Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Technologia w służbie Chrystusowi

Kościół

Technologia w służbie Chrystusowi

Św. Jan Paweł II nie miał wątpliwości: Internet to „nowe forum głoszenia Ewangelii”, które „stwarza cudowne możliwości szerzenia Ewangelii”. Z kolei papież Franciszek dostrzega w mediach społecznościowych narzędzie krzewiące „kulturę spotkania”, pozwalające rozbudzać w ludziach solidarność z innymi. Polscy katolicy są coraz mocniej i pewniej obecni w Internecie, a nowoczesne technologie wprzęgane są z impetem w służbę Chrystusowi

Burmistrz Rzymu: Papież surowo zganił mnie za homozwiązki

Burmistrz Rzymu: Papież surowo zganił mnie za homozwiązki

Papież był dla mnie bardzo surowy – przyznaje w opublikowanej właśnie książce były burmistrz Rzymu Ignazio Marino. Opowiada on w niej o reakcji Franciszka na samowolę administracyjną burmistrza, który wbrew obowiązującemu we Włoszech prawu, postanowił na własną rękę wpisać do ksiąg stanu cywilnego 16 par gejowskich.

Gdy Pan nam przebacza, stajemy się nowym stworzeniem

Kościół

Gdy Pan nam przebacza, stajemy się nowym stworzeniem

Miłosierdziu, które przebacza winy człowieka, poświęcona była papieska katecheza podczas środowej audiencji ogólnej. Było to już ostatnie rozważanie, w którym Franciszek podjął temat miłosierdzia w Starym Testamencie. Oparł się w nim na słowach Psalmu 51, zwanego po łacinie „Miserere – Zmiłuj się”. Jest to modlitwa pokutna, w której prośbę o przebaczenie poprzedza wyznanie winy. Modlący się otwiera się na Bożą miłość, która go oczyszcza, i staje się nowym stworzeniem, zdolnym do posłuszeństwa, stałości ducha i szczerego wielbienia Boga.

Terlikowski: O obmyciu stóp imigrantom. Politycznie niepoprawnie

Kościół

Terlikowski: O obmyciu stóp imigrantom. Politycznie niepoprawnie

Nie byłem, o czym pisałem we Frondzie, zwolennikiem pomysłu, by w Wielki Czwartek papież obmył stopy imigrantom i imigrantkom. Nie podobało mi się, z punktu widzenia liturgicznego i teologicznego, wykorzystania pięknego symbolu ewangelicznego, w bieżącej interpretacji duszpasterskiej czy politycznej i sprowadzenie obmycia nóg wyłącznie do wymiaru charytatywnego. Wszystkie te zastrzeżenia podtrzymuję, ale… jednocześnie nie mogę nie dostrzec ważnego symbolicznego przesłania, jakie Franciszek ukrył w obmyciu stóp jedenastu uchodźcom, a także znaczenia słów, jakie wówczas padły.

Papież: Nasze serce wypełniła radość

Kościół

Papież: Nasze serce wypełniła radość

„Nasze serca wypełnione są radością” – te słowa nawiązujące do prawdy Zmartwychwstania znalazły się w rozważaniu Franciszka przed południową modlitwą Regina Caeli. Papież odmówił ją z okna biblioteki Pałacu Apostolskiego w wielkanocny poniedziałek. Jak zaznaczył, po włosku zwany on jest „Poniedziałkiem Anioła”.

Papież modli się za ofiary pakistańskiego zamachu

Kościół

Papież modli się za ofiary pakistańskiego zamachu

Za ofiary wczorajszego zamachu w Lahore w Pakistanie modlił się w południe papież Franciszek wraz z pielgrzymami przybyłymi do Watykanu na modlitwę maryjną. Od Wielkanocy do uroczystości Zesłania Ducha Świętego Anioł Pański zastępuje Regina Coeli.

Krzyżu Chrystusa, ikono największej ofiary!...

Kościół

Krzyżu Chrystusa, ikono największej ofiary!...

W Wielki Piątek późnym wieczorem Franciszek wziął udział w tradycyjnej Drodze Krzyżowej odprawianej w rzymskim Koloseum. Tym razem jej rozważania przygotował arcybiskup Perugii kard. Gualtiero Bassetti. Krzyż niesiony był m.in. przez przedstawicieli wszystkich krajów, które Ojciec Święty odwiedził w ostatnim roku: Bośni i Hercegowiny, Paragwaju, Ekwadoru, Boliwii, Stanów Zjednoczonych, Kenii, Ugandy, Republiki Środkowoafrykańskiej i Meksyku. Do stacji XII wspominającej śmierć Jezusa na Krzyżu, krucyfiks nieśli dotknięci trwającą już 6 lat wojną Syryjczycy.

Papież: Ubolewajmy z powodu naszych grzechów

Papież: Ubolewajmy z powodu naszych grzechów

„Wyryj Panie w naszych sercach uczucia wiary, nadziei, miłości, ubolewania z powodu naszych grzechów”. Ten papieski wpis na Twitterze jest najlepszym komentarzem do tego, co przeżywa Kościół w Wielki Piątek. Tego dnia wspomina się bowiem mękę i śmierć Chrystusa, które stały się drogą odkupienia ludzkości przez Boga.

Fot. Radio Watykańskie

Kościół

Rzecznik ŚDM: Priorytetem bezpieczeństwo

Jak stwierdziła rzecznik Światowych Dni Młodzieży, zamachy w Brukseli nie spowodowały zmian w programie planowanej na lipiec imprezy. Jak dodała, organizatorzy dołożą szczególnych starań w trosce o bezpieczeństwo.

Lisicki: Chaotyczny pontyfikat Franciszka

Kościół

Lisicki: Chaotyczny pontyfikat Franciszka

Paweł Lisicki, redaktor naczelny tygodnika "Do Rzeczy", zastanawia się na łamach tegoż, jak ocenić dotychczasowy dorobek pontyfikatu papieża Franciszka. Publicysta przypomina, że gdy Franciszek obejmował widzialne stery Kościoła, mówiło się - i sam papież na to właśnie kładł nacisk - o reformie Kurii Rzymskiej oraz o walce z pedofilią.