Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Pokuta podobnie jak chrzest służy od oczyszczania nas z grzechów

Kościół

Pokuta podobnie jak chrzest służy od oczyszczania nas z grzechów

Grzechy Bóg nam odpuszcza całkowicie, darmowo i bezinteresownie. Dlaczego potrzebna nam jeszcze pokuta? Zacznijmy od spostrzeżenia, że chyba każdemu dobru na tej ziemi towarzyszą jakieś złe możliwości, których w ogóle by nie było, gdyby nie było tego dobra. Jeśli na przykład idziemy na wspinaczkę, musimy liczyć się z możliwością upadku ze skały. Jeśli jestem chirurgiem, operację mogę spartaczyć. Wprawdzie nie wolno mi dopuścić, żeby to się zdarzyło, niemniej to wszystko zdarzyć się może naprawdę.

Fot. Wikipedia/Youtube

Kościół

Stop Halloween! Nie zapraszajmy do siebie Diabła!

Fronda.pl: W dzisiejszych czasach w przestrzeni publicznej wręcz roi się od symboli okultystycznych, czy też antychrześcijańskich. Odwrócone krzyże, pentagramy, kozły, czaszki, to wszystko znaleźć możemy tak na plakatach koncertów, jak i koszulkach mijających nas osób. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu byłoby to zupełnie nie do pomyślenia. Jak bardzo wpływa na nas fakt, że na co dzień mamy styczność z tego typu symboliką i czego może to być przyczyną?

Fot. Flickr

Kościół

Franciszek: Nie dla 'religii makijażu'!

Jezus zachęca nas, by czynić dobro z pokorą, unikając pozorów i udawania. To główna myśl wtorkowej homilii Franciszka na Mszy odprawionej w kaplicy Domu św. Marty. Papież ostrzegał w niej m.in. przed „religijnością makijażu” podkreślając, że droga Pana jest wyłącznie drogą pokory.

Fot. shutterstock

Rodzina

Małżonkowie, nie uchylajcie się od współżycia!

Szukając odpowiedzi na pytanie o najlepszy czas zbliżenia małżonków, dotąd nie mówiliśmy o sytuacji, gdy nie ma zgody w tej kwestii między mężem i żoną. A przecież dzieje się tak wcale nierzadko - jedno z małżonków pragnie współżycia, a drugie się na nie nie zgadza, bądź tez zgadza się niechętnie, po dłuższych namowach, dla świętego spokoju. Akt seksualny ma mieć miejsce, gdy pragną tego sami małżonkowie - powiedzieliśmy. Co jednak zrobić, gdy o zbliżeniu myśli tylko jedno z małżonków, drugie zaś ma w tej kwestii zdanie całkowicie odmienne?