06.07.19, 11:39(fot. pixabay_niebieskibanan)

Bób na zdrowie i doskonałą sylwetkę! Najlepszy jaki jadłam

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Ma dużą zawartość białka, jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego - potrzebnego np: w ciąży. Ceni się go ze względu na właściwości lecznicze - wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.

  • Bób na choroby układu krążenia
  • Bób pomocny w leczeniu anemii
  • Jedzenie bobu w chorobie Parkinsona 
  • Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości.

PRZEPIS:

Bób po sycylijsku

  • 1 kg bobu
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

 Bób wrzucamy do gorącej wody, gotujemy do momentu aż będzie al dente, a później natychmiast hartujemy w lodowatej wodzie. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

bz/www.poradnikzdrowie.pl/krytykakulinarna.com

Komentarze

Oloo2019.07.6 18:57
Jak toto gotować aby nie było pierdzenia?
pc2019.07.6 12:42
Podobno kiedyś nie jedzono bobu a karmiono nim zwierzęta.
ardo2019.07.6 20:08
No i przemówiłeś ludzkim głosem.
pc2019.07.6 21:05
Napisałem to jako ciekawostkę. Osobiście bardzo lubię bób.
Michał Pasierb 2019.07.6 12:32
Bób z masełkiem + sól himalajska (świeżo ugotowany, rzecz oczywista) - pycha!
kosiarz ponury2019.07.6 12:12
ale nie ! na kamicęnerkową !