Tag

Tag: benedykt xvi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.

fot. via youtube

Kościół

Bp Athanasius Schneider: Papież to nie władca absolutny

Podstawą jedności Kościoła jest prawda. Jej najwyższym sługą jest papież jako Wikariusz Chrystusa. Następca Piotra nie jest monarchą absolutnym, ale jak uczył Benedykt XVI, tym, który ma zapalać Kościół do posłuszeństwa Chrystusowi. O tym, a także o sprzeciwie wobec błędnych nauk, mówił biskup Athanasius Schneider w w rozmowie z portalem ,,OnePeterFive'' biskup Athanasius Schneider. Polskie tłumaczenie wywiadu ukazało się na portalu pch24.pl.

Zdj. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY SA 3.0, Wikimedia Commons

Kościół

Benedykt XVI wskazuje największego wroga Kościoła

Przegląd ujęcia przez Ratzingera tematów religii i kultury, tolerancji i wolności oraz prawdy i sumienia, ujawnia, że główny przedmiot jego troski stanowi w rzeczywistości relatywizm. Temat ten stał się nicią przewodnią homilii wygłoszonej przez niego do kardynałów Kościoła rzymskiego zgromadzonych na konklawe mającym wybrać następcę papieża Jana Pawła II.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Kościół

Przed czym przestrzegają nas Tajemnice Fatimskie?

Matkę Bożą określa się jako Tę, która przybliża do Boga i oddala od szatana. Ta Pośredniczka między Niebem z Ziemią objawiała się kilkukrotnie w różnych miejscach, między innymi w portugalskiej miejscowości Fatima. Przekazała tam trzy tajemnice zwane tajemnicami fatimskimi.

fot. youtube

Kościół

Benedykt XVI: Oto rola papieża - totalna wierność Chrystusowi

- Papież nie jest absolutnym władcą, którego myśl i wola stanowią prawo. Przeciwnie: posługa Papieża jest gwarancją posłuszeństwa Chrystusowi i Jego słowu. Papież nie ma głosić własnych idei, ale winien nieustannie zespalać samego siebie i Kościół więzią posłuszeństwa Słowu Bożemu, wobec wszelkich prób przystosowywania czy rozwodnienia i wszelkich przejawów oportunizmu - uczy Benedykt XVI, wielki papież z Niemiec.

fot. youtube

Kościół

Benedykt XVI: Poddać się woli Chrystusa

,,Prawdziwym programem moich rządów jest nie postępować według własnej woli ani nie realizować swoich idei, ale wsłuchiwać się wraz z całym Kościołem w słowo i wolę Chrystusa, poddawać się Jego przewodnictwu, tak aby to On sam prowadził Kościół w tej godzinie naszej historii'' - mówił o programie swoich rządów Benedykt XVI 24 IV 2005, podczas inaugurującej jego pontyfikat Mszy świętej.

Benedykt XVI, fot. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons (zdj. edytowane)

Kościół

Benedykt XVI o prawdziwej odnowie Kościoła

Czy jesteśmy [kapłani - red.] uświęceni w rzeczywistości naszego życia? Czy jesteśmy ludźmi, którzy działają, wychodząc od Boga i w jedności z Jezusem Chrystusem? Z tym pytaniem staje przed nami Pan, a my stajemy przed Nim.

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

Kościół

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

«Wizja ogarnia całe moje jestestwo: nie widzę oczyma ciała, lecz ukazuje mi się w duchu tajemnic. (...) Znam głęboki sens tego, co wyrażone jest w Psałterzu, w Ewangeliach oraz w innych księgach, które zostały mi przedstawione w wizji. Pali ona niczym płomień w mojej piersi i duszy, i uczy mnie głębokiego zrozumienia tekstu»