Składniki:

* 0,5 kg mięsa (baranina, wieprzowe podgardle, karkówka, łopatka lub żeberka, mogą być wędzone, generalnie powinno to być mięso tłuste)
* 30 dag kapusty kiszonej
* suszone lub świeże grzyby,
* 3-5 ziaren ziela angielskiego
* liść laurowy
* 2 ząbki czosnku
* sok z kiszonej kapusty
* ziemniaki

Przygotowanie:

Jeżeli używane są suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć, by zmiękły i dodać do potrawy wraz z wodą, w której były moczone.

Mięso umyć, opłukać, włożyć do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i grzybami. Uzupełnić wodą, tak by przykryła ona składniki. Gotować na średnim ogniu, aż mięso zmięknie.

Dodać nie odciśniętą kapustę. Jako że zupa ma być wyraźnie kwaśna, można dolać teraz kwasu z kapusty do uzyskania pożądanego smaku.

UWAGA! Zarówno kiszona kapusta jak i kwas zawierają sól. Dobrze wykonana zupa nie powinna wymagać doprawienia solą.

Należy gotować zupę na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie, pod koniec dodając czosnek.

Wydanie:

W talerz należy włożyć kawałek mięsa z zupy, ugotowany ziemniak i zalać gotową kwaśnicą.