Składniki:

    1 większa młoda cukinia - około 440 g

    3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi

    5 łyżek bułki tartej - może być bezglutenowa

    2 średnie jajka

    6 łyżek oleju do smażenia

    przyprawy: łyżeczka soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki

Od dokładnie umytej cukinii odkrój dwa końce i pokrój ją w cienkie plasterki. Każdy z nich natrzyj solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie osusz każdy z plasterków ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz talarki z obu stron pieprzem i słodką papryką. Następnie przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp trzy łyżki mąki pszennej, w drugiej rozbełtaj dwa jaja, a do trzeciej wsyp pięć łyżek bułki tartej. Obtaczaj talarki w mące, następnie przekładaj je do jajek, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowane plasterki smaż na rozgrzanej patelni.

za: aniagotuje.pl