Tag

Tag: wojna

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wojna.

fot. Domena Publiczna

Konfident zlikwidowany przez kobiety

Dokładnie 15 marca 1944 roku Mieczysław Darmaszek poniósł śmierć jako konfident, który wydał kilka osób walczących po stronie AK. Wyrok na Darmaszku wykonały Irena Bredel i Leta Elżbieta Ostrowska.

Fot. Youtube

Rosja

Kłamstwa Rosji ws. broni w Donbasie

7 marca na rozprawie Międzynarodowego Trybunału ONZ w Hadze w sprawie pozwu Ukrainy przedstawiciel Rosji Ilja Rogaczow stwierdził, że głównym źródłem broni, która znalazła się w rękach „powstańców” są zmagazynowane zapasy z czasów sowieckich, przechowywane na terytorium Ukrainy. Jednocześnie odmówił komentarza w sprawie udowodnionego wykorzystywania przez bojówkarzy najnowszych typów broni i sprzętu wojskowego rosyjskiej produkcji, nigdy nie dostarczanych Ukrainie.

Screenshot YouTube.com

Rosja

Rosyjski diabeł miesza w ukraińskim kotle

Wtorkowy wieczór w Kijowie. Puste miejsca wokół sceny na Majdanie, na której kiedyś występowali politycy, duchowni, piosenkarze, XXI-wieczni atamani-aktywiści przeciwko Janukowyczowi. Nie ma ludzi i tamtej atmosfery. Są tylko portrety tych, którzy wtedy zginęli. Zaczepia mnie młoda dziewczyna, prosząc o datek dla rannych w szpitalach. Przechodzi na płynny angielski. Nie wiem, czy rzeczywiście zbiera pieniądze na rannych na froncie wojny „hybrydowej” i niehybrydowej czy może wyłudza datki. Rozpoznaję miejsca, w których wtedy stałem, przemawiając, czy wśród tłumu słuchając cudzych wystąpień. Nie ma już przedziurawionych kulami okien i ścian hotelu „Ukraina”, w którym się wtedy zatrzymywałem. Stacjonowali tam zresztą dziennikarze z Polski i z różnych kontynentów.

Fot. Pexels CC0

Niektórzy chrześcijanie mają gorzki Wielki Post...

Chrześcijanie w Syrii mają „gorzki Wielki Post” – uważa maronicki ordynariusz stolicy tego kraju. W wielkopostnym liście pasterskim abp Samir Nassar skarży się na osłabienie działalności w parafiach i exodus znacznej części wiernych, także duszpasterzy. Z maronickiej archidiecezji damasceńskiej wyjechało już 27 księży, czyli jedna trzecia duchowieństwa, a pozostali również liczą się z taką możliwością.