Tag

Tag: rząd

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rząd.

Fot. Lukas Plewnia via WIkipedia, CC 2.0

Ideologia gender

NIE dla ,,gender''! Ważny wniosek MSZ

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zwróciło się do rządu o wydanie wytycznych dla pozostałych resortów. Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, chodzi o instrukcje dotyczące rugowania słowa „gender” z europejskich dokumentów.

Screenshot TVP Info

Pilne

Nowa odmiana koronawirusa. Zapadły decyzje rządu

Polski rząd podjął decyzje w związku z informacjami o pojawieniu się nowej odmiany koronawirusa, której obecność potwierdzono początkowo w Wielkiej Brytanii. Podtrzymana zostaje decyzja o zawieszeniu lotów z tego kraju.

Fot. Elekes Andor via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Unia Europejska

Tomasz Sakiewicz: To początek bitwy o kształt UE

Nie podzielam hurraoptymizmu tych, którzy uważają, że rzuciliśmy Europę na kolana, a sprawy polskie w UE będą już biegły prosto i przyjemnie. Ale też absolutnie nie zgadzam się z tymi, którzy sądzą, że Polska jest dzisiaj bardziej zagrożona niż przed ostatnim porozumieniem w Brukseli. To zagrożenie, ryzyko dla naszej niepodległości, było i jest realne. Zrobiliśmy jednak, co w naszej mocy, by je zminimalizować. Moglibyśmy je całkiem zlikwidować, wychodząc z UE. Ale wtedy pojawiłoby się jeszcze większe ze strony Rosji. Dzisiaj Polska bez Unii byłaby słabsza, nie miałaby pieniędzy na rozwój armii, a dla USA nie stanowiłaby tak atrakcyjnego partnera, jakim jest teraz, będąc bramą do UE.

Fot. Fryta 73 via Flickr, CC BY-SA 2.0

Zagrożenia

,,To miecz obosieczny!''. Strasburger krytykuje nowe obostrzenia

Od 28 grudnia do 17 stycznia wchodzą w życie kolejne obostrzenia związane z epidemią koronawirusa w Polsce. Zamknięte będą między innymi hotele, stoki narciarskie i bardzo mocno ograniczona działalność galerii handlowych. „Jestem narciarzem, który nie wyjechał na stok. Trudno mi zrozumieć, że na stoku mogę się od kogoś zarazić, jadąc prawie 100 km/h w goglach, kasku i masce” – komentuje decyzje ministerstwa Karol Strasburger.

Fot. KPRM / Rakoon via Wikipedia, CC 3.0

Polska

Co na to rząd: Żydowskie fundusze z USA chcą za grosze kupić polskich hotelarzy

Sytuacja, w jakiej znaleźli się polscy hotelarze jest dramatyczna. „Jesteśmy w szoku. Doceniam starania rządu o zapewnienie bezpieczeństwa i zdrowia Polakom, jednakże nieustannie mam wrażenie, że to działania bez merytorycznych podstaw” – powiedział Jan Wróblewski, współzałożyciel Zdrojowa Invest & Hotels w rozmowie z serwisem money.pl komentując postępowanie rządu.