Pełzająca wojna Kremla przeciwko Europie!
Gruzja i Ukraina to dopiero początek. Hybrydowa agresja Putina będzie kontynuowana.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wojna.
Gruzja i Ukraina to dopiero początek. Hybrydowa agresja Putina będzie kontynuowana.
Niemiecka stacja radiowa „B5 aktuell” należąca do Bayerischer Rundfunk – bawarskiego publicznego nadawcy pisze o „polskich obozach zagłady w Bełżcu, Sobiborze i Treblince”. Skandaliczny artykuł zamieszczono na stronie internetowej stacji.
Dokładnie 15 marca 1944 roku Mieczysław Darmaszek poniósł śmierć jako konfident, który wydał kilka osób walczących po stronie AK. Wyrok na Darmaszku wykonały Irena Bredel i Leta Elżbieta Ostrowska.
Wydano nakaz aresztowania 98-letniego ukraińskiego zbrodniarza.
Pion śledczy Instytutu Pamięci Narodowej wystąpi do Stanów Zjednoczonych o wydanie Polsce obywatela tego kraju podejrzanego o popełnienie zbrodni przeciwko ludzkości.
7 marca na rozprawie Międzynarodowego Trybunału ONZ w Hadze w sprawie pozwu Ukrainy przedstawiciel Rosji Ilja Rogaczow stwierdził, że głównym źródłem broni, która znalazła się w rękach „powstańców” są zmagazynowane zapasy z czasów sowieckich, przechowywane na terytorium Ukrainy. Jednocześnie odmówił komentarza w sprawie udowodnionego wykorzystywania przez bojówkarzy najnowszych typów broni i sprzętu wojskowego rosyjskiej produkcji, nigdy nie dostarczanych Ukrainie.
Sztokholm pogrążony jest w chaosie wywołanym konfliktami między grupami przestępczymi. W strzelaninach i mafijnych porachunkach w tym roku zginęło osiem osób.
Wtorkowy wieczór w Kijowie. Puste miejsca wokół sceny na Majdanie, na której kiedyś występowali politycy, duchowni, piosenkarze, XXI-wieczni atamani-aktywiści przeciwko Janukowyczowi. Nie ma ludzi i tamtej atmosfery. Są tylko portrety tych, którzy wtedy zginęli. Zaczepia mnie młoda dziewczyna, prosząc o datek dla rannych w szpitalach. Przechodzi na płynny angielski. Nie wiem, czy rzeczywiście zbiera pieniądze na rannych na froncie wojny „hybrydowej” i niehybrydowej czy może wyłudza datki. Rozpoznaję miejsca, w których wtedy stałem, przemawiając, czy wśród tłumu słuchając cudzych wystąpień. Nie ma już przedziurawionych kulami okien i ścian hotelu „Ukraina”, w którym się wtedy zatrzymywałem. Stacjonowali tam zresztą dziennikarze z Polski i z różnych kontynentów.
ONZ alarmuje, że w ostatnich miesiącach wzrasta w Donbasie liczba ofiar i poszkodowanych wśród ludności cywilnej. Od początku roku śmierć poniosło 20 cywilów.
W stosunku do ubiegłego roku Chiny zwiększą w tym roku wydatki na zbrojenia o 7 procent. Poinformowała o tym rzecznik chińskiego parlamentu Fu Ying.
Chrześcijanie w Syrii mają „gorzki Wielki Post” – uważa maronicki ordynariusz stolicy tego kraju. W wielkopostnym liście pasterskim abp Samir Nassar skarży się na osłabienie działalności w parafiach i exodus znacznej części wiernych, także duszpasterzy. Z maronickiej archidiecezji damasceńskiej wyjechało już 27 księży, czyli jedna trzecia duchowieństwa, a pozostali również liczą się z taką możliwością.
Irackie wojsko otaczające zachodni Mosul odparło kontrofensywę bojowników tzw. Państwa Islamskiego, którzy okupują tę część miasta. Część ekstremistów dostała się w pobliże linii frontu, ukrywając się w grupie uchodźców.
Dzieła sztuki zrabowane przez nazistów powróciły do Polski. Było to możliwe dzięki staraniom Magdaleny Ogórek.