Tag

Tag: unia europejska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem unia europejska.

fot. zbigniewkuzmiuk.pl

Mamy najniższe bezrobocie od 1991 roku

1. Jak podał Główny Urząd Statystyczny (GUS), który podaje wysokość bezrobocia, jako odsetek bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy wobec całej ludności cywilnej aktywnej zawodowo na koniec marca 2018 roku, wskaźnik bezrobocia spadł do 6,6 % i był to najniższy poziom tego wskaźnika od roku 1991, czyli na początku przemian w Polsce.

fot. mpd01605, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Unia Europejska

Będziemy płacić na UE? Polska ma przejąć odpowiedzialność finansową

Polska dostanie znacznie mniej pieniędzy w nowym, unijnym budżecie w porównaniu z obecnym. Polskie Radio ustaliło, że wynika to z różnych symulacji przygotowanych na podstawie wstępnych założeń Komisji Europejskiej. Przygotowuje je Bruksela oraz rządy państw członkowskich. Ostateczne kryteria podziału pieniędzy poznamy w przyszłym tygodniu. Na początku maja Komisja opublikuje projekt budżetu na lata 2021-2027.

Takie rzeczy potrafi w UE tylko Polska

Takie rzeczy potrafi w UE tylko Polska

1. W najbliższym tygodniu Rada Ministrów zajmie się między innymi aktualizacją programu konwergencji, przygotowaną przez ministerstwo finansów, która ma być przekazana Komisji Europejskiej do końca tego miesiąca.

Jerzy Stuhr: Oni zniszczyli dążenie całego mojego życia

Odlot

Jerzy Stuhr: Oni zniszczyli dążenie całego mojego życia

Aktorowi Jerzemu Stuhrowi Prawo i Sprawiedliwość bez żadnej przesady zniszczyło życie. Stuhr, jak powiadał w programie ,,Kropka nad i'' Moniki Olejnik, całe życie pragnął być w Europie doceniany i chciany. A teraz czuje się jak w latach 80-tych, musi pilnować każdego swojego słowa...

fot. EPP via Flickr, lic. CC BY-SA 2.0

Odlot

Donald Tusk: Oni są mściwi. Ja się niczego nie boję - jestem waleczny!!!

Donald Tusk przekonywał dziś w Brukseli, że stawi się na przesłuchanie w Polsce jako świadek w sprawie Smoleńska. Zapewnił, że nie boi się aresztowania, nikomu się nie skarży - i jest dobrej myśli. Oskarżył też PiS o mściwość. ,,Sąd wzywa mnie na świadka w sprawie, więc tak jak każdy obywatel i ja mam ten obowiązek. Żadnej sensacji'' - mówił Donald Tusk.

fot. gouvernement francais, lic. cc by-sa 3.0 via wikipedia, zdj edyt

Unia Europejska

Macron nie przejdzie. Polska wraz z Niemcami stawia weto

Niemcy i Francja - te dwa państwa są motorem Unii Europejskiej, a większość decyzji podejmowanych przez takie unijne agendy jak Komisja Europejska to wypadkowa ich interesów. Ostatnio najwięcej problemów wzbudzają Francuzi. Prą do pełnej urawniłówki. W napoleońskim duchu chcieliby przekształcić Europę w jedno super państwo. W dodatku z neomarksistowską ideologią. Jakobińskie metody są już wprawdzie niemodne, ale równie dobrze co szubienica może sprawdzić się finansowa kara.

Andrzej Talaga: Jeszcze nie teraz, jeszcze nie dziś

Unia Europejska

Andrzej Talaga: Jeszcze nie teraz, jeszcze nie dziś

To Unia Europejska narzucając nam swoje prawo zablokowała postkomunistyczny układ mafijny, uniemożliwiając przekształcenie się Polski w oligarchię na modłę ukraińską. Polska ma wielkie aspiracje, ale jest jeszcze dużo za słaba, by je realizować. Musimy spokojnie i po cichu pracować nad gospodarką i naszą pozycją, wzmacniając się przez dziesięciolecia. Dopiero wówczas możemy ujawnić to, o co tak naprawdę nam chodzi. Teraz - na Unię trzeba chuchać i dmuchać. Jeżeli nie, to staniemy się wasalem Niemiec albo Rosji, pisze na łamach ,,Rzeczpospolitej'' Andrzej Talaga.

Jan Wójcik: Jak to było z ,,imigrantami Czaputowicza''

Zagrożenia

Jan Wójcik: Jak to było z ,,imigrantami Czaputowicza''

To są najprawdopodobniej Czeczeni, którzy nie pozostali w Polsce i próbowali uzyskać ochronę na Zachodzie. Zostali jednak stamtąd zawróceni do Polski, zgodnie z obowiązującym porozumieniem Dublin III - pisze na łamach portalu Euroislam.pl o sprawie 2700 imigrantów Jan Wójcik.

Zdj. European People's Party CC BY SA 2.0, via Flickr

Polityka

Dr Jerzy Bukowski: Wszyscy się obawiają

Jeżeli ktoś naiwnie łudził się, że Donald Tusk po zakończeniu 30 listopada 2019 roku drugiej kadencji przewodniczącego Rady Europejskiej uda się na zasłużoną emeryturę i nie zechce powrócić do polskiej polityki, to wywiad udzielony przez niego Telewizji TVN 24 przeciął wszystkie spekulacje.