Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Gage Skidmore via Flickr, CC  BY-SA 2.0

USA

Donald Trump o Bidenie: To marionetka, przeciwnik Boga i wróg chrześcijaństwa

Donald Trump skrytykował swojego oponenta z Partii Demokratycznej, Joe Bidena, który jest kandydatem tej partii w zbliżających się wyborach prezydenckich. Urzędujący prezydent stwierdził, że Biden jest w rzeczywistości marionetką radykalnych sekularystów i wrogiem chrześcijaństwa. Zdaniem Trumpa kandydat Demokratów „jest przeciwko Bogu”. Swoimi uwagami prezydent USA wywołał burzę.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Wawrzyniec - diakon i męczennik

Wawrzyniec był jednym z siedmiu diakonów Kościoła rzymskiego za czasów papieża Sykstusa II. Mimo że wiele osób sławiło jego bohaterską śmierć - m.in. św. Ambroży (+ 397), św. Augustyn (+ 430), św. Maksym z Turynu (+ ok. 467), św. Piotr Chryzolog (+ 450) i św. Leon Wielki (+ 461) - wiadomości historyczne o nim posiadamy bardzo skromne. Właściwie jedynym źródłem jest Liber Pontificalis(Księga Papieży), który śmierć Wawrzyńca wiąże bezpośrednio z męczeństwem papieża św. Sykstusa II, który zginął dnia 6 sierpnia 258 r. wraz ze swoimi czterema diakonami. Niektórzy pisarze współcześni w tym samym dniu i w tych samych okolicznościach sytuują męczeństwo Wawrzyńca. Temu jednak stanowczo sprzeciwia się powszechna i najdawniejsza tradycja rzymska. Jej wyrazem jest Passio, czyli opis męki wielkiego diakona.

Screenshot Youtube - dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij: Dlaczego piekło jest konieczne

Pytanie: Rekolekcjonista mówił bardzo pięknie o miłosierdziu Bożym. Ale pomyślałem sobie wtedy, że Ewangelia uczy również o piekle. Jak pogodzić ze sobą obraz Boga przebaczającego z obrazem Boga mściciela, który wymierza straszliwą karę grzesznikowi? To raz. A po drugie: ja nie wyobrażam sobie, żebym mógł być szczęśliwy w niebie, mając świadomość, że choćby jeden człowiek jest skrajnie nieszczęśliwy. Bo jak mi wiadomo, o karze potępienia wiecznego uczy Kościół, że skrajnie unieszczęśliwia człowieka. Zresztą i Ewangelia mówi, że będzie tam „płacz i zgrzytanie zębów”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Dzisiaj ważne święto! Przemienienie Pańskie

Dzisiejsza Ewangelia prowadzi nas wraz z Chrystusem, Piotrem, Jakubem i Janem na górę Tabor. Tam Chrystus przemienił się wobec swoich Apostołów. Jego twarz zajaśniała jak słońce, a szaty stały się olśniewająco białe. Apostołowie byli zachwyceni, choć poznali jedynie niewielki odblask wiecznej chwały Ojca, w której po swoim zmartwychwstaniu zasiadł Jezus. To wydarzenie pozostało tajemnicą dla pozostałych uczniów - dowiedzieli się o nim dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa.

Fot. via Pixabay

Skandal

Watykański dokument o pandemii pomija... Boga i wywołuje skandal

Watykański dokument „Humana Communitas w epoce pandemii: przedwczesne medytacje nad odrodzeniem życia” pomija Boga po to, by... dotrzeć do większej publiczności. Jak zauważył portal „Church Militant”, tekst na temat pandemii koronawirusa opublikowany przez Papieską Akademię Życia spotkał się z krytyką z tego powodu, że „nie wspomina Boga, Jezusa Chrystusa, Kościoła, Ewangelii, Biblii czy sakramentów nawet raz”.