Tag

Tag: szacunek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem szacunek.

Duda: Politycy muszą odbudować szacunek obywateli do siebie

Duda: Politycy muszą odbudować szacunek obywateli do siebie

- To politycy muszą odbudować szacunek obywateli do siebie i szacunek obywateli do polityki w ogóle. To jest wielkie zadanie. Jeśli pytamy, jak to się dzieje, że w Polsce frekwencja wyborcza jest tak niska, że w krajach na zachodzie Europy znacznie więcej ludzi w tych procesach demokratycznych bezpośrednio, osobiście uczestniczy, to myślę, że przyczyną tego złego zjawiska jest to, że ludzie nie wierzą politykom. Nie ufają im - powiedział. I dodał, że ma nadzieję, że najbliższe lata będą latami udowadniania przez klasę polityczną tego, że można mieć zaufanie do polityków, że politycy nie rzucają słów na wiatr tylko po to, żeby zdobyć mandat, ale że polityka to dla nich troska o dobro wspólne. - Dobro wspólne nie w znaczeniu partii politycznej, tylko dobro wspólne w znaczeniu polskiego społeczeństwa - powiedział.

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Kościół

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Jeżeli nie jest gotowy, aby od razu wziąć kąpiel (pójść do spowiedzi), jeść i pić (karmić się słowem Bożym), ucztować (uczestniczyć czynnie we Mszy Świętej), okaż mu miłość i szacunek. Bądź chrześcijaninem!

papież Franciszek (fot. Flickr)

Kościół

Papież do Polaków: Niech dzieci okazują rodzicom szacunek!

Franciszek w sposób szczególny zwrócił się do obecnych na Placu św. Piotra dziewcząt ze Specjalnego Ośrodka Wychowawczego Zgromadzenia Sióstr św. Józefa w Częstochowie i do Chóru Akademii Muzycznej z Katowic, który przyjechał do Rzymu w związku z 90-leciem tamtejszej diecezji.

fot. sxc.hu

Kościół

Jak po katolicku patrzeć na seksualność?

Z seksualnością mamy do czynienia od chwili narodzin aż do śmierci i ma to znaczenie dla naszego zbawienia. Ludzie są jedynymi istotami, które kochając się, mogą ze sobą rozmawiać. Jedynymi, które „robiąc to”, mogą sobie patrzyć w oczy. I jedynymi, które mogą o tym, co ze sobą przeżyły, porozmawiać. To wyjątkowa frajda, która jednak zobowiązuje! Duchowość i seksualność to dwie fundamentalne siły wpływające na nasze zachowania i rozwój, chrześcijaństwo jednak przez większość swej historii stawiało je w opozycji do siebie. Zmysłowe ciało było przeciwieństwem wiecznego ducha, a duchowość synonimem wyzbycia się pragnień, przyjemności i kontroli nad ciałem. Chrześcijaństwo nie jest jednak aseksualne. Ani judaizm, ani kultury antyczne (grecka i rzymska), które były jego kulturową kolebką, nie postrzegały ludzkiej seksualności tylko w pozytywny sposób. Zarówno w cywilizacji zachodniej, jak i w większości znanych nam kultur, seks był z jednej strony określany jako siła, której na różne sposoby

Michael Schudrich

Kościół

Rabin Schudrich: Dzięki Janowi Pawłowi II jestem lepszym Żydem

Wczoraj z okazji obchodów Dnia Judaizmu w Kościele katolickim pod hasłem:"Szukałem Pana, a On mnie wysłuchał i uwolnił od wszelkiej trwogi" (Ps. 34, 5), odbyła się dyskusja w której udział wzięli rabin Michael Schudrich, bp Cisło, przewodniczący Komitetu ds. Dialogu z Judaizmem KEP, bp Paweł Anweiler, biskup diecezji cieszyńskiej Kościoła ewangelicko-augsburskiego oraz ks. Manfred Deselaers, wiceprezes Fundacji Centrum Dialogu i Modlitwy w Oświęcimiu.

A ty, czy już odkryłeś w sobie feministę? (fot. archiwum)

A ty, czy już odkryłeś w sobie feministę?

Tak się jakoś utarło, że bycie feministką to domena nowoczesnej, wykształconej i osiągającej sukcesy kobiety. Trudno jednak powiedzieć, co tak dokładnie oznacza przynależność do tego kobiecego środowiska, bo ile feministek, tyle definicji feminizmu. W samej trosce o równe szanse czy takie samo traktowanie pracy obu płci nie ma nic złego, więc pewnie i ja śmiało nazwałabym samą siebie feministką. Jest jednak zasadnicze „ale”, wynikające z rozmaitych wypaczeń tego nurtu, które na przestrzeni lat z feminizmu zrobiły przysłowiowy młot na mężczyzn. Wrogość do panów, przybierająca czasem wymiar swoistej wojny płci to właśnie jedna z poważniejszych konsekwencji przepoczwarzenia feminizmu w dość dziwaczną ideologię, której celem staje się raczej ośmieszanie kobiet (mają na przykład zdobywać stanowiska nie ze względu na kompetencje, ale dlatego, że są kobietami), aniżeli rzeczywista troska o nie.

