Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Fot. via: Flickr

Kościół

Papież: Modlę się, by przywódcy wznowili negocjacje

Papież Franciszek ponownie wyraził solidarność z umęczoną Ukrainą, która, jak podkreślił, codziennie raniona jest deszczem spadających na nią rakiet. Apelując o wznowienie negocjacji pokojowych w tym kraju, wspomniał też o kryzysie w Sri Lance i zapowiedział swą podróż do Kanady, nazywając ją „pielgrzymką pokutną”.

Fot. via Pixabay - Annett_Klingner

Kościół

Papież: Na razie nie zrezygnuję, ale…

W wywiadzie dla meksykańskich mediów Papież Franciszek kolejny raz stanowczo zaprzeczył, jakoby miał przejść na emeryturę. „Nie mam zamiaru rezygnować, na razie nie” – powiedział Ojciec Święty w ponad dwugodzinnej rozmowie, którą w całości wyemitowała telewizja Univision.

Fot. screenshot - YouTube (Radio Maryja)

Kościół

Papież: Niech Bóg ukaże drogę do zakończenia tej szalonej wojny!

Na zakończenie spotkania z pielgrzymami na Anioł Pański Papież Franciszek zaapelował o pokój i nieignorowanie przez wspólnotę międzynarodową krzyku ubogich. Wezwanie to odniósł do sytuacji aż w trzech krajach świata: Sri Lance, Libii i na Ukrainie. Ojciec Święty pozdrowił też uczestników dorocznej pielgrzymki Radia Maryja na Jasną Górę.

Kościół

Papież chce większej roli kobiet w wyborze biskupów

„Jestem otwarty na danie kobietom więcej możliwości” – powiedział Franciszek w wywiadzie dla agencji Reutera. W kolejnej opublikowanej części wywiadu Franciszek mówił o wzmocnieniu roli kobiet w Kurii Rzymskiej m.in. przez włączenie ich do Dykasterii ds. Biskupów.

Fot. screenshot - YouTube

Rosja

Wizyta papieża w Moskwie? Kreml nic o tym nie wie

Rzecznik Kremla Dmitrij Pieskow podkreślił w rozmowie z dziennikarzami, że pomiędzy Moskwą a Watykanem nie toczą się żadne poważne rozmowy dot. ewentualnej wizyty papieża Franciszka. Wcześniej Ojciec Święty stwierdził w rozmowie z agencją Reutera, że sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej kontaktował się w tej sprawie z szefem rosyjskiego MSZ.

Fot. screenshot - YouTube (PCh24TV · Polonia Christiana)

Kościół

Bp Athanasius Schneider: Papież Franciszek aprobuje świętokradztwo

Biskup Athanasius Schneider zauważył, że przyjmowanie Komunii św. przez Nancy Pelosi, mimo zakazu przystępowania do niej, jaki wydał abp Salvatore Cordileone, najgorzej uderza w nią samą. „Jest najbiedniejsza w tym całym straszliwym scenariuszu świętokradczej Komunii. To ona jest tą, nad którą najbardziej powinniśmy się litować, nad jej duszą, ponieważ świadomie, uparcie wyrok sobie spożywa” – powiedział biskup nawiązując do fragmentu z 1 Listu do Koryntian, który mówi o niegodnym przyjmowaniu Komunii św.

Fot. via Pixabay - Annett_Klingner

Kościół

Zwycięstwo obrońców życia: Katolicy i obrońcy nienarodzonych się cieszą, a papież Franciszek...

Kiedy katolicy i obrońcy życia na całym świecie cieszą się z wyroku Sądu Najwyższego w USA, który daje poszczególnym stanom władzę zakazania mordowania nienarodzonych, reakcja Watykanu i papieża Franciszka wydaje się dziwnie powściągliwa. David McLoone z „Life Site News” zwraca uwagę na opublikowany w poniedziałek 90-minutowy wywiad, jakiego – „przerywając milczenie” – papież Franciszek udzielił Philipowi Pullelli, watykańskiemu korespondentowi agencji Reuters.

Papież Franciszek: Wykonałem wszystko, o co proszono na spotkaniach przed konklawe

„Podjąłem wszystko, co my, kardynałowie, mówiliśmy na spotkaniach przed konklawe, rzeczy, które uważaliśmy, że nowy papież powinien zrobić. Mówiliśmy wówczas o sprawach, które należy zmienić, kwestiach, którymi należy się zająć. Zrealizowałem rzeczy, o które wówczas proszono. Nie sądzę, by było w tym cokolwiek oryginalnego z mojej strony. Uruchomiłem to wszystko, czego wszyscy chcieliśmy” – powiedział papież w wywiadzie dla argentyńskiej agencji Télam.