Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

(fot. screen)

Polityka

Czy on coś brał? Biedroń: Koloratka służy jako bicz na niepokorne kobiety

– Dziś Polska nie jest krajem dla kobiet. Jest krajem dla biskupów i działaczy partyjnych PiS. Koloratka jak legitymacja partyjna dzisiaj służy jako bankomat do Skarbu Państwa, jako bicz na niepokorne kobiety, niepokornych artystów, na niepokorne organizacje pozarządowe, na niepokornych Polaków i Polki. Musimy to zmienić. Chcemy wolnej Polski, demokratycznej Polski – stwierdził Robert Biedroń na konwencji w Poznaniu

Matuzalem żył tysiąc lat. Długowieczność przed potopem była normą

Wiara

Matuzalem żył tysiąc lat. Długowieczność przed potopem była normą

Jak wyjaśnić fragmenty Biblii, podające nieprawdopodobnie długie okresy życia przedpotopowych patriarchów? Wszyscy mniej więcej wiemy, jak długo może żyć człowiek. Dzięki rozwojowi nauki, lepszej opiece medycznej, a także postępowi w innych dziedzinach, długość życia ludzi wyraźnie wzrosła, ale amerykańscy naukowcy ocenili, że nasze możliwości kończą się obecnie na 115 latach. Możliwy jest jedynie pewien margines, ale wynosi on nie więcej niż kilka lub kilkanaście lat. To górny limit długości ludzkiego życia. Ludzki organizm nie jest po prostu przygotowany na to, by trwać przez wieki. Istotę problemu stanowią m.in. nasze komórki. Jubilatom śpiewamy „Sto lat!”, ponieważ wiek ten osiągają tylko nieliczni. Według Księgi Rekordów Guinnessa niejaka Jeanne Calment dożyła 122 lat i 164 dni. Urodzona w r. 1875 zmarła w 1997. Francuzka do dziś pozostaje rekordzistką. Wiek, który według Biblii osiągali ludzie przez Potopem, przekracza nie tylko nasze współczesne wyobrażenia, ale wydaje się być c

(fot. getty images)

Kościół

Wbrew lewicowym marzeniom! Liczba katolików rośnie!

Afryka jest dziś kontynentem, w którym Kościół rozwija się najdynamiczniej – wynika z długofalowych danych statystycznych opublikowanych w watykańskim dzienniku L’Osservatore Romano. Obejmują one lata 2010-2017. W tym okresie liczba katolików wzrosła na tym kontynencie o 26 proc., kapłanów o 24 proc., a zakonnic o 11 proc.

zdj. screen Youtube

Polska

Dogonimy Niemcy szybciej niż sądzimy? MOCNY wykład prezesa PiS!!!

"Polska musi pozostać wyspą wolności, prawdziwej wolności słowa, wolności religijnej i prawdziwej wolności politycznej. Czy to się uda?"-zastanawiał się prezes PiS, Jarosław Kaczyński. Były premier wygłosił wykład na konferencji "Być Polakiem-Duma i powinność" w Muzeum Diecezjalnym we Włocławku.

(fot. twitter)

Kard. Ranjith: zamachowcy celowo wybrali Niedzielę Zmartwychwstania

Dzień zamachów na Sri Lance został doskonale wybrany. Zamachowcy-samobójcy weszli do kościołów w najważniejszym dla chrześcijan dniu, gdy świątynie były wypełnione po brzegi. Tak niedzielne zamachy, w których zginęło co najmniej 290 osób, a 500 zostało rannych komentuje arcybiskup Kolombo. Kard. Malcom Ranjith podkreśla, że w mieście panuje strach. Ludzie nie czują się bezpieczni. Beata Zajączkowska – Sri Lanka

screenshot Youtube

O. Leon Knabit OSB: Tylko w takim małżeństwie powinny rodzić się dzieci

Tyle się mówi i pisze o konieczności naprawy i poprawy aktualnej rzeczywistości. Poszukajmy recepty u Jezusa. A On powiada: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego (Mt 18,3). I tu właśnie zaczyna się problem. O dziecku można pisać tomy, a ja chciałbym podzielić się z wami paroma moimi przemyśleniami opartymi na teorii, ale także na doświadczeniu nabytym podczas kontaktów z ludźmi przez 65 lat kapłaństwa.

zdj. screen Youtube

Szokujące

Hartman:To papieże trzymali Żydów w gettach. Wstyd być katolikiem!!!

Krakowski filozof i etyk, Jan Hartman po raz kolejny zaatakował Kościół Katolicki. Na swoim blogu w serwisie Polityka.pl przekonuje, że "Wstyd być katolikiem" i pisze o "złu" czynionym przez duchownych. Zdaniem Hartmana, przynależność do "organizacji", jaką jest Kościół i "finansowanie jej" może oznaczać wspólnictwo w tym "złu".

fot. Angomokio, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipdia

Kościół

Jan Mosdorf: Brzask renesansu katolickiego

Będę szczery. Nie od razu - ja przynajmniej, - doszedłem do tego stanowiska, a i dziś, sądzę, z katolickiego punktu widzenia można mi niejedno zarzucić. Z początku, porzucając czysto pogański nacjonalizm, do którego byłem głęboko przywiązany, ulegałem wahaniom, bojąc się wręcz o czystość swego narodowego stanowiska. Zacząłem podchodzić do katolicyzmu od strony socjologicznej, od jego wartości społecznej, traktowałem go utylitarnie, nie w wulgarnem, oczywiście znaczeniu tego słowa, polegającym na korzyści sojuszu z klerem, ale w tym szerszym, maurrasowskiem, uznającem pozytywne walory doktryny i ustroju Kościoła dla wychowania społeczeństwa. Później dopiero zrozumiałem, źe wchodzą tu w grę problemy duchowe niezależne w ogóle od stosunku jednostki do społeczeństwa, problemy natury moralnej o charakterze najzupełniej osobistym Ale nie miejsce tu, by je poruszać. Wystarczy powiedzieć sumarycznie, źe dogoniłem młodszych od siebie, nie ja jeden zresztą i że całe młode pokolenie patrzy mniej