23.05.17, 18:03

ALE PYSZNE! Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem!

Szparagi- "z czym to się je?" Na przykład z jajkiem, parmezanem oraz pieczonymi pomidorkami, w szynce parmeńskiej! Przedstawiamy pyszny przepis. Smacznego!

Na dwie porcje potrzebujemy:

12 szparagów (pamiętaj, aby odłamać zdrewniałe końce!)
4 plasterków szynki parmeńskiej
8 pomidorków cherry
4 jajek
2 łyżek startego parmezanu
Oliwy
Soli morskiej

Czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego!)

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C, a w garnku zagotuj wodę. Szparagi owiń szynką parmeńską. Ułóż je razem z pomidorkami, na blaszce do pieczenia, posmaruj oliwą, ułóż na blaszce
Szparagi owinąć szynką parmeńską, ułożyć na blaszce do pieczenia razem z pomidorkami, wszystko posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.

Piecz w piekarniku przez 10 minut. Jajka włóż do wrzącej wody i gotuj przez 6 minut, po czym zalej gorącą wodą. Następnie obierz je, połóż na talerzu i przekrój delikatnie na pół. Oprósz je pieprzem, posyp parmezanem, a z boku ułóż szparagi i pomidorki. 

SMACZNEGO!