Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Jan Chrzciciel de la Salle - patron nauczycieli katolickich

Jan urodził się w Reims 30 kwietnia 1651 r. w podupadłej rodzinie książęcej jako najstarszy z jedenaściorga rodzeństwa. Straciwszy rodziców, przerwał studia na paryskim uniwersytecie i w seminarium, aby zająć się najbliższą rodziną. Po pewnym czasie kontynuował naukę. W wieku 27 lat przyjął święcenia kapłańskie. W trzy lata potem na uniwersytecie w Reims zdobył doktorat z teologii (1680). Zaraz po święceniach otrzymał probostwo.

Fot. Okładka "Time", October 30, 1978 | Vol. 112 No. 18

Tylko u nas

Piotr Semka dla Frondy: Dwie dekady bez proroka

20 lat temu ulice polskich miast pełne było tłumów ludzi, którzy ze świeczkami w rękach krążyli aby odreagować odejście pierwszego Papieża Polaka. Do historii przeszli kibice zwaśnionych klubów piłkarskich którzy w te dni jednali się i zwykli ludzie, którzy układali ze świeczek całe łańcuchy światełek na wielkich arteriach swoich miast. Do dziś trudno mi zapomnieć wielką mszę na Placu Piłsudskiego w Warszawie, na której Warszawiacy zdawali się sami nie wierzyć że możliwe jest życie bez Kogoś kto uczył ich jak żyć przez długi wieloletni pontyfikat.

Fot. via Vatican Media

Credo nicejskie jako znak tożsamości chrześcijanina

Międzynarodowa Komisja Teologiczna opublikowała dokument „Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel. 1700-lecie Ekumenicznego Soboru Nicejskiego (325-2025)”, poświęcony pierwszemu soborowi ekumenicznemu, który przeszedł do historii jako wydarzenie definiujące wiarę w zbawienie przez Jezusa Chrystusa i w Jedynego Boga: Ojca, Syna i Ducha Świętego. Dokument składa się z czterech rozdziałów, koncentrujących się na jedności chrześcijan i synodalności w Kościele.

Fot. Pixabay.com

Wiara

Nie sądźcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem

Nie sądźcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem. Waszym oskarżycielem jest Mojżesz, w którym wy pokładacie nadzieję. Gdybyście jednak wierzyli Mojżeszowi, to i Mnie wierzylibyście. O Mnie bowiem on pisał. Jeżeli jednak jego pismom nie wierzycie, jakżeż moim słowom będziecie wierzyli?

Fot. GFreihalter via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Święta Matylda, patronka fałszywie oskarżonych

Matylda von Ringelheim (Matylda Westfalska) urodziła się w 895 r. w Westfalii. Była córką księcia saskiego Teodoryka (Dietricha) i Reinhildy - pochodzącej z duńskiego rodu królewskiego. Matylda kształciła się i młode lata spędziła w klasztorze benedyktynek w Herford pod okiem babki ze strony ojca, także Matyldy - ksieni klasztoru. Lata tu spędzone będzie zawsze zaliczać do najpiękniejszych w życiu. Tu także zasmakowała w modlitwie i w służbie Bożej.

Fot. via Wikipedia.org, Domena publiczna

Wiara

Czasy ostateczne. Dlaczego diabeł zostanie spuszczony z łańcucha?

Tak skrajny pesymizm, wręcz nihilizm, doprawdy zbija z tropu. Przywodzi na myśl zdumienie Jana, gdy ten ujrzał Nierządnicę czerpiącą sadystyczną przyjemność z zagłady sprawiedliwych. Wobec nieszczęść, które mają spaść na lud Izraela, prorok Habakuk zadawał Bogu pytanie: „Dlaczego każesz mi patrzeć na nieprawość, dlaczego muszę przyglądać się uciskowi?”[213].

Fot. via Pixabay.com

Prześladowanie chrześcijan

Pakistan: Chrześcijanin zraniony przez zwierzchnika nożem za odmowę nawrócenia na islam

Waqas Masih, 22-letni chrześcijanin z Pakistanu, został zaatakowany w miejscu pracy nożem do cięcia kartonu za odmowę nawrócenia na islam. Mężczyzna był naciskany przez swojego przełożonego Zohaiba Iftikhara do zostania muzułmaninem. Do incydentu doszło w fabryce papieru Subhan Paper Mills w Śekhupura w prowincji Pendżab. Według relacji rodziny Masiha, przełożony usiłował 22 marca (inne źródła podają datę 21 marca) zamordować pracownika podcinając mu gardło; oskarżył go także o sprofanowanie Koranu.

Fot. via Pixabay.com

Kto ma ufność w Miłosierdzie Boże, ten nie zginie

- Ufność w Miłosierdzie Boże jest uznaniem wszechmocy, dobroci i litości Stwórcy. Przez takie uznanie składamy Bogu hołd najwyższy, który otwiera bramy nieba i sprowadza na duszę liczne łaski Boże. Dlatego Psalmista powiada: "łaska ogarnia ufających Panu"(Ps 32,10). Kto zaś ufa nie Bogu, lecz sobie, swemu rozumowi, bogactwom, stosunkom, ten stawia tamę Miłosierdziu Bożemu.(...) Ufność daje męstwo i siłę do wytrwania w najtrudniejszych okolicznościach życia. Dlatego św. Jan Chryzostom nazywa ufność hełmem, który zasłania duszę przed pociskami nieprzyjaciół. Dowodem tego jest Dawid, który bez broni wystąpił przeciwko uzbrojonemu Goliatowi i w imię Boga Najwyższego zwyciężył - pisze Sługa Boży ks. Michał Sopoćko.