Tag

Tag: wierni

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wierni.

Maria Patynowska (Fot.Fronda)

Kościół

Patynowska do Pytla: katolik w Polsce nie może być Amiszem

Wiele środowisk, za co Chwała Panu, dostrzega że nasz Naród, oraz katolicyzm, ma się nie najlepiej, pewne problemy mamy nasze, rodzime, ale też posiadamy bolączki typowe dla całego świata. Choć łączy nas pesymizm diagnozy, każde środowisko, czy poszczególni badacze, nieco inaczej definiują rodzaj tego niebezpieczeństwa. Na wstępie dodam, że bardzo szanuję i z zainteresowaniem zawsze obserwuję stanowisko tradycji katolickiej, które również nie jest jednolite, lecz jest bogactwem, a jego zasługi są liczne.

Bazylika w Licheniu (Fot. Piotr Borkowski/Agencja BEW)

Licheń, tak czy nie?

2 lipca to uroczystość Najświętszej Maryi Panny Licheńskiej. Niech ta data będzie dla mnie okazją do podsumowania pewnych przemyśleń, które dojrzewają już od jakiegoś czasu. Byłam w Licheniu wielokrotnie. Mój pierwszy pobyt miał miejsce, kiedy jeszcze byłam na studiach, chyba w roku 1997, podczas objazdu naukowego organizowanego przez Stowarzyszenie Historyków Sztuki. Celem naszej wyprawy była architektura romańska Wielkopolski, a Licheń zostawiono na sam koniec. Ci którzy „nie chcieli ranić swoich oczu” już wówczas widocznymi specjalnościami tego miejsca od razu zamknęli się w jadłodajni, a ci którzy byli gotowi na ostre wrażenia, poszli pozwiedzać. Rozeszliśmy się po okolicy, a towarzyszką mojej wycieczki była autorka witraży, w starym kościele, która po latach chciała zobaczyć jak wygląda dzieło jej rąk. Okazało się, ze tych wiraży już nie widać, gdyż zostały zasłonięte obficie złoconą nastawą ołtarzową, w stylu jakby barokowym.

Procesja Bożego Ciała (Fot. Wikimedia Commons)

Dywany kwietne 2013 już podeptane

„Infiorata” , to jedno z najbardziej kolorowych wydarzeń świata. Jego data jest ruchoma, ponieważ katolickie święto Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, czyli Boże Ciało, nie ma stałej daty, a związane jest z rokiem liturgicznym.

Modlitwa Muzułmanów (Fot. Agencja BEW)

Czy islam jest religią pokoju?

Jednak tworzenie takiego wizerunku islamu nie jest zaskakujące, ponieważ większość dzisiejszych ekspertów, intelektualistów, polityków oraz “liberalnych” elit społecznych twierdzą, że islam jest zupełnie kompatybilny z demokracją i wartościami zachodnimi, a wszelkie problemy związane z islamem spowodowane są przez zachodnią nietolerancję, islamofobię, czy też problemy ekonomiczne. Takie postawy elit intelektualnych są również zrozumiałe. Zachodnie uniwersytety co roku publikują ogromną liczbę książek z tytułem ”islamofobia”, gdzie poważni naukowcy w przekonywający sposób przedstawiają nietolerancję Zachodu z jednej strony oraz tolerancyjność i pokojowość islamu z drugiej. 3

Fot. Wikimedia Commons

Kościół

Z powodu Franciszka więcej katolików wraca do Kościoła

Ośrodek Badań Nowych Religii (CESNUR) pod przewodnictwem prof. Massimo Introvigne przeprowadził ankietę wśród kapłanów i zakonników z pytaniem o frekwencję w sakramencie pokuty w ostatnim czasie. 53 z 200 przepytanych księży i ojców zakonnych zaobserwowało w swoich parafiach wzrost liczby katolików powracających do Kościoła i przystępujących do sakramentu pokuty. Duchowni z tej grupy przytaczali wezwania papieża Franciszka jako powód zbliżenia wiernych do praktyk religijnych.

Papież Franciszek/Fot. Presidência da Republica/Roberto Stuckert Filho/Wikimedia Commons

Kościół

Papież Franciszek: niekonsekwencja wiernych i pasterzy między tym, co mówią, a tym, co czynią podważa wiarygodność Kościoła !

