Tag
Tag: benedykt xvi
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.
,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''
«Wizja ogarnia całe moje jestestwo: nie widzę oczyma ciała, lecz ukazuje mi się w duchu tajemnic. (...) Znam głęboki sens tego, co wyrażone jest w Psałterzu, w Ewangeliach oraz w innych księgach, które zostały mi przedstawione w wizji. Pali ona niczym płomień w mojej piersi i duszy, i uczy mnie głębokiego zrozumienia tekstu»
Benedykt XVI wskazał największego wroga Kościoła
Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.
Adamowicz cytuje Benedykta XVI, żeby zaatakować Kaczyńskiego
Magdalena Adamowicz we wpisie na Twitterze zacytowała słowa papieża Benedykta XVI. Europosłanka KO zrobiła to jednak po to, aby zaatakować Jarosława Kaczyńskiego.
Benedykt XVI: Zbawienie poza Jezusem to kłamstwo
Fragmenty z Deklaracji "Dominus Iesus" o jedyności i powszechności zbawczej Jezusa Chrystusa i Kościoła
Benedykt XVI to najstarszy papież w historii
Ojciec Święty Benedykt XVI 2 września 2020 skończył 4 108 dni swojego życia. Tym samym wyprzedził Leona XIII (Vincenzo Gioacchino Pecciego; 2 marca 1810-20 lipca 1903) i od dzisiaj jest najstarszym papieżem w historii.
Benedykt XVI: Dramat i siła papiestwa
Jak wszyscy dobrze wiemy, przed Bazyliką św.Piotra stoją dwa imponujące posągi apostołów Piotra i Pawła. Są oni łatwo rozpoznawalni przez swoje atrybuty: klucze w rękach Piotra i miecz w rękach Pawła.
Benedykt XVI: Wielkie dzieło św. Piusa X
Św. Pius X uczy nas wszystkich, że u podstaw naszych działań apostolskich podejmowanych na wielu polach musi być zawsze głęboka osobista więź z Chrystusem, którą należy pielęgnować i rozwijać dzień po dniu - pisał o swym popredniku papież Benedykt XVI.
Poważna choroba Benedykta XVI? Abp Gänswein dementuje doniesienia prasowe
Abp Georg Gänswein za pośrednictwem watykańskiego biura prasowego wydał oświadczenie, w którym stwierdził że nie ma obecnie powodu do obaw jeśli chodzi o stan zdrowia papieża seniora.
Nie żyje brat papieża seniora Benedykta XVI, ks. Georg Ratzinger
Zmarł ks. Georg Ratzinger, brat papieża seniora Benedykta XVI.
Benedykt XVI o największym wrogu Kościoła świętego
Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.
Benedykt XVI: Jezus czeka na nas w Domu Ojca
Rozważanie przed modlitwą "Anioł Pański" 4 maja 2008