07.09.19, 11:45

Owsianka ze skarmelizowanymi gruszkami. Smacznego!

Owsianka z gruszkami
Składniki:
1 porcja

100 ml owsianki

220 ml wody

szczypta soli

1 łyżeczka masła

1 gruszka

1 łyżka masła + 2 łyżk1 miodu do karmelizowania

orzechy i nasiona do posypania

2 łyżki greckiego jogurtu

miód do smaku

cynamon, opcjonalnie

 

Ugotuj owsiankę na wodzie z dodatkiem soli i masła. Rozpuść masło i miód na patelni. Przekrój gruszkę na pół. Wydrąż nasiona jeśli tak wolisz. Ja smażę na ogół z nasionami ale dla dziecka wydrążam środek. Karmelizuj gruszki po obu stronach aż się lekko zrumienią i puszczą sok. Napełnij miseczkę owsianką. Na wierzchu udekoruj gruszkami i jogurtem. Jogurt możesz wymieszaj z miodem. Polej gruszki wytworzonym sosem. Posyp owsiankę nasionami, pokrojonymi pistacjami, cynamonem lub tym na co masz ochotę. Smacznego!

 

Komentarze

vilolencja2019.09.9 0:44
Żadnej wartości odżywczej , no nie , prawie żadnej. Owies -niech se jedzą konie , a nie ludzie.Trochę wartości w tej potrawie jest z masła i jogurtu -z zastrzeżeniem jakiej wartości są te dwa produkty , jaki mają termin ważności Miód jest dla pszczół -dla owadów i na dodatek gruszka , która jest trudna dla układu pokarmowego /ma tak zwane kamienie/.Będąc dzieckiem zjadłam dwie gruszki i wylądowałam na ostrym dyżurze z ostrym bólem brzucha. Nie wiem kto u Was pisze te dziwne przepisy kulinarne , ale niech sobie lepiej odpuści z pisaniem i gotuje tylko dla najbliższych i nie wprowadza w błąd innych.Popełnia poważne błędy dietetyczne. Teraz jest dziwna moda na dziwne przepisy , zapomina się o dobrej tradycji wypracowanej przez ludzkość/np. kapusta kocha tłuszcz i pomidor , kminek i pieprz ziołowy/.Wszystko co stare nie jest dobre-np. podkładki azbestowe-pamiętacie?Ale takie eksperymenty niech sobie na sobie autor przeprowadza. Moja analiza tej potrawy jest taka , że zawiera ona ogrom węglowodanów/węglowodany to węgiel i woda -tym napalisz w piecu?Mokrym węglem?, rakiety kosmiczne napędzane są wodorem , nie zmokniętym węglem/oraz śladowymi ilościami tłuszczu i białka .Najwięcej potrzebujemy tłuszczu , potem białka , węglowodanów niewiele. Węglowodany są potrzebne , ale w małych ilościach. W tej potrawie jest olbrzymi nadmiar węglowodanów , które prowadzą do otyłości. JESTEŚ TYM CO JESZ
Durczykiewicz2019.09.7 23:47
Lubię owsiankę
2019.09.7 13:30
Nienawidzę owsianki.