Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Jan Chrzciciel de la Salle - patron nauczycieli katolickich

Jan urodził się w Reims 30 kwietnia 1651 r. w podupadłej rodzinie książęcej jako najstarszy z jedenaściorga rodzeństwa. Straciwszy rodziców, przerwał studia na paryskim uniwersytecie i w seminarium, aby zająć się najbliższą rodziną. Po pewnym czasie kontynuował naukę. W wieku 27 lat przyjął święcenia kapłańskie. W trzy lata potem na uniwersytecie w Reims zdobył doktorat z teologii (1680). Zaraz po święceniach otrzymał probostwo.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Tylko u nas

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

Odkryłem, że kwestia, czy pozostać przy wierze protestanckiej, w ogóle już nie istnieje. Istniała po prostu kwestia, czy pozostać przy protestanckiej niezgodzie. Stwierdziłem, ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu, że bardzo liczni liberałowie wciąż ochoczo sieją protestancką niezgodę, choć dawno już stracili protestancką wiarę.

Fot. screenshot - YouTube (Tv2000it, PowerfulJRE)

Kościół

Nawrócenie wiceprezydenta USA pokazuje, że Watykan żyje w świecie równoległym – twierdzi szwajcarski duchowny

„Sytuacja jest groteskowa: Widzimy rosnącą liczbę ludzi takich, jak J.D. Vance, którzy postrzegają Kościół katolicki i jego świadczenie o Bogu – pokazujące człowiekowi drogę moralną przez świat charakteryzowany zaniedbaniem – jako ostatnie schronienie. I mamy przywództwo Kościoła, które zaciemnia tę ścieżkę swoimi działaniami” – pisze szwajcarski ksiądz Martin Grichting.

Fot. Screenshot - YouTube (Nobel Prize)

Świadectwo

Nawrócony noblista odnalazł Boga w procesie twórczym

Jon Fosse, laureat Literackiej Nagrody Nobla 2023, odkrył katolicką wiarę jako integralną część swojej twórczości literackiej. W wywiadzie dla austriackiego kwartalnika "Der Sonntag" wyznał, że jego duchowe poszukiwania, które rozpoczęły się podczas pisania, doprowadziły go do katolickiego światopoglądu. "Coś do mnie dotarło, nie wiedziałem skąd" – powiedział pisarz, który zauważył, że jego umysł otworzył się na niewidzialne aspekty katolickiej duchowości.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Tomasz More. Męczennik za wiarę katolicką w protestanckiej Anglii

Tomasz More (Morus) urodził się w Londynie 7 lutego 1478 r. jako syn poważanego mieszczanina. Kiedy miał lat 12, umieszczono go na dworze kardynała Mortona, który sprawował równocześnie urząd królewskiego kanclerza. Później zapisał się na studia na uniwersytecie w Oksfordzie. Jednak ojciec wolał mieć syna prawnika. To bowiem otwierało przed nim drogę do kariery urzędniczej.

Fot. via Wikipedia.org, domena publiczna

Wiara

Benedykt XVI: Uczmy się jedności od św. Ignacego

Kościół wspomina dziś w liturgii św. Ignacego Antiocheńskiego. Z tej okazji warto przypomnieć sobie przepiękną katechezę papieża Benedykta XVI, który zachęcał wiernych do naśladowania dzisiejszego patrona w dążeniu do jedności.

Fot. via Pixabay.com

Wzrasta liczba katolików na świecie

Do księgarń trafił Rocznik Papieski 2024 i Annuarium Statisticum Ecclesiae 2022. Pozycje opracował Centralny Urząd Statystyki Kościoła, a opublikowało Wydawnictwo Watykańskie. Liczba ochrzczonych katolików na całym świecie wzrosła z 1376 mln w 2021 r. do 1390 mln w 2022 r., co stanowi wzrost o 1,0%.

Fot. via Pixabay.com

Katolicy w Urugwaju oburzeni błogosławieniem pary jednopłciowej z aprobatą watykańskiego nuncjusza

Oburzenie katolików w Urugwaju wywołało „błogosławieństwo” udzielone przez katolickiego księdza parze homoseksualnej. Do wydarzenia doszło 21 II, dwa dni po cywilnym „ślubie”, jaki w San Carlos w departamencie Maldonado zawarli 82-letni Carlos Perciavalle i 47-letni Jimmy Castilhos. Ceremonię miał zaaprobować watykański nuncjusz. Do wydarzenia doszło na farmie należącej do aktora w czasie przyjęcia z udziałem 400 gości.

Fot. via Pixabay.com

Świadectwo

Nietypowe świadectwo. Od zwolenniczki New Age do katoliczki

Kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam uczestniczyć we mszy świętej. Pamiętam byłam bardzo podekscytowana, kiedy ksiądz podnosił Hostię lub kielich, a ministranci dzwonili dzwonkami. Często bawiłam się w „księdza”, odprawiając „msze” przy pomocy ciasteczek i soku z winogron. Wiara odgrywała szczególną rolę w moim życiu. Niestety w okresie dorastania spychałam Pana Boga na margines mojego życia. Kiedy miałam dwadzieścia lat dostałam się na studia. Wtedy odeszłam od Kościoła Katolickiego. W tym samym czasie uczęszczałam na spotkania psychicznego kanałowania, które prowadził członek Kościoła New Age. To, co na początku było zaspokojeniem ciekawości w miarę upływu czasu stało się częścią mojego życia. Brałam udział w zajęciach przepowiadania przyszłości, uzdrawiania psychicznego i innych formach New Age, które były rytuałami okultystycznymi i formami wróżbiarstwa. Nie miałam pojęcia jak niebezpieczne są te praktyki dla duszy.