Tag

Tag: szkoła

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem szkoła.

Szkoła niepotrzebna. Czas pożegnać przymus

Szkoła niepotrzebna. Czas pożegnać przymus

Zbliżający się początek roku szkolnego przypomniał mi o latach spędzonych w szkole. W przeciwieństwie do większości przyjaciół na koniec wakacji czekałem ze szczególnym utęsknieniem. Szkolne przerwy spędzane ze znajomymi, rozmowy z nauczycielami i realizowane projekty sprawiły, że czas spędzony w szkole był jednym z najbardziej rozwijających i produktywnych w moim życiu. A jednak jeśli wtedy nie cierpiałem czegoś bardziej niż wakacji to z pewnością była to właśnie sama szkoła, której sztywne reguły i niezrozumiałe zasady jednoznacznie kojarzyły mi się z więzieniem. Patrząc z dzisiejszej perspektywy, przyczyna tej pozornej sprzeczności jest dla mnie oczywista. Moja niechęć nigdy nie dotyczyła samej szkoły, nauczycieli czy edukacji. Ona dotyczyła przymusu.

Zakaz modlitwy w szkolenia - to złamanie Konstytucji

Wiara

Zakaz modlitwy w szkolenia - to złamanie Konstytucji

W debacie publicznej co jakiś czas pojawiają się nieprawdziwe głosy, że modlitwa w szkole czy przedszkolu jest sprzeczna z polskim prawem. Tymczasem to właśnie jej zakazywanie stanowi naruszenie Konstytucji. Instytut Ordo Iuris w akcji społecznej przypomina o prawie uczniów do modlitwy w placówce oświatowej.

fot. Adrian Grycuk, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Polska

Będzie zakaz smartfonów w szkołach? Zalewska wyjaśnia

Czy w Polsce zostanie wprowadzony zakaz wnoszenia smartfonów do szkół? Tak od tego roku dzieje się we Francji. Minister Anna Zalewska mówiła o tym w rozmowie z ,,Polskim Radiem''. ,,Nie jestem tak rygorystyczna. Natomiast dyrektorzy mogą ustalić z rodzicami, co zrobić z telefonami uczniów'' - stwierdziła.

Fot. P. Tracz (KPRM) via Flickr, CC 0

Dla kogo 300 zł na ,,Dobry start''? Minister wyjaśnia

W dniu dzisiejszym rozpoczyna się akcja informacyjna dotycząca wypłaty jednorazowego świadczenia w wysokości 300 zł dla każdego uczącego się dziecka. Zapewnia je program „Dobry start” – informowala dziś minister pracy, rodziny i polityki społecznej Elżbieta Rafalska.

fot. via facebook

Jak musi zmienić się szkoła? Elbanowscy u minister

Jaka będzie dalsza reforma polskiej szkoły? Katalog postulatów przedstawili Karolina i Tomasz Elbanowscy ze Stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców. Spotkali się z minister Anną Zalewską celem rozmów o potrzebnych zmianach i korektach, a podsumowanie rozmów opublikowali na facebooku.