Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot. Maxwell Hamilton/flickr/ CC BY 2.0)

Wiara

Jak rozpoznać antychrysta?

Antychryst nie będzie nazywany antychrystem, gdyż nie miałby wówczas żadnych zwolenników. Nie będzie nosić czerwonych rajtuz, nie będzie zionąć siarką, nie będzie też dzierżyć wideł ani wymachiwać zakończonym strzałką ogonem niczym Mefistofeles w „Fauście”. Ta maskarada pomogła szatanowi przekonać ludzi o swoim nieistnieniu. Gdy nikt go nie uznaje, tym większą ma on moc. Bóg określił samego siebie mianem „Ja, który jestem”; szatan definiuje siebie jako „ja, którego nie ma”.

Oto wielkie CUDA za wstawiennictwem św. Judy Tadeusza!

Wiara

Oto wielkie CUDA za wstawiennictwem św. Judy Tadeusza!

Istnieje piękny obyczaj szerzenia czci dla św. Judy w formie pisemnych podziękowań za doznaną opiekę. Są one zamieszczone w prasie oraz w internecie. Bardziej tradycyjną formą dziękczynienia za doznane łaski i cuda są napisy wotywne – najczęściej w postaci grawerowanych tabliczek – umieszczone przed obrazami Świętego i poświęconymi mu ołtarzami. Zwyczaj dziękowania Apostołowi na łamach pracy upowszechnił się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. W działach ogłoszeń licznych gazet często można znaleźć teksty zawierające znamienne słowa: „Dziękuję Ci św. Judo za otrzymane łaski”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święto świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza

Ewangelie wymieniają św. Szymona w ścisłym gronie uczniów Pana Jezusa. Jest on chyba najmniej znanym spośród nich. Ewangelie wspominają o nim tylko trzy razy. Mateusz i Marek dają mu przydomek Kananejczyk (Mt 10, 4; Mk 3, 18). Dlatego niektórzy Ojcowie Kościoła przypuszczali, że pochodził on z Kany Galilejskiej i był panem młodym, na którego weselu Chrystus Pan uczynił pierwszy cud. Współczesna egzegeza dopatruje się jednak w słowie Kananejczyk raczej znaczenia "gorliwy", gdyż tak je również można tłumaczyć. Łukasz wprost daje Szymonowi przydomek Zelotes, czyli gorliwy (Łk 6, 15). Specjalne podkreślenie w gronie Apostołów, że Szymon był gorliwy, może oznaczać, że faktycznie wyróżniał się wśród nich prawością i surowością w zachowywaniu prawa mojżeszowego i zwyczajów narodu.

Bella V. Dodd: Komuniści. Zniszczyć Kościół i księży!

Bella V. Dodd: Komuniści. Zniszczyć Kościół i księży!

Gwałtowna propaganda komunistyczna łączyła całą hierarchię kościelną z „faszystami” i za pomocą tej techniki starała się zmasakrować Kościół, atakując jego kapłanów. To nie była nowa taktyka. Byłam świadkiem, jak używa się jej w naszym własnym kraju raz po raz. Gdy komuniści organizowali katolickich robotników – irlandzkich, polskich i włoskich – w związki zawodowe, zawsze wbijali klin między świeckich wiernych i kapłanów, schlebiając świeckim i atakując księży- wspomina Bella V. Dodd w swojej autobiografii pt. „Szkoła Ciemności”

Abp Głódź poniżał pracowników? TVN24 stawia zarzuty

Kościół

Abp Głódź poniżał pracowników? TVN24 stawia zarzuty

TVN24 wyemitował materiał, zarzucający abp. Sławojowi Leszkowi Głódziowi skandaliczne zachowanie, które nie przystoi biskupowi. Jak wynika z reportażu "Czarno na białym" hierarcha miał publicznie poniżać, ubliżać i psychicznie znęcać się nad osobami ze swojego otoczenia.

(fot. wikipedia/screen)

Polska

,,Rz'': Senator KO zakładał sektę

Jacek Bury, który zdobył mandat senatora z list Koalicji Obywatelskiej, jest współzałożycielem wspólnoty posądzanej o sekciarstwo.. O sprawie informuje "Rzeczpospolita"

Przyszedłem ogień rzucić na ziemię!

Wiara

Przyszedłem ogień rzucić na ziemię!

(Rz 6, 19-23)Bracia: Ze względu na przyrodzoną waszą słabość posługuję się porównaniem wziętym z ludzkich stosunków: jak oddawaliście członki wasze na służbę nieczystości i nieprawości, pogrążając się w nieprawość, tak teraz wydajcie członki wasze na służbę sprawiedliwości, dla uświęcenia. Kiedy bowiem byliście niewolnikami grzechu, byliście wolni od służby sprawiedliwości. Jakiż jednak pożytek mieliście wówczas z tych czynów, których się teraz wstydzicie? Przecież końcem ich jest śmierć. Teraz zaś, po wyzwoleniu z grzechu i oddaniu się na służbę Bogu jako owoc zbieracie uświęcenie. A końcem tego jest życie wieczne. Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

(fot. pixabay)

Kościół

Watykan zbankrutuje? Bp Galantino o Vatileaks

W Watykanie nie ma groźby bankructwa – zapewnia bp Nuzio Galantino, przewodniczący Administracji Dóbr Stolicy Apostolskiej APSA. Przypomina on, że w ubiegłym roku urząd ten wygenerował dochód w wysokości 22 mln euro. W tym roku wyniki są negatywne na skutek nadzwyczajnej interwencji – ratowania katolickiego szpitala i jego personelu.