Tag

Tag: dzieci

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem dzieci.

fot. printscreen rp tv

Robert Gwiazdowski w obronie głosowania rodzinnego

Profesor prawa Robert Gwiazdowski, były prezes Rady Nadzorczej ZUS, staje na łamach ,,Rzeczpospolitej'' w obronie pomysłu zaprezentowango przez Jarosława Gowina o głosowaniu rodzinnym. Jak przypomina, rzecz wymyślił nie PiS, ale francuski demograf Paul Demeny. Wcześniej w Polsce lansowała go już Unia Wolności.

Screenshot Youtube

Cywilizacja śmierci

''Jestem za życiem'': Tysiące ludzi w Marszu Świętości Życia, który przeszedł ulicami Warszawy

Tysiące mieszkańców Warszawy przeszły dziś Traktem Królewskim w XIII Marszu Świętości Życia pod hasłem "Jestem za życiem". - Jesteście świadkami tego, że życie ludzkie jest święte - podkreślił kard. Kazimierz Nycz podczas Mszy w archikatedrze warszawskiej, która poprzedziła marsz. – Idziecie nie po to, aby manifestować przeciwko komuś, ale by być świadkami, że życie jest święte – podkreślił metropolita warszawski i dodał, przywołując słowa papieża Benedykta XVI, iż są takie sprawy, które są nienegocjowalne, nad którymi nie wolno głosować – np. ludzkie życie. – Idziecie, by wzmocnić w sobie to święte przekonanie, że potraficie bronić życia zawsze i skutecznie – dodał.

O. Włodzimierz Zatorski OSB: O co tak naprawdę chodzi w małżeństwie

Wiara

O. Włodzimierz Zatorski OSB: O co tak naprawdę chodzi w małżeństwie

W życiu chodzi o życie. Ta fundamentalna teza odnosi się szczególnie do życia duchowego małżonków. W małżeństwie chodzi o życie. Wpierw chodzi o to, aby małżonkowie wspólnie dochodzili do pełni życia, a ponadto w małżeństwie rodzi się nowe życie, nowy człowiek. Natomiast, gdy się zastanowimy nad tym, co najczęściej w małżeństwie prowadzi do konfliktu, to uparte trzymanie się swojego. Oczywiście każdy chce żyć, on chce żyć, ona chce żyć, jednak swoje życie widzą w tym, że realizuje się ich zamysł odnoszący się do życia, czyli mówiąc kolokwialnie: aby moje było na wierzchu. Gdy się zastanowimy nad tym, czego najbardziej pragniemy, to mimo deklaracji, że pragniemy życia, szczęścia, pokoju itd., najbardziej pragniemy, by stało się tak, jak tego chcemy. Tak to w praktyce wychodzi. I tak, przyglądając się różnym konfliktom, nie tylko w małżeństwie, widzimy, że zazwyczaj chodzi o to, aby było tak, jak ja chcę, a nie spełniło się pragnienie, aby żyć, co się wiąże ze współżyciem, czyli aby się

zdj. SalveTV

Rodzina

Poznaj receptę na udane małżeństwo!

Jak zbudować dobre małżeństwo? Dlaczego warto wziąć ślub? Sylwia i Paweł Łozińscy małżeństwo z siedmioletnim stażem, rodzice trójki dzieci i członkowie wspólnoty Equipes Notre Dame wyjaśniali, jak to jest z wiernością małżeńską, jak zachęcić ludzi do zawierania sakramentu małżeństwa i czy małżeństwo jest tylko trudem, czy wspaniałą przygodą.

Screenshot Facebook

Wiara

Jak wychować dzieci w wierze?

Jak to jest być mamą dziesięciorga dzieci? Jak przekazywać wiarę w czasach postprawdy? Jak sprawić, by dla dzieci wiara była fundamentem ich życia? Anna Wardak, współorganizatorka konferencji "Moc wiary - przekaż dalej" wyjaśniała, co robić, kiedy dziecko nie chce iść do kościoła i jak wychować swoje dzieci w wierze.

Fot. Pixabay, CC0

Rosja

Masakra w Syrii. Putin mści się na kobietach i dzieciach

Moskwa, Damaszek i Teheran zignorowali rezolucję, wprowadzającą 30-dniowy rozejm w Syrii, która w sobotę wieczorem (24.02.18) została uchwalona przez Radę Bezpieczeństwa ONZ. Putin brutalnie mści się na syryjskich kobietach i dzieciach za haniebną porażkę grupy Wagnera.

Fot. Pixabay, CC0

Zagrożenia

Gdzie do młodych głów sączy się genderową propagandę? Ważny raport

Kilka miesięcy akcji „Chrońmy Dzieci!”, zainicjowanej przez Ordo Iuris to ponad pół tysiąca zgłoszeń rodziców i ujawnienie 29 organizacji, których obecność w szkole budzi wątpliwości. Co najważniejsze, w wyniku akcji, prawo otwierające furtkę dla prowadzenia działań antydyskryminacyjnych w szkołach zostało zmienione.

Screenshot Youtube - Salve TV

Abp Hoser mocno: Zabijanie nienarodzonych to ciemnota!

„Aborcja ustanowiona jako prawo każdej kobiety jest absurdem. We współczesnej medycynie nie ma już żadnych wątpliwości, kiedy zaczyna się życie ludzkie” - mówi w mocnym wywiadzie dla „Super Expressu” arcybiskup Henryk Hoser zapytany o to, jak ocenia prace nad ustawą zaostrzającą przepisy aborcyjne.