Tag

Tag: benedykt xvi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

Kościół

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

«Wizja ogarnia całe moje jestestwo: nie widzę oczyma ciała, lecz ukazuje mi się w duchu tajemnic. (...) Znam głęboki sens tego, co wyrażone jest w Psałterzu, w Ewangeliach oraz w innych księgach, które zostały mi przedstawione w wizji. Pali ona niczym płomień w mojej piersi i duszy, i uczy mnie głębokiego zrozumienia tekstu»

Fot. Peter Nguyen Ming Trung via Flickr, CC BY 2.0

Uwaga

Benedykt XVI wskazał największego wroga Kościoła

Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.

fot. flickr.com/peter nguyen minh trung, ccby20

Kościół

Benedykt XVI to najstarszy papież w historii

Ojciec Święty Benedykt XVI 2 września 2020 skończył 4 108 dni swojego życia. Tym samym wyprzedził Leona XIII (Vincenzo Gioacchino Pecciego; 2 marca 1810-20 lipca 1903) i od dzisiaj jest najstarszym papieżem w historii.

Fot. Peter Nguyen Ming Trung via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Dramat i siła papiestwa

Jak wszyscy dobrze wiemy, przed Bazyliką św.Piotra stoją dwa imponujące posągi apostołów Piotra i Pawła. Są oni łatwo rozpoznawalni przez swoje atrybuty: klucze w rękach Piotra i miecz w rękach Pawła.

Benedykt XVI: Wielkie dzieło św. Piusa X

Kościół

Benedykt XVI: Wielkie dzieło św. Piusa X

Św. Pius X uczy nas wszystkich, że u podstaw naszych działań apostolskich podejmowanych na wielu polach musi być zawsze głęboka osobista więź z Chrystusem, którą należy pielęgnować i rozwijać dzień po dniu - pisał o swym popredniku papież Benedykt XVI.

Fot. Peter Nguyeng Minh Trung via Flickr CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI o największym wrogu Kościoła świętego

Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.