Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Temat - cierpienie. Dziś papież odwiedzi Auschwitz

Temat - cierpienie. Dziś papież odwiedzi Auschwitz

O godzinie 18:00 na krakowskich Błoniach odbędzie się Droga Krzyżowa z udziałem Ojca Świętego.Piątek papież rozpocznie od prywatnej mszy święta w kaplicy Pałacu Arcybiskupów Krakowskich.O godzinie 9:30 złoży wizytę w Auschwitz, a to w związku z 75. rocznicą męczeńskiej śmierci św. Maksymiliana Kolbego. W celi męczeństwa św. Maksymiliana Kolbego Franciszek odbędzie prywatną modlitwę. Papież spotka się także indywidualnie z 15 osobami ocalałymi z obozu.O godzinie 10:30 odwiedzi Obóz Birkenau. Cichą modlitwę odbędzie przed Międzynarodowym Pomnikiem Ofiar Obozu, gdzie zgromadzonych będzie około 1000 gości. Następnie Ojciec Święty spotka się z 25 „Sprawiedliwymi wśród Narodów Świata”. Po spotkaniu zaplanowane jest przemówienie Franciszka.Na godzinę 16:30 papież przyjedzie do Prkocimia, gdzie złoży wizytę w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym, zaś o godzinie 18:00 na krakowskich Błoniach odbędzie się Droga Krzyżowa z jego udziałem. Na jej zakończenie Ojciec Święty wygłosi krótkie przemówienie

Terlikowski z Krakowa: Franciszek, kryzys migracyjny i kolonizacja

Kościół

Terlikowski z Krakowa: Franciszek, kryzys migracyjny i kolonizacja

Kolejny dzień wizyty Franciszka w Polsce i ponownie muszę powiedzieć, że zachwycają mnie jego słowa. Dzisiejsze kazanie na Jasnej Górze było subtelną medytacją o wierze, ale także mocnym przypomnieniem tego, na czym zasadza się nasza wiara, i jak bardzo konkretne powinna ona być. Franciszek przypomniał choćby, że wiara jest przekazywana w łańcuchu pokoleń. Z ojca na syna, a w Polsce często z matki i babki na dzieci. Nic nie zastąpi tej podstawowej relacji przekazu wiary. - Także wasza historia, uformowana przez Ewangelię, Krzyż i wierność Kościołowi, była świadkiem pozytywnego wpływu autentycznej wiary, przekazywanej z rodziny do rodziny, z ojca na syna, a zwłaszcza przez matki i babcie, którym trzeba bardzo dziękować - podkreślał. I warto sobie te słowa mocno wbić w głowę, nie tylko jako prawdę ogólną, ale jako zobowiązanie do konkretnego działania. Najważniejszą moją rolą jako mężczyzny, najważniejszą rolą mojej kochanej żony jako matki jest kobiety jest przekazać wiarę naszym dzieci

Ksiądz podbiegł do papamobile. Służby mogły go zabić

Świadectwo

Ksiądz podbiegł do papamobile. Służby mogły go zabić

To był moment: z tłumu pielgrzymów wybiega mężczyzna i rusza w stronę papieża jadącego papamobile. Reakcja służb jest błyskawiczna. Dziś już wiadomo, że obezwładniony mężczyzna to ksiądz z Argentyny. Tym razem wszystko skończyło się dobrze, jednak policja ostrzega: w takiej sytuacji służby mogą użyć broni.