Proaborcyjna polityk przyjęła komunię św.
Przewodnicząca amerykańskiej Izby Reprezentantów Nancy Pelosi, znana z proaborcyjnych poglądów, przystąpiła do komunii św. w Watykanie podczas mszy św. sprawowanej przez Franciszka.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.
Przewodnicząca amerykańskiej Izby Reprezentantów Nancy Pelosi, znana z proaborcyjnych poglądów, przystąpiła do komunii św. w Watykanie podczas mszy św. sprawowanej przez Franciszka.
Wielu obrońców papieża Franciszka stawało na głowie, aby jakoś wyjaśnić jego słowa z wywiadu dla „Corriere della Sera”, w którym stwierdził, że Władimira Putina do agresji mogło sprowokować „szczekanie NATO u drzwi Rosji”. W rozmowie z jezuickimi mediami do swojej wypowiedzi odniósł się teraz sam Ojciec Święty, który stwierdził, że o „szczekaniu u drzwi Rosji” usłyszał od „bardzo mądrego” przywódcy państwa.
Z uwagi na zły stan zdrowia papieża Franciszka, w Watykanie nie będzie w tym roku procesji eucharystycznej w uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa.
Papież Franciszek przyjął w Watykanie przewodniczącą Komisji Europejskiej. Ursula von der Leyen spotkała się następnie z sekretarzem stanu kard. Pietrem Parolinem, któremu towarzyszył watykański odpowiednik ministra spraw zagranicznych abp Paul Gallagher.
Rodziny i stowarzyszenia rodzinne odgrywają wiodącą rolę w przyjmowaniu ukraińskich uchodźców, zwłaszcza na Litwie, w Polsce i na Węgrzech – powiedział Papież na audiencji dla Federacji Katolickich Stowarzyszeń Rodzinnych w Europie. W pierwszych słowach przemówienia odniósł się właśnie do wojny na Ukrainie, na skutek której dziś tragiczne chwile. Przyłączył się również do odezwy Federacji, w której podkreślono, że matki i ojcowie, bez względu na ich narodowość nigdy nie chcą wojny.
„Wbrew wszystkim naciąganym teoriom i wezbranym awersjom to stwierdzenie jest bez zarzutu i nie do obalenia: zgodnie z prawem jest tylko jeden papież, a jego imię to Franciszek. Ktokolwiek był papieżem, żywy czy martwy, już nim nie jest, nawet jeśli upoważnia go to do wszelkiej wdzięczności i osobistej czci” – powiedział kardynał Gerhard Müller, były prefekt Kongregacji Doktryny Wiary, podejmując temat kontrowersji wokół ustąpienia z tronu papieskiego Benedykta XVI.
Spotykając się z biskupami i księżmi z Sycylii, papież Franciszek wyraził dziś dezaprobatę do strojów liturgicznych zdobionych „koronką”. W ocenie Ojca Świętego 60 lat po Soborze Watykańskim II nadszedł czas na „zaktualizowanie mody liturgicznej”.
„W gronie doradców i najbliższych współpracowników papieża są przygotowywane różne warianty na najbliższe miesiące i lata. Także rozważany jest wariant abdykacji” – przekonuje ks. prof. Andrzej Kobyliński, kierownik Katedry Etyki UKSW w Warszawie.
W pozdrowieniach do pielgrzymów Papież nawiązał do obchodzonej w najbliższą niedzielę uroczystości Trójcy Przenajświętszej. Zachęcił, aby być świadomym jej obecności w naszym życiu, dzięki sakramentowi chrztu, który jest podstawą spełnienia w każdej sytuacji woli Pana.
Nie ustają medialne spekulacje na temat mającej czekać nas niebawem rzekomej abdykacji Franciszka. Poszlak wskazujących na to, że rzeczywiście może się to wydarzyć ma być kilka.
Pierwszy raz od wybuchu wojny na Ukrainie papież Franciszek spotkał się dziś z nuncjuszem apostolskim w Rosji. Spotkanie miało miejsce dzień po wygłoszeniu apelu ws. blokowania przez Rosjan eksportu ukraińskiej pszenicy, co wskazuje, że właśnie na ten temat papież chciał rozmawiać z abp. Giovannim d'Aniello.
Według szacunków, rosyjska inwazja o połowę zmniejszy w tym roku zbiory na Ukrainie. Także eksport wyprodukowanego już zboża jest blokowany przez Rosjan. To znacznie pogorszy sytuację w Afryce i na Bliskim Wschodzie, nad którymi zawisło z tego powodu widmo śmierci głodowej. „Proszę, nie używajcie pszenicy, podstawowego pożywienia, jako narzędzia wojny!” – powiedział Papież podczas dzisiejszej audiencji ogólnej.
Amerykańska zakonnica Matka Miriam w swoim popularnym programie Mother Miriam Live tłumaczyła na czym polega posłuszeństwo Bogu oraz papieżowi.
Franciszek przyjął podczas audiencji przedstawicieli ekumenicznej wspólnoty Chemin Neuf.
– Ja myślę, że my powinniśmy być tacy bardziej ludzcy, tzn. Franciszek jest z Ameryki Południowej, jest Argentyńczykiem. Ja rozmawiałam kiedyś w Rzymie z argentyńskim kardynałem i on mi mówi, że Ameryka jest straszna, że Stany Zjednoczone gnębią tę Argentynę – powiedziała w piątek wieczorem w „Faktach po Faktach” TVN24 Gronkiewicz-Waltz.