Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
,,Bliskie już jest królestwo niebieskie''
PIERWSZE CZYTANIE Bracia Józefa przybywają do Egiptu
[Wideo] Gruzja zdecydowanie przeciwna LGBT. Doszło do starć
Jak informują media, Gruzini w poniedziałek stanowczo sprzeciwili się paradzie LGBT, która miała się obyć w stolicy tego kraju, Tibilisi tym kraju. Doszło tam do zamieszek, w których brały udział m.in. grupy nacjonalistyczne.
Proście Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na swoje żniwo
PIERWSZE CZYTANIE Walka Jakuba z aniołem
Musimy być święci jak św. Urszula Ledóchowska!
Julia Maria urodziła się w wielodzietnej rodzinie hrabiowskiej 17 kwietnia 1865 r. w Loosdorf koło Wiednia. Była rodzoną siostrą bł. Marii Teresy Ledóchowskiej, powszechnie nazywanej matką czarnej Afryki, założycielki sióstr klawerianek, beatyfikowanej przez Pawła VI w 1975 roku. W latach 1874-1883 Julia Maria kształciła się w Instytucie Najświętszej Maryi Panny prowadzonym przez Panie Angielskie w austriackim Sankt Polten. W roku ukończenia nauki przybyła wraz z rodziną do nabytego przez ojca majątku w Lipnicy Murowanej koło Bochni.
Wiara jest łaską
Panie, moja córka dopiero co skonała, lecz przyjdź i włóż na nią rękę, a żyć będzie (Mt 9,18)
Czy obrona dziewictwa wystarczy do świętości? Św. Maria Goretti
O Św. Marii Goretti trudno napisać coś obszerniej. Portal Internetowej Liturgii Godzin mówi nam lakonicznie „Maria urodziła się w roku 1890 w ubogiej rodzinie wieśniaczej w Corinaldo we Włoszech. Kilka lat później rodzina przeniosła się w okolice Nettuno. Po śmierci ojca Maria pomagała matce w obowiązkach domowych i opiekowała się rodzeństwem. Często oddawała się modlitwie. W roku 1902 zginęła broniąc czystości.”
Tomasz Apostoł. Święty okryty mgłą tajemnicy
Teksty ewangeliczne w siedmiu miejscach poświęcają Tomaszowi Apostołowi łącznie 13 wierszy. Z innych ksiąg Pisma świętego, jedynie Dzieje Apostolskie wspominają o nim jeden raz.
Nie przyszedłem, aby powołać sprawiedliwych, ale grzeszników
PIERWSZE CZYTANIE Śmierć Sary i małżeństwo Izaaka
Przepowiednia Licheńska. Jeśli naród polski się poprawi...
Jeśli naród polski poprawi się, będzie pocieszony, ocalony, wywyższony, za przykład dawany innym narodom. Szatan będzie z nim walczył na wszelki sposób, aby nie dopuścić do jego odrodzenia, ale ostateczne zwycięstwo będzie ze Mną. Nie dajcie się uwieść piekielnemu smokowi, ale dochowajcie wierności Bogu, ja was swym płaszczem okryję od śmiertelnych nieszczęść…
Dziś dawna uroczystość Najdroższej Krwi Jezusa Chrystusa
Do czasu reformy kalendarza liturgicznego po Soborze Watykańskim II w dniu 1 lipca obchodzona była uroczystość Najdroższej Krwi Chrystusa. Obecnie obchód ten został w Kościele powszechnym złączony z uroczystością Najświętszego Ciała Chrystusa (zwaną popularnie Bożym Ciałem), zachował się jedynie - na zasadzie pewnego przywileju - w zgromadzeniach Księży Misjonarzy i Sióstr Adoratorek Krwi Chrystusa.