Tag

Tag: wierni

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wierni.

(fot. Tomasz Czerwiński)

Z gromnicą bezpieczniej? Po co współczesnemu człowiekowi gromnica?

Gromnica to świeca inna niż wszystkie. Jest ona związana z jednym z najstarszych świąt w chrześcijaństwie – Ofiarowaniem Pańskim. W Polsce to święto ma charakter maryjny i nazywane jest także świętem Matki Bożej Gromnicznej. Nazwa ta pochodzi od gromnic - świec przynoszonych do świątyni, by kapłan je pobłogosławił. Potem zabiera się je do domu i zapala w razie grożących niebezpieczeństw. Na Wybrzeżu świece zapalają często matki i żony oczekujące na powrót mężów i synów z mórz i oceanów, szczególnie gdy za pośrednictwem mediów dowiadują się o katastrofach na morzu.

W ciągu roku przybyło 15 milionów katolików (fot. media)

W ciągu roku przybyło 15 milionów katolików

Agencja Fides opublikowała dane, które oparte są na ostatniej edycji Księgi Statystyk Kościoła, która obejmuje dane do grudnia 2012 roku. Czytamy w nich, że na koniec 2012 roku na świecie żyło 1 228 621 000 katolików – to o 15 milionów więcej, niż rok wcześniej. Najwięcej katolików przybyło bowiem w obu Amerykach oraz w Afryce. Kościół wzrósł jednak także w Azji, Oceanii – a nawet w Europie.

fot. sxc.hu

Kościół

Czy Kościół jako wspólnota duchowa potrzebuje pieniędzy?

Przyznam, że miałem pewien problem z wyborem tematu tekstu, na który Czytelnicy „Niedzieli” spojrzą łaskawie - mam taką nadzieję - w pierwszą niedzielę Adwentu. Myślałem, żeby napisać o Roratach, bo to takie „adwentowe”, i zachęcić przynajmniej do próby przeniesienia ich na godziny poranne. Myślałem też o opisaniu różnych adwentowych zwyczajów, ale ostatecznie zdecydowałem się napisać o piątym przykazaniu kościelnym, które nakazuje troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła.