Jak sobie radzić z upałem? Na pewno należy pić dużo wody. My dziś proponujemy pyszną lemoniadę.
Dawniej lemoniada składała się przede wszystkim z wody i cytryny. Dzisiejsze lemoniady znacznie się różnią od tego sprzed 200 lat. Atutem domowej lemoniady jest to, że możemy do niej dodać prawie wszystko na co mamy ochotę.
Jak radzą specjaliści wodę z cytryną pić najlepiej rano, na czczo. Taki napój eliminuje z organizmu toksyny i jest źródłem witamin. Sok z cytryny (lub plasterki cytryny) dodajemy do wody (przegotowanej lub mineralnej). Warto pamiętać, by nie dodawać cukru, który jest ciężkostrawny.
A może ogórek? Woda z ogórkiem eliminuje toksyny, łagodzi ból głowy i sprawia, że stajemy się „lżejsi”. Woda z ogórkiem jest świetnym antyoksydantem.
Można zrobić lemoniadę z arbuzem, limonką i miętą. Odpowiednio schłodzona, potrafi być prawdziwym wybawieniem w gorące dni!
LEMONIADA Z POMARAŃCZAMI - PRZEPIS:
1 Łyżeczka SOK Z CYTRYNY
3 Łyżeczki CUKIER LUB MIÓD
0.5 Litra WODA MINERALNA GAZOWANA
2 Sztuki POMARAŃCZE
- Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, przekroić w poprzek na połowy.
- wycisnąć sok, przecedzić, wymieszać z sokiem cytrynowym i wlać do osłodzonej wody.
- przelać do dekoracyjnych pucharów, udekorować plasterkami cytrusów.