Emmanuel Macron poucza Polskę: wspólnota, albo wojna
"Chcę wierzyć, że rząd polski podejmie niezbędne działania, by rozwiać obawy Komisji i partnerów. Jeśli tak się nie stanie, będziemy nadal niestrudzenie bronić państwa prawa" - mówił Emmanuel Macron w wywiadzie dla dziennnika Rzeczpospolita. Prezydent Francji komentował m.in. kwestie praworządności w Polsce oraz postawy krajów Grupy Wyszehradzkiej.W rozmowie z Jędrzejem Bieleckim prezydent Macron odpowiada między innymi na pytanie dotyczące partycypacji krajów Europy Środkowowschodniej w unijnym budżecie. Wcześniej bowiem polityk porównywał nas oraz inne kraje Grupy Wyszehradzkiej do klientów supermarketu."Powiedziałem: „Europa nie jest supermarketem, Europa jest wspólnotą losów". Dodałem zresztą, że nie jest to kwestia debaty Wschód – Zachód i nadal tak uważam. To wymóg dotyczący wszystkich. W pierwszej kolejności chodzi o poszanowanie naszych podstawowych wartości" - odpowiadał Macron."Nie można korzystać z europejskiego budżetu bez uznawania solidarnego podejścia, na przykład do mig