Bronisław Komorowski (TVN 24, You Tube, print screen)

Komorowski: Nie powielajmy błędów poprzedników!

- Witam wszystkich w dniu narodowego Święta Niepodległości. Witam w tym miejscu, gdzie siłą skojarzeń, łączy nas wspólna pamięć i dojrzenie do wspólnoty – zaczął swoje przemówienie na pl. Piłsudskiego prezydent Bronisław Komorowski.

Chciałabym, żeby ci wszyscy cholerni agresorzy, czy to dresiarze czy narodowcy, poczuli, że też mogą stać się ofiarą (fot. YouTube)

Rafalala tłumaczy, dlaczego pobiła homofoba: Zostałam zdegradowana i obdarta z człowieczeństwa

Tak o człowieku, z którym kilka dni temu wdała się w bójkę, mówi w rozmowie z Natemat.pl Rafalala. Pisaliśmy wczoraj na naszym portalu o sytuacji, do której doszło podczas próby wynajęcia mieszkania przez jedną z najbardziej znanych transseksualistek w Polsce. Rafalala chciała wynająć apartament dla swojej rodziny, nie wiedziała jednak, że właściciel będzie miał do niej uprzedzenia.

ks. Dariusz Oko (fot. M. Brzezńska-Waleszczyk)

Lekarz-wierzący jest najlepszy, a ateiści chcą go zniszczyć

Ksiądz Dariusz Oko w bardzo mocnych słowach rozprawiał się w "Kropce nad i" nad ateistyczną nienawiścią jaka spotyka polskich lekarzy przyznających się do wiary: "Ateistyczna nienawiść wobec wierzących lekarzy godzi się nawet na śmierć pacjentów". I podkreślił, że "lekarze wierzący należą do tych najlepszych, a ateiści dążą do tego, by ich wyrzucić na bruk".

Kard. Kazimierz Nycz skomentował wczorajsze incydenty na pogrzebie Jaruzelskiego

Kard. Kazimierz Nycz skomentował wczorajsze incydenty na pogrzebie Jaruzelskiego

Kardynał powiedział, że " z jednej strony rozumiem i wszyscy - znając historię najnowszą - rozumieją wielką kontrowersyjność i tragiczność tej postaci. Nie dziwię się więc, że ludzie mają swoje poglądy i chcą je wyrzucić z siebie czy odreagować. Tylko pytanie moje brzmi: w którym momencie i czy w tym miejsc". I dodał, że szacunek dla śmierci i pogrzebu "nieważne, kto umiera" jest bardzo ważny

fot. Wikimedia Commons

Justyna Kowalczyk: W Rosji lepiej mnie traktują niż w Polsce!

Justyna Kowalczyk w bardzo emocjonalny sposób wypowiedziała się odnośnie własnej osoby i jej traktowania przez polskich kibiców, a dokładniej przez polskie społeczeństwo: "Oglądam rosyjską telewizję, słucham komentarza podczas wyścigu biathlonistek, a to tutaj najpopularniejsza dyscyplina zimowa. Ich sztafeta biegnie po medal i jedna dziewczyna zaczyna słabnąć. Komentator apeluje: "Powalcz jak nasza Kowalczyk!". Miłe, tutaj jestem bohaterką, gdzie indziej pokraką. Szkoda, że we własnej ojczyźnie - tłumaczy Polka na łamach "Przeglądu Sportowego".

Prof. Krystyna Pawłowicz (fot. Jakub Szymczyk_Krystynapawlowicz.pl)

Prof. Krystyna Pawłowicz dla Fronda.pl: Kobieta chce się podobać mężczyźnie. Feministki tego nie zniosą

Prof. Krystyna Pawłowicz: Konkursy piękności to oczywiście pomysł mężczyzn, którzy chcą sobie obejrzeć ładne kobiety. Panie jeszcze kilkadziesiąt lat temu traktowane były jako własność mężczyzny, a ci przecież lubią taką „własnością” się pochwalić. Z czasem tego typu zabawy przekształciły się w okazję do wejścia na drogę kariery dla kobiet, które z różnych względów nie miały innych możliwości. Tym bardziej, że obyczaje się rozluźniły i takie zabawy nie są już traktowane jako coś uwłaczającego godności kobiety. Także dlatego, że panie, które biorą udział w konkursach, mają w tym swój cel. Te, które takie zabawy oglądają, niekoniecznie, bo siedzą obok swojego partnera i przyglądają się zgrabnym, pięknym i ładnie ubranym konkurentkom.

fot. Nota/sxc.hu

Wanda Półtawska: Co się stało z mężczyznami? Rozumu nie mają?

Dr Wanda Półtawska była gościem I Europejskiego Kongresu Pro-Life będącego podsumowaniem inicjatywy "Jeden z nas" i organizowanego przez Fundację "Jeden z nas". Pani Półtawska w ostrych słowach odniosła się do współczesnych mężczyzn, dla których „spotkanie z kobietą jest źródłem przyjemności i wykorzystuję tę okoliczność na przeżycie paru chwil, z wybraną na długo lub krótko dziewczyną” - mówiła Wanda Półtawska.