17.10.18, 09:40

Najlepsze przepisy z marchwią, tego musisz spróbować!!!

Często sięgasz po marchew? Jeśli nie – powinieneś natychmiast zmienić swoje zdanie o tym warzywie! Nawet jedna niewielka marchew sprawia, że nasz organizm otrzymuje na tyle dużo beta-karotenu, że mamy zapewnioną kilkukrotną dzienną dawkę witamin A.

Dzięki temu poprawia się nasz wzrok, a co bardzo istotne jesienią – zdecydowanie wzmacnia się nasza odporność na infekcje. Co więcej – w marchwi znajdziemy antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, a także przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Dla wielu osób istotne jest z pewnością to, że można ją jeść na wiele sposobów, nie tylko na surowo!

 

Marchew możesz zatem zarówno zjeść prosto po umyciu, jak i grillować czy gotować na parze lub w wodzie. To warzywo nie traci swoich właściwości w trakcie przetwarzania – po ugotowaniu ilość beta-karotenu jest w niej nawet wyższa.

Warto jednak rozważyć jedzenie jej na surowo – znajdziemy tu więcej witaminy C, a ta sprawia, że łatwiej przyswaja się wapń. Istotna informacja dla osób na diecie – marchew ma niski indeks glikemiczny, a więc zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i napadom głodu.

Co zyskujemy jedząc marchew? Wzmacniamy odporność, regulujemy procesy trawienne, poprawiamy wzrok, wzmacniamy naczynia krwionośne, regulujemy pracę wątroby oraz układu moczowego i żółciowego. Bardzo pozytywnie wpływa też na naszą skórę – mamy tu witaminy takie jak A, B (B1, B2, B6), C, D, E, H, K.


Marchewki glazurowane w miodzie z rozmarynem

Składniki:

 

200 g małych, młodych marchwi

Łyżka masła

1 gałązaka rozmarynu

 

Łyżka miodu

Oraz przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać marchewki i umieścić w garnku. Gotować aż będą al dente. Później delikatnie odcedzamy i najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewki. Dodać posiekane igiełki rozmarynu i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Później wlewamy miód i dalej smażymy przez 3 minuty. Marchewki muszą się zeszklić i oblepić miodem.

Na koniec możemy przyprawić je solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

***

Pieczone marchewki

Składniki:

marchewki

4-5 nieobranych ząbków czosnku

szczypta cukru, soli i pieprzu

oliwa z oliwek

pokrojona natka pietruszki

ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Obieram i kroję marchewki, posypuję cukrem, solą i pieprzem i skrapiam oliwą.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 160stopni na 20 min. Dodaję nieobrany czosnek i piekę aż marchew będzie miękka. Przed podaniem posypuję pietruszką i skrapiam octem balsamicznym…

***

Smażone placuszki z kapustą i marchewką

Składniki

300 g marchewki

400 g ziemniaków

2 jajka

mąka

2 cebule

400 g białej kapusty

szklanka bulionu

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, majeranek

ząbek czosnku

4 łyżki śmietany

łyżeczka cukru

kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać. 
Kapustę poszatkować . Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.

Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem

SMACZNEGO!