracałem z Betlejem po reporterskim zadaniu i przechodziłem przez punkt kontrolny izraelskiego wojska między tym miastem a sąsiednią Jerozolimą, w której mieszkam. Towarzyszyły mi dziesiątki palestyńskich trzydziestolatków, moich rówieśników. Przy wejściu do punktu granicznego nie było widać żadnych żołnierzy, którzy służą tam jako "filtr" przeciwko zamachowcom-samobójcom. Zobaczyliśmy tylko stal i beton. Przeszedłem surowym korytarzem za innymi mężczyznami przez wykrywacz metalu i wykonywałem polecenia, które podawał ujadający głośnik - zdejmij swój pas, podnieś koszulę! Głos należał do żołnierza, który oglądał nas za pomocą kamery przemysłowej. Po wyjściu z "checkpointu" poprawiałem pasek od spodni i koszulę tak jak inni i czułem się trochę mniej niż 100-procentowy człowiek i wtedy nie pierwszy raz zrozumiałem, że takie uczucie może popchnąć kogoś do przemocy.

Wanda Półtawska (fot. Paweł Zastrzeżyński)

Wanda Półtawska o roli kobiety w świecie współczesnym

Niejednokrotnie proszono mnie o wykład na temat kobiety, jej zadań, powołania - roli w rodzinie i społeczeństwie itp. Takie tematy można by mnożyć niemal w nieskończoność. Tym razem chciałabym więc podzielić się, u schyłku życia, moim doświadczeniem - pisze Wanda Półtawska.

fot. sxc.hu

Kościół

Jak po katolicku patrzeć na seksualność?

Z seksualnością mamy do czynienia od chwili narodzin aż do śmierci i ma to znaczenie dla naszego zbawienia. Ludzie są jedynymi istotami, które kochając się, mogą ze sobą rozmawiać. Jedynymi, które „robiąc to”, mogą sobie patrzyć w oczy. I jedynymi, które mogą o tym, co ze sobą przeżyły, porozmawiać. To wyjątkowa frajda, która jednak zobowiązuje! Duchowość i seksualność to dwie fundamentalne siły wpływające na nasze zachowania i rozwój, chrześcijaństwo jednak przez większość swej historii stawiało je w opozycji do siebie. Zmysłowe ciało było przeciwieństwem wiecznego ducha, a duchowość synonimem wyzbycia się pragnień, przyjemności i kontroli nad ciałem. Chrześcijaństwo nie jest jednak aseksualne. Ani judaizm, ani kultury antyczne (grecka i rzymska), które były jego kulturową kolebką, nie postrzegały ludzkiej seksualności tylko w pozytywny sposób. Zarówno w cywilizacji zachodniej, jak i w większości znanych nam kultur, seks był z jednej strony określany jako siła, której na różne sposoby

Jezus przepędza szatana (fot, Wikimedia Commons)

Kościół

Siedem prawd o szatanie

1. Chrystus ma większą moc niż diabeł. "Czego chcesz od nas Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kim jesteś: Święty Boży", krzyczały demony w Ewangelii św. Marka 1:24.

Islam umiarkowany nie istnieje!

Islam umiarkowany nie istnieje!

20 października 2008 roku najbardziej znany konwertyta z islamu na katolicyzm Magdi Cristiano Allam na stronie internetowej Bojowników o Chrześcijańską Europę opublikował