Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Lewica szydzi z Holocaustu

Lewica szydzi z Holocaustu

7 lutego 2015 r. w Muzeum Sztuki w Estonii otwarto osobliwą wystawę, zatytułowaną “Moja Polska, pamiętać i zapomnieć”. Wystawa, która ma trwać do końca marca, jest według organizatorów „Upamiętnieniem 70. rocznicy wyzwolenia obozów koncentracyjnych i zakończenia II wojny światowej”. Wystawę finansowały i wsparły Estoński Fundusz Kultury oraz estońskie Ministerstwo Kultury.

Antysemicka Europa. Żydzi uciekają do Izraela (fot. youtube)

Antysemicka Europa. Żydzi uciekają do Izraela

W Wielkiej Brytanii w 2014 miało miejsce najwięcej antysemickich ataków w powojennej historii tego kraju. We Francji w ciągu roku liczba takich incydentów się podwoiła. Według Centrum Szymona Wiesenthala aż 6 na 10 najbardziej jaskrawych przypadków nienawiści do Żydów miało miejsce właśnie na zachodzie Europy.

Wstrząsające kulisy afery pedofilskiej z udziałem rabina (fot. Sxc.hu)

Wstrząsające kulisy afery pedofilskiej z udziałem rabina

Śledztwo dotyczy liderów Centrum Jesziwy i szkoły w Melbourne należącej do ortodoksyjnych żydów. Jak się bowiem okazuje, żydowscy przywódcy religijni doskonale wiedzieli o problemach jednego z nauczycieli, a mimo to, nie zrobili niczego, by uchronić dzieci przed pedofilem. Co więcej, przenosili mężczyznę z placówki do placówki, nie ostrzegając nowych przełożonych o jego straszliwych skłonnościach.

Rabin Weiss: Zlikwidować kościół k. Oświęcimia!

Rabin Weiss: Zlikwidować kościół k. Oświęcimia!

Na łamach „The Washington Post” pojawił się niebywale arogancki artykuł rabina Avrahama Aviego Weissa. Weiss domaga się, by usunąć kościół katolicki w Brzezince k. Oświęcimia. Twierdzi bowiem, że „Auschwitz to nie miejsce” dla katolickiej świątyni. Weiss zaapelował też do Ojca Świętego Franciszka w tej sprawie, by postarał się o likwidację kościoła pw. Matki Boskiej Królowej Polski przy ul. Ofiar Faszyzmu w Brzezince. Parafię utworzono w 1982 roku w budynku, w którym Niemcy mieli zamiar utworzyć komendanturę obozu Auschwitz II-Birkenau.

Portugalia - nowa Ziemia Obiecana? (fot. archiwum)

Portugalia - nowa Ziemia Obiecana?

Ustawa, jaką przyjął portugalski rząd, daje potomkom Żydów możliwość uzyskania obywatelstwa tego kraju. Jedynym warunkiem, jaki muszą spełnić, jest wykazanie, że pochodzą od prześladowanych i wypędzonych przez katolickich królów oraz inkwizycję Żydów. Obywatelstwa nie uzyskają tylko osoby z przeszłością kryminalną.

Dyrektor Cywiński do dymisji? (fot. Wikipedia)

Dyrektor Piotr Cywiński do dymisji?

„Nas Żydów polskich w ogóle nie dopuszczono na uroczystości. Skierowano nas do drugiej części obozu i nie pozwolono nawet na zapalenie tradycyjnej świecy dla zmarłych” – powiedział w Radiu Wnet Stanisław Gabriel Cichocki z towarzystwa kulturalnego społecznego Żydów Polskich, który brał udział w obchodach 70 rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz.

Dr Piotr Gontarczyk (fot.media)

Dr Piotr Gontarczyk dla Fronda.pl: Kłamstwo o "polskich obozach koncentracyjnych" to także nasza wina!