W homilii Papież nawiązał w pierwszym rzędzie do dwóch scen z dzisiejszych czytań mszalnych: prześladowania przez Sanhedryn Apostołów oraz zapowiedzi danej przez Jezusa Piotrowi, że „inny go opasze i poprowadzi, dokąd nie chce”.„Ewangelia musi być głoszona i świadczona – mówił Ojciec Święty. – Każdy powinien postawić sobie pytanie: Jak ja moją wiarą świadczę o Chrystusie? Czy mam odwagę Piotra i innych apostołów, aby myśleć, wybierać i żyć jako chrześcijanin, będąc posłusznym Bogu? Oczywiście świadectwo wiary ma wiele form, podobnie jak w wielkim fresku istnieje różnorodność barw i odcieni, ale wszystkie są ważne, nawet te, które nie wychodzą na wierzch. W wielkim planie Bożym każdy szczegół jest ważny, nawet moje czy twoje niepozorne i pokorne świadectwo, także to ukryte, kogoś, kto w prostocie żyje swoją wiarą w codzienności relacji rodzinnych, pracy, przyjaźni. Są święci dnia powszedniego, „święci ukryci”, pewien rodzaj „klasy średniej w świętości”, jak mawiał pewien francuski pisar

Ołtarz w kościele św. krzyża w Rumi/Fot. Wikipedia

Kościół

Co zrobić z liturgicznymi nadużyciami?

Współczesne problemy z litrugią tak naprawdę zaczynają się wraz z posoborową reformą liturgiczną papieża Pawła VI z 1970 roku. Tłumaczenie Mszału na języki narodowe, wprowadzone w nim zmiany, zdaniem niektórych, są odpowiedzialne za to, że mamy do czynienia z aktualnym kryzysem na płaszczyźnie liturgicznej. Jakkolwiek zdania w tej kwestii są podzielone, to,że stan celebracji liturgii w wielu miejscach pozostawia wiele do życzenia wzrasta w świadomości coraz większej liczby wiernych świeckich, księży i biskupów.

Radio Watykańskie

Kościół

Czuły, ojcowski gest Papieża wobec wiernych

Jak relacjonuje TVN24, papież w krótkiej, całkowicie improwizowanej homilii zaznaczył, że "także my jesteśmy ludem, który z jednej strony chce słuchać Jezusa, ale z drugiej podoba nam się czasem okładać innych kijami, potępiać ich".

Brak ofiarnych księży i wiernych parafian

Kościół

Brak ofiarnych księży i wiernych parafian

77 procent z badanych określających siebie mianem prawosławnych nie uczestniczy w życiu parafialnym, 28 procent spośród nich zapewnia, że chciałoby w nim uczestniczyć, ale z różnych powodów nie ma takiej możliwości.

Na co kapłan może pozwolić sobie w mediach?

Kościół

Na co kapłan może pozwolić sobie w mediach?

Kapłani "zobowiązani są do wiernego przekazu katolickiej nauki, zgodnie z doktryną głoszoną przez Urząd Nauczycielski Kościoła. Powinni również respektować zdanie Konferencji Episkopatu w kwestiach, które były przedmiotem jej oficjalnego stanowiska". Zasady te - czytamy w "Normach" - obowiązują także wiernych świeckich, którzy wypowiadają się w mediach w sprawach nauki katolickiej.

Biskupi i wierni - dlaczego siebie nie rozumieją

Kościół

Biskupi i wierni - dlaczego siebie nie rozumieją

Po pierwsze: problem anonimowości. W kościołach czyta się nam listy Episkopatu Polski. Ich siłą ma być m.in. to, że wyrażają wspólne stanowisko ogółu biskupów. Ale "ogół" nie ma twarzy, więc czasami mocniej brzmi wypowiedź pojedynczego hierarchy do kamery, nawet jeśli mówi on faktycznie coś innego, nawet coś sprzecznego z tym, pod czym podpisał się kolegialnie Episkopat Polski. Powstaje wrażenie, że oficjalne komunikaty są tylko rytuałem, a "tak naprawdę" biskupi uważają inaczej. To także kwestia języka: listy czasami przypominają referaty popularnonaukowe, mało w nich życia. Po drugie: problem praktyczności. Jest faktem, że w ciągu ponad dwudziestu lat nowej niepodległości pod egidą Episkopatu Polski nie zrodziła się lub nie przetrwała niemal żadna znacząca inicjatywa, wzmacniająca strukturalnie życie katolickie: ani gazeta ogólnopolska, ani radio, ani telewizja, ani żaden dynamiczny ruch społeczny, ani jakaś znacząca inicjatywa edukacyjna (pewnym pocieszającym wyjątkiem jest Fundacja