Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

(fot. twitter)

Papież odwiedzi w szpitalu kard. Macharskiego. Tego nie było w planie

W drugim dniu swojej wizyty w Polsce, papież znowu zmienił plan wizyty i przed podróżą do Częstochowy, odwiedzi przebywającego od kilku tygodni w szpitalu duchownego kard. Franciszka Macharskiego. Samolot z Ojcem Świętym wylądował na lotnisku w podkrakowskich Balicach wczoraj po południu. Franciszka przywitał prezydent Andrzej Duda z małżonką. Wczoraj papież spotkał się na Wawelu z przedstawiciele władz i korpusem dyplomatycznym, rozmawiał przez pół godziny z prezydentem Dudą i spotkał się z polskimi biskupami.

Terlikowski z Krakowa: Papież apeluje o pełną ochronę życia

Kościół

Terlikowski z Krakowa: Papież apeluje o pełną ochronę życia

- Życie musi być zawsze przyjęte i chronione – zarówno przyjęte jak i chronione – od poczęcia do naturalnej śmierci, i wszyscy jesteśmy powołani, aby je szanować i troszczyć się o nie – podkreślił Ojciec święty w przemówieniu na Wawelu. I te słowa są najważniejszymi w całym przemówieniu. Franciszek bowiem absolutnie jednoznacznie przypomina, że nie ma wyjątków w obronie życia, że nic i nikt nie może usprawiedliwić zabójstwa prenatalnego. Nic nie może nas zwolnić z obowiązku troski o życie poczęte. A w dalszej części przemówienia papież przypomina, że… „do zadań państwa, Kościoła należy towarzyszenie i konkretna pomoc wszystkim, którzy znajdują się w sytuacji poważnej trudności, aby dziecko nigdy nie było postrzegane jako ciężar, a jako dar, a osoby najsłabsze i najuboższe nigdy nie były pozostawione same sobie”.

Terlikowska: Bo najważniejszy jest Chrystus!

Kościół

Terlikowska: Bo najważniejszy jest Chrystus!

Czułe pożegnania, podziękowania za kilka spędzonych wspólnie dni. Kończy się już diecezjalny etap Światowych Dni Młodzieży. Etap radosny, roztańczony, pełen niespodzianek. To bowiem był czas poznawania polskiej kultury (dla pielgrzymów z odległych zakątków świata jednak dość egzotycznej), smakowania tradycyjnych polskich potraw, w tym kultowych już pierogów i ogórków kiszonych. To czas spotkań, koncertów, pielgrzymek, a także po prostu bycia razem z polskimi rodzinami. Miałam możliwość obserwowania w naszej parafii pielgrzymów m.in. z Hondurasu i Peru. Miałam przyjemność też spotkać się z młodzieżą, która do spotkania z Ojcem Świętym przygotowywała się w Częstochowie podczas Forum zorganizowanego przez Wspólnotę Emmanuel. I kiedy na nich patrzyłam, nie sposób było zauważyć, że przyjechali oni tu po to, żeby się modlić. Dowodem zawsze pełna kaplica z Najświętszym Sakramentem czy kapłani spowiadający do upadłego. To piękny widok. I jakże dziś potrzebny. Postawa klęcząca, po to, by oddać

Fot. Wikipedia

Kościół

Pociągi gotowe na ŚDM!

Tysiące pielgrzymów rozpoczynają podróż do Krakowa na organizowane w tym mieście Światowe Dni Młodzieży. To duże wyzwanie między innymi dla przewoźników kolejowych.

fot. wikipedia

Papież pyta: Co stałoby się z Kościołem bez zakonnic?

„Szukanie oblicza Boga przewija się przez historię ludzkości, od zawsze powołanej do dialogu miłości ze Stworzycielem”. Tymi słowami Papież rozpoczyna konstytucję apostolską „Vultum Dei quaerere” o żeńskim życiu kontemplacyjnym. „Drogie siostry, co stałoby się bez was z Kościołem i z tymi, którzy żyją na ludzkich peryferiach i działają na daleko wysuniętych posterunkach ewangelizacji! – pisze Franciszek do zakonnic kontemplacyjnych w opublikowanym dziś dokumencie. – Kościół liczy na waszą modlitwę i wasze oddanie, by nieść ludziom naszych czasów dobrą nowinę Ewangelii. Kościół was potrzebuje!”.