Portal Fronda.pl: Obchodziliśmy właśnie 70-tą rocznicę wyzwolenia obozu zagłady Auschwitz-Birkenau. Jaki jest bilans postaw naszych rodaków wobec Holokaustu? Dr Piotr Gontarczyk: Żeby nieco zrozumieć kontekst relacji polsko-żydowskich w okresie II wojny światowej, trzeba spojrzeć na uwarunkowania, w jakich funkcjonowały obie te społeczności. Żydzi byli na ogół słabo zasymilowani, żyli praktycznie w separacji: inny wygląd fizyczny, inny język, wygląd i zachowanie. Zdarzały się, po 20 latach istnienia II RP, przypadki nieznajomości języka polskiego. To też przekładało się na możliwość udzielenia pomocy. Kluczowa jednak była brutalna polityka niemiecka wobec Polaków (kara śmierci za jakąkolwiek pomoc Żydom), wojenna atomizacja społeczna, ogromne straty i brak możliwości oddziaływania elit. Holokaust był sytuacją wyjątkową i szokującą, na które państwo polskie nie było przygotowane. Nikt się nie spodziewał. Nikt nie dowierzał. Polacy chcieli walczyć przede wszystkim o niepodległość. Jak wo

Muzułmanie na Pl. Zamkowym/Warszawa (fot.Facebook)

Polscy muzułmanie porównują się do przedwojennych Żydów

Po zamachach na "Charlie Hebdo" zaniepokojeni możliwym odwetem są także polscy muzułmanie, o czym głośno informują media. Czy mają powody do niepokoju? Z jednej strony i bez zamachów dochodziło do napaści na miejsca kultu religijnego, jak to miało w przypadku podpalenia meczetu w Gdańsku w ubiegłym roku czy aktu wandalizmu na zabytkowym, tatarskim meczecie w Kruszynianach. Z drugiej, histerycznie brzmi nazywanie przez media "atakiem na meczet" rozlepienia nalepek o rozmiarze 8 cm na 8 cm na Muzułmańskim Centrum Kulturalno-Oświatowym w Poznaniu.

List Putina do Polaków (fot. Wikipedia)

List Putina do Polaków

Partnerstwo Rosji i Niemiec stało się przykładem wychodzenia sobie naprzeciw. Jestem pewien, że również stosunki rosyjsko-polskie wcześniej czy później osiągną tak wysoki, z prawdziwego zdarzenia partnerski poziom” – pisał Włodzimierz Putin w „liście do Polaków” z 2009 roku, wysłanym z okazji obchodów 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej. W istocie nie był to „list”, ale artykuł dla „Gazety Wyborczej”, w którym rosyjski prezydent (wówczas premier) przedstawił swoją ocenę historii.

Wiktor Orban (fot. Wikipedia)

Holocaust. "Mea culpa" Węgrów

W czasie II wojny światowej w zbudowanym przez niemieckich oprawców na polskiej ziemi obozie Auschwitz zginęło 1,3 miliona osób. Z tego 430 tysięcy było węgierskimi Żydami. Wiktor Orban przyznał w mocnych słowach: wielu Węgrów pomagało Niemcom, wielu wolało zło od dobra i ściągnęło na siebie hańbę.

Szewach Weiss (fot. TVP Info)

Weiss: myślałem, że mesjasz objawił się właśnie w mundurach armii radzieckiej

– Wychodzimy z tej ciemności, spotykamy kilka rodzin polskich – część się dziwi, że żyjemy, część nas wita, część jest bardzo ostrożna. Wychodzimy ścieżką na główną drogę i tam już masa wojska radzieckiego. My wyglądamy jak szkielety – tak wejście Armii Czerwonej do Borysławia w okolicach Lwowa, w sierpniu 1944 roku opisywał w TVP Info Szewach Weiss, były ambasador Izraela w Polsce. – Myśmy, będąc dziećmi, czekali na mesjasza. Ja myślałem, że to czas mesjasza, że mesjasz się objawił właśnie w mundurach armii radzieckiej – wspominał Weiss w programie „Bez retuszu”.

Jak fałszywy mesjasz Jakub Frank chciał zniszczyć Polskę

Jak fałszywy mesjasz Jakub Frank chciał zniszczyć Polskę

W młodości mojej tak było żywe przyrodzenie moje, że gdy raz jeden młodzieniec chciał wejść na drzewo, podstawiłem mu je stojące i wlazł po nim. A gdym szedł między panny, musiałem je przywiązywać, bo bez tego to by na wylot przebiło moje suknie. Także w najzimniejszej wodzie zawsze stało.(Jakub Frank, Księga Słów Pańskich, fragment 579)