Tag

Tag: ue

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ue.

Flaga Unii Europejskiej (fot. Wikipedia)

Bruksela chce od Londynu konkretnych działań. Dziś szczyt

W Brukseli dziś unijny szczyt poświęcony głównie skutkom brytyjskiego referendum. Europejscy przywódcy oczekują, że premier David Cameron przedstawi wstępny plan działań po tym jak Brytyjczycy opowiedzieli się w czwartek za wyjściem z Unii Europejskiej. Wprawdzie pierwsza sesja robocza na szczycie ma dotyczyć kryzysu migracyjnego, współpracy Unii z NATO, czy globalnej strategii zagranicznej, ale wszyscy czekają na kolację, na której brytyjski premier opowie o sytuacji na Wyspach.

fot. youtube.com

Prof. Karol Karski dla Frondy: Taki plan byłby końcem Unii Europejskiej!

Portal Fronda.pl: Jak podaje TVP Info, na dzisiejszym spotkaniu przedstawicieli Grupy Wyszehradzkiej z udziałem szefa niemieckiej dyplomacji Frankiem Walterem Steinmeierem ma zostać przedstawiony dokument opisujący plan stworzenia europejskiego "superpaństwa" w miejsce Unii Europejskiej. Plan to pomysł Francji i Niemiec. Czy ten projekt nie jest ucieczką europejskich elit od prawdziwych problemów, z którymi boryka się Unia Europejska?

(fot.

Anna Paluch dla Fronda.pl o superpaństwie: To mocno odrealnione lekarstwo!

Portal Fronda.pl: TVP INFO i program "Minęła 20" dotarli do 9 - stronicowego dokumentu, zawierającego plan powstania europejskiego superpaństwa zamiast Unii Europejskiej. "Takie ultimatum, na spotkaniu w Pradze, przedstawi państwom Grupy Wyszehradzkiej szef niemieckiego MSZ Frank-Walter Steinmeier" - czytamy. Jak informuje TVP INFO, "kraje członkowskie nie miałyby prawa do własnej armii, własnych służb specjalnych, odrębnego kodeksu karnego, odrębnego systemu podatkowego – w tym wysokości podatków, własnej waluty, czy banku centralnego zdolnego do realnej obrony interesów finansowych państwa narodowego."

fot. twitter

Kaczyński: Europa supermocarstwem państw narodowych

"Po pierwsze trzeba wyraźnie powiedzieć, gdzie jest Unia, a gdzie państwa członkowskie. Przy użyciu zasady pomocniczości, trzeba określić zadania. To, co ma charakter europejski – należy do Unii; tym, co może być załatwione na poziomie państw narodowych – zajmuje się państwo, a Unia nie wtrąca się w to. Co zaś mogą zrobić samorządy, robią samorządy, i Unia również tu nie może ingerować" - powiedział Jarosław Kaczyński w rozmowie z "Rzeczpospolitą".

Minister Waszczykowski: To powinno być przyczyną do poważnej refleksji w UE

Minister Waszczykowski: To powinno być przyczyną do poważnej refleksji w UE

– Mam nadzieję, że politycy europejscy przejdą pewną refleksję, czy dotychczasowy kurs europejski ma sens w takiej koncepcji, w jakiej został wymyślony, skoro Wielka Brytania, tak potężny kraj, decyduje się na wyjście z Unii Europejskiej – powiedział na antenie Telewizji Republika Witold Waszczykowski, minister spraw zagranicznych. Minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski, był gościem Piotra Węża w programie "Prosto w Oczy".

Prof. Antoni Dudek: Oto, dlaczego Brexit jest dla Polski zły!

Prof. Antoni Dudek: Oto, dlaczego Brexit jest dla Polski zły!

Za niespełna miesiąc, 23 czerwca, miliony obywateli Wielkiej Brytanii rozstrzygną czy ich kraj pozostanie członkiem Unii Europejskiej. Jest to w moim przekonaniu najważniejsze wydarzenie w całej dotychczasowej historii UE. Wydarzenie, które – jeśli dojdzie do Brexitu – może uruchomić reakcję łańcuchową na końcu której nastąpi rozpad (otwarty lub zakamuflowany) organizmu, który mimo licznych wad, dobrze służy zarówno Polsce, jak i całej Europie. UE potrzebuje zmian, ale ci, którzy wierzą, że Brexit będzie uzdrawiającym wstrząsem zdają się nie dostrzegać olbrzymiego ryzyka związanego precedensem jaki stworzy to wydarzenie.

Czarnecki: Unia, Ukraina, wino i pieniądze

Czarnecki: Unia, Ukraina, wino i pieniądze

Byłem na Ukrainie. Nie, tym razem nie byłem w stolicy – choć przecież w Kijowie tylko w czasie Majdanu, od końca listopada do drugiej polowy lutego „meldowałem się” tam aż sześć razy. Teraz byłem niedaleko granicy z Polską. Ziemia Lwowska, Ziemia Samborska. Bo na naszego wschodniego sąsiada warto patrzeć nie tylko, i może nie głównie, przez pryzmat stolicy.

Cichocki: Elity europejskie szukają kozła ofiarnego

Cichocki: Elity europejskie szukają kozła ofiarnego

"Być może mamy do czynienia z końcem liberalnej epoki powojennej" - powiedział politolog Marek A. Cichocki w rozmowie z Robertem Mazurkiem dla "Plus Minus" "Rzeczpospolitej". "Tak jak Putin zakwestionował nienaruszalność granic i porządek pozimnowojenny w polityce międzynarodowej, tak teraz ta zmiana przychodzi w polityce wewnętrznej" - dodaje Cichocki.