Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Anna Fotyga: Nie wyobrażam sobie stresu dzieci

Polska

Anna Fotyga: Nie wyobrażam sobie stresu dzieci

Bardzo oczekiwałam porozumienia. Liczyłam, że do niego dojdzie. Nie mam wątpliwości, że status nauczycieli powinien wzrastać. Jestem jednak przyzwyczajona do odpowiedzialności. Nie wyobrażam sobie stresu dzieci, które po raz pierwszy przystępują do egzaminów - mówiła Anna Fotyga, komentując kolejny brak porozumienia po spotkaniu przedstawicieli rządu i związków zawodowych nauczycieli.

Cejrowski: ''ZNP to kuźnia komunistycznych trepów''

Polska

Cejrowski: ''ZNP to kuźnia komunistycznych trepów''

"ZNP to jest komunistyczna organizacja z dawnych czasów, dlatego powstała alternatywnie Solidarność nauczycielska. ZNP to była kuźnia komunistycznych trepów" - mówił Wojciech Cejrowski, komentując sprawę protestów nauczycieli i fiaska negocjacji z rządem. Zdaniem podróżnika Związek Nauczycielstwa Polskiego to organizacja, która usilnie stara się utrzymać swoją pozycję, którą zbudowała sobie jeszcze za czasów komuny.

Nykiel: Żałosny jest widok rozbawionych strajkiem związkowców

Polska

Nykiel: Żałosny jest widok rozbawionych strajkiem związkowców

"Kompromisu nie ma i pewnie nie będzie. Dlaczego? Bo celem Związku Nauczycielstwa Polskiego nie jest znalezienie porozumienia. Celem jest wywołanie politycznego chaosu, kompletna destrukcja życia społecznego, wprowadzenie masowego niepokoju, skłócenie grup społecznych i oskarżenie o to wszystko rząd" - napisała Marzena Nykiel, komentując kolejne nieudane spotkanie pomiędzy rządem a związkami zawodowymi nauczycieli.

zdj. screen Youtube/RMF FM

Falenta nie chce ekstradycji do Polski

Marek Falenta nie wyraził zgody na ekstradycję do Polski- informuje agencja Associated Press. O tym, co miało miejsce podczas wstępnego przesłuchania Falenty poinformował przedstawiciel hiszpańskiego Sądu Narodowego.

Zdj. Pxhere, CC0, domena publiczna

Unia Europejska

Wiemy, kiedy TSUE wyda opinię ws. skargi KE na Polskę

20 czerwca rzecznik generalny unijnego Trybunału Sprawiedliwości ogłosi swoją opinię w sprawie skargi Komisji Europejskiej na Polskę za ustawę o sądach powszechnych. Sędziowie Trybunału mogą tę ocenę wziąć pod uwagę, ale nie muszą. Zwykle w większości przypadków się nimi posiłkują. Orzeczenia sędziów można się spodziewać jesienią.

Fot. via Wikipedia, Pixabay, CC0

CBA dobrze służy Polsce

Ujawnienie szkody w mieniu Skarbu Państwa na kwotę blisko 2 mld zł, wartość zabezpieczonego mienia tylko w złotych w wysokości 448 mln, 721 podejrzanych, 30 zawiadomień o podejrzeniu popełnienia przestępstw w wyniku przeprowadzonych kontroli, 40 opracowań analitycznych, blisko 6000 przeszkolonych urzędników to tylko niektóre efekty pracy funkcjonariuszy CBA w ubiegłym roku.

Mariusz Błaszczak: Bezpieczeństwo Polski to priorytet rządu

Wojsko

Mariusz Błaszczak: Bezpieczeństwo Polski to priorytet rządu

"Bezpieczeństwo jest priorytetem dla rządu PiS, dlatego przeznaczamy duże pieniądze na modernizację Wojska Polskiego; zależy mi na tym, by wszystkie zaniedbania, które przez lata miały miejsce, zostały teraz nadrobione" - mówił minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak w trakcie wizytacji 12. Brygady Zmechanizowanej.

Antoni Macierewicz: Polska wieś w centrum programu PiS

Polska

Antoni Macierewicz: Polska wieś w centrum programu PiS

"Program przedstawiony na konwencji PiS w Kadzidle bardzo koncentruje się na sprawach gospodarczo-finansowych, bo dla wsi właśnie to jest najważniejsze. Nie mamy tu do czynienia z obietnicami. To jest program naszych zobowiązań, które – jak pokazaliśmy – realizujemy z absolutną konsekwencją" - mówił Antoni Macierewicz, komentując wczorajszą konwencję Prawa i Sprawiedliwości.