Często sięgasz po marchew? Jeśli nie – powinieneś natychmiast zmienić swoje zdanie o tym warzywie! Nawet jedna niewielka marchew sprawia, że nasz organizm otrzymuje na tyle dużo beta-karotenu, że mamy zapewnioną kilkukrotną dzienną dawkę witamin A.
Dzięki temu poprawia się nasz wzrok, a co bardzo istotne jesienią – zdecydowanie wzmacnia się nasza odporność na infekcje. Co więcej – w marchwi znajdziemy antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, a także przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Dla wielu osób istotne jest z pewnością to, że można ją jeść na wiele sposobów, nie tylko na surowo!
Marchew możesz zatem zarówno zjeść prosto po umyciu, jak i grillować czy gotować na parze lub w wodzie. To warzywo nie traci swoich właściwości w trakcie przetwarzania – po ugotowaniu ilość beta-karotenu jest w niej nawet wyższa.
Warto jednak rozważyć jedzenie jej na surowo – znajdziemy tu więcej witaminy C, a ta sprawia, że łatwiej przyswaja się wapń. Istotna informacja dla osób na diecie – marchew ma niski indeks glikemiczny, a więc zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i napadom głodu.
Co zyskujemy jedząc marchew? Wzmacniamy odporność, regulujemy procesy trawienne, poprawiamy wzrok, wzmacniamy naczynia krwionośne, regulujemy pracę wątroby oraz układu moczowego i żółciowego. Bardzo pozytywnie wpływa też na naszą skórę – mamy tu witaminy takie jak A, B (B1, B2, B6), C, D, E, H, K.
Marchewki glazurowane w miodzie z rozmarynem
Składniki:
200 g małych, młodych marchwi
Łyżka masła
1 gałązaka rozmarynu
Łyżka miodu
Oraz przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obrać marchewki i umieścić w garnku. Gotować aż będą al dente. Później delikatnie odcedzamy i najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewki. Dodać posiekane igiełki rozmarynu i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Później wlewamy miód i dalej smażymy przez 3 minuty. Marchewki muszą się zeszklić i oblepić miodem.
Na koniec możemy przyprawić je solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
***
Pieczone marchewki
Składniki:
marchewki
4-5 nieobranych ząbków czosnku
szczypta cukru, soli i pieprzu
oliwa z oliwek
pokrojona natka pietruszki
ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Obieram i kroję marchewki, posypuję cukrem, solą i pieprzem i skrapiam oliwą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 160stopni na 20 min. Dodaję nieobrany czosnek i piekę aż marchew będzie miękka. Przed podaniem posypuję pietruszką i skrapiam octem balsamicznym…
***
Smażone placuszki z kapustą i marchewką
Składniki
300 g marchewki
400 g ziemniaków
2 jajka
mąka
2 cebule
400 g białej kapusty
szklanka bulionu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majeranek
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.
Kapustę poszatkować . Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem
SMACZNEGO!