Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

,,Rz'': USA zdecydowane na obecność w Polsce. Przeszkoda? ,,Niemiecki'' Tusk

Wojsko

,,Rz'': USA zdecydowane na obecność w Polsce. Przeszkoda? ,,Niemiecki'' Tusk

Na początku marca do Polski przyleci wiceminister obrony USA, John Rood. Według ,,Rzeczpospolitej'' ma on zaproponować ,,plan zwiększenia sił USA w naszym kraju''. Nie idzie tu jednak o stałą bazę, ale o zwiększenie liczby żołnierzy amerykańskich w Polsce. ,,Być może w Poznaniu na stałe rezydowałby nawet trzygwiazdkowy amerykański generał, drugi co do rangi w Europie po dowódcy sił NATO'' - pisze w ,,Rzeczpospolitej'' dziennikarz Jędrzej Bielecki.

fot screen TVP Info

Polska

Ryszard Czarnecki: Jestem dumny, że prezes mi zaufał

"Jestem dumny że znowu prezes Kaczyński mi zaufał. Polityka to gra zespołowa, to nie jest tak, że pan wchodzi do restauracji, bierze kartę, wybiera schabowy albo inny okręg. Tak nie jest" - mówił Ryszard Czarnecki, europoseł PiS, który znajdzie się na listach wyborczych partii w nadchodzących eurowyborach.

Zdj. screen Youtube/Telewizja Republika

Dr Jerzy Targalski: Katz nas nie przeprosi. I dobrze!!!

Oprócz warszawskiej konferencji bliskowschodniej oraz Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa, w Soczi również odbył się ważny szczyt, na którym zebrały się Rosja, Turcja i Iran. W swoim autorskim programie "Geopolityczny tygiel" dr Jerzy Targalski skomentował te trzy spotkania.

Zdj. Piotr Drabik, lic. CC BY SA 2.0, via Wikimedia Commons(edytowane), Youtube (Superstacja)

Zobacz

Borusewicz: Ks. Jankowski był agentem SB. Wałęsa broni prałata

"Ksiądz Jankowski był agentem SB, a jego teczka została zniszczona"-twierdzi wicemarszałek Senatu, Bogdan Borusewicz. Odmienne zdanie w tej sprawie ma były prezydent Lech Wałęsa. "Wiele wiele lat byłem w pobliżu i nic podobnego nie widziałem. Nikt też za życia księdza nie poinformował mnie i nie zgłosił podobnych uwag" - napisał na Facebooku.

Marek Gróbarczyk: Przekop mierzei nie jest zagrożony

Polska

Przekop Mierzei Wiślanej nie oznacza, że na Zalewie Wiślanym będą pływały kontenerowce. Nikt nigdy nie planował tam wpuszczania tego typu jednostek – powiedział w "Sygnałach dnia" na antenie radiowej Jedynki minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk.

Polska

Przekop Mierzei Wiślanej nie oznacza, że na Zalewie Wiślanym będą pływały kontenerowce. Nikt nigdy nie planował tam wpuszczania tego typu jednostek – powiedział w "Sygnałach dnia" na antenie radiowej Jedynki minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk.

Prezydent Duda i premier Morawiecki liderami zaufania

Polska

Prezydent Duda i premier Morawiecki liderami zaufania

Prezydent Andrzej Duda cieszy się największym bo aż 63 procentowym zaufaniem wśród Polaków. Drugi w rankingu jest premier Mateusz Morawiecki (55 proc.), trzeci - Paweł Kukiz (45 proc.) - to wyniki najnowszego sondażu CBOS. Liderami rankingu nieufności są szefowie: PO Grzegorz Schetyna (49 proc.) oraz Teraz! Ryszard Petru (45 proc.)

Mateusz Morawiecki: Polska jest najbardziej proizraelska w UE

Izrael i Żydzi

Mateusz Morawiecki: Polska jest najbardziej proizraelska w UE

"Nie sądzę, aby między Polską a Izraelem miał miejsce głęboki kryzys. Rozumiem, że w trakcie kampanii wyborczej niektórzy politycy chcą trafić na czołówki gazet. Generalnie jednak mój rząd jest jednym z najbardziej proizraelskich w UE i ONZ" - mówił premier Mateusz Morawiecki w wywiadzie dla dziennika "Haaretz".

Beata Mazurek: Będziemy reprezentować Polskę, a nie donosić

Polska

Beata Mazurek: Będziemy reprezentować Polskę, a nie donosić

"PiS wystawiło już „jedynki” i „dwójki”. W naszej ocenie silne. Osoby rozpoznawalne, które mają doświadczenie i będą godnie reprezentować swoich wyborców i Polskę w Brukseli" - mówiła Beata Mazurek komentując kandydatów Prawa i Sprawiedliwości w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Premier Morawiecki mocno: To jest to nic innego jak rasizm!

Polska

Premier Morawiecki mocno: To jest to nic innego jak rasizm!

"Nie jest dla mnie problemem, gdy ktoś wspomina fakt, że podczas okrutnej, złej, odczłowieczającej wojny w moim narodzie zdarzali się pojedynczy przestępcy - oczywiście, że się zdarzali, tak jak w każdym innym narodzie. Ale gdy wykorzystuje się stereotypy takie jak ten, że Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki, to jest to nic innego jak rasizm" - mówił Mateusz Morawiecki w wywiadzie dla izraelskiego dziennika "Haarec".