Liście rzodkiewki nadają się tylko do wyrzucenia? Bynajmniej - można zrobić z nich wyśmienite pesto. Oto przepis.

 

Składniki
liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane)
4 ząbki czosnku, można dodać więcej
8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne)
6-7 łyżek startego parmezanu
250 ml oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz


Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka potrzeba dolać oliwy z oliwek. Moje pesto jest bardzo gęste celowo, aby można było je użyć do smarowania pieczywa zamiast masła czy innych smarowideł.


Kiedy chcesz użyć domowego pesto, które jest bardzo gęste, wystarczy włożyć je do pojemnika , dolać kila łyżek wody , tej wody, w którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos.