Tag

Tag: benedykt xvi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.

fot. Wikipedia

Kościół

George Weigel: Benedykt XVI miał rację

Według George’a Weigela słynne przemówienie Benedykta XVI na temat islamu, które okrzyknięto „pomyłką”, okazało się być dziś aż nadto aktualne i przenikliwe. Chodzi tu o przemówienie z Regensburga, w którym papież Benedykt XVI zadawał dwa fundamentalne pytania: czy islam może znaleźć argumenty na rzecz religijnej tolerancji oraz oddzielenia polityki od religii? Jak pisze George Weigel, tematy te są dzisiaj aktualne w najwyższym stopniu.

fot. Wikipedia

Kościół

Franciszek: Benedykt XVI pomaga nam patrzeć w wieczność

Papież spotkał się z tegorocznymi laureatami prestiżowej Nagrody Ratzingera i z uczestnikami międzynarodowego sympozjum teologicznego zorganizowanego przez watykańską Fundację Benedykta XVI. „To dla mnie również sposób, aby jeszcze raz wyrazić razem z wami naszą wielką miłość i wdzięczność względem Papieża seniora Benedykta XVI, który nadal towarzyszy nam, także teraz, swoją modlitwą” – powiedział Franciszek.

fot. wikipedia

Kościół

Oto, jak zostać świętym. Poradnik Benedykta XVI!

1 XI 2006 — Msza św. w uroczystość Wszystkich Świętych W uroczystość Wszystkich Świętych o godz. 10 rano Benedykt XVI przewodniczył w Bazylice Watykańskiej Eucharystii, w której uczestniczyli liczni kardynałowie, biskupi, kapłani, osoby konsekrowane, rzymianie i pielgrzymi z różnych krajów świata. W homilii Papież wskazał na to, co stanowi o świętości chrześcijanina: «wypełniać wolę Bożą z miłością i wiernością».

fot. wikipedia

Kościół

Benedykt XVI przypomina z mocą: Papież nie jest absolutnym władcą Kościoła!

„Władza nauczania w Kościele wiąże się z powinnością służby na rzecz posłuszeństwa wierze. Papież nie jest absolutnym władcą, którego myśl i wola stanowią prawo. Przeciwnie: posługa Papieża jest gwarancją posłuszeństwa Chrystusowi i Jego słowu. Papież nie ma głosić własnych idei, ale winien nieustannie zespalać samego siebie i Kościół więzią posłuszeństwa Słowu Bożemu, wobec wszelkich prób przystosowywania czy rozwodnienia i wszelkich przejawów oportunizmu” – mówił Benedykt XVI w bazylice św. Jana na Lateranie z okazji objęcia katedry Biskupa Rzymu , 7 V 2005.

Wyznanie Benedykta XVI: Za Kościół mogę się już tylko modlić

Wyznanie Benedykta XVI: Za Kościół mogę się już tylko modlić

„Tuż obok grobu św. Piotra, żyje wspaniały starzec, który przez osiem lat kierował Kościołem, a teraz jego jedyną troską jest modlić się za niego. Z zaangażowaniem, ale bez żadnej trwogi, bo papieże przemijają, a Kościół trwa i aż do końca dziejów będzie rozbrzmiewało pouczenie Tego, który jest jego prawdziwą Głową i Ciałem, skierowane do nas zalęknionych: Nie bój się, mała trzódko, ta łódź nie zatonie, i na przekór wszelkim burzom, będzie unosić się na wodzie aż do Mojego powrotu” – tymi słowami wieńczy [...] swą opowieść o wizycie u Papieża Seniora Vittorio Messori. O sprawie 19 IX 2015 roku pisało "Radio Watykańskie".

Nie ma zbawienia poza Jezusem Chrystusem i Kościołem świętym!

Kościół

Nie ma zbawienia poza Jezusem Chrystusem i Kościołem świętym!

Jezus Chrystus jest jedynym pośrednikiem i drogą zbawienia. Inne religie mogą tylko PRZYGOTOWAĆ na przyjęcie Ewangelii, ale w istocie stanowią raczej PRZESZKODĘ na drodze do zbawienia. NAJNOWSZA KSIĄŻKA BENEDYKTA XVI - OSTATNIE ROZMOWY - WSZYSTKIE TAJEMNICE PONTYFIKATU BENEDYKTA! Kongregacja Nauki Wiary

Fot. Flickr

Kościół

Ks. dr hab. Robert Skrzypczak dla Fronda.pl: Interpretacja biskupów zmienia nauczanie Kościoła

Fronda.pl: Sprawa Komunii Świętej dla rozwodników żyjących w związkach niesakramentalnych stała się znów głośna, gdy przytoczono słowa listu będącego odpowiedzią papieża Franciszka, skierowaną biskupów argentyńskich. Ojciec Święty przyznał, że dopuszczanie, w wyjątkowych przypadkach, do Komunii Świętej osób w sytuacjach nieuregulowanych, to jedyna możliwa interpretacja ósmego rozdziału posynodalnej adhortacji apostolskiej „Amoris Laetitia”. Jak mamy rozumieć słowa papieża? Ks. dr hab. Robert Skrzypczak: Trzeba przede wszystkim przypomnieć całą sprawę. Dokument ten powstał w wyniku dwóch synodów poświęconych rodzinie – nadzwyczajnego oraz zwyczajnego. To synody, których przebieg był bardzo dynamiczny, wręcz dramatyczny. Doszło na nich do ogromnej polaryzacji stanowisk – szczególnie jeśli chodzi o kwestię dopuszczalności do Komunii Świętej osób rozwiedzionych, żyjących w nowych związkach. Było to postulowane zwłaszcza przez biskupów niemieckojęzycznych, choć nie tylko. Na wiosnę tego rok

Fot. Wikipedia

Kościół

Benedykt XVI: Kobiety należy bronić przed oszustwem aborcji

W kontekście dyskusji i o aborcji warto przypomnieć stanowisko Benedykta XVI, jednego z największych teologów wśród papieży. Benedykt XVI przemawiając do uczestników posiedzenia Papieskiej Akademii Życia w Watykanie powiedział:„Zwłaszcza lekarze nie mogą zaniedbywać poważnego zadania obrony przed oszustwem sumienia wielu kobiet, które myślą, że znajdują w aborcji rozwiązanie trudności rodzinnych, ekonomicznych, socjalnych czy problemów zdrowotnych ich dziecka. (…) Szczególnie w tej ostatniej sytuacji kobieta jest często przekonana, niekiedy przez samych lekarzy, że aborcja stanowi nie tylko wybór moralnie dopuszczalny, ale nawet konieczny akt +terapeutyczny+, by uniknąć cierpień dziecka i jego rodziny oraz +niesłusznego+ obciążenia dla społeczeństwa (…). W kontekście kulturowym nacechowanym zanikiem sensu życia, w którym znacznie osłabło powszechne poczucie moralnej wagi aborcji oraz innych form zamachu na życie ludzkie, wymaga się od lekarzy szczególnego męstwa w kontynuowaniu powtarz

Św. Hildegarda: Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy

Kościół

Św. Hildegarda: Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy

«Wizja ogarnia całe moje jestestwo: nie widzę oczyma ciała, lecz ukazuje mi się w duchu tajemnic. (...) Znam głęboki sens tego, co wyrażone jest w Psałterzu, w Ewangeliach oraz w innych księgach, które zostały mi przedstawione w wizji. Pali ona niczym płomień w mojej piersi i duszy, i uczy mnie głębokiego zrozumienia tekstu»