Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

fot. media

Celebryta Majewski pięknie mówi o rodzinie i swojej żonie

Szymon Majewski napisał książkę pt. „Życie w pożyciu” , gdzie w zabawny sposób pokazuje wszystkie odcienie małżeńskiej codzienności i życzliwie żartuje z różnic miedzy kobietami i mężczyznami. „22 lata to rzeczywiście dużo, ale na przykład dziadkowie mojej żony byli razem 55 lat.Ja oczywiście idę na rekord i chciałbym go pobić. Nic na siłę, ale miłość jest. A książka opowiada o naszym długim związku. Wyszło na to, że my z żoną dłużej się znamy, niż się nie znamy. Jesteśmy ze sobą od 28 lat, małżeństwem jesteśmy od 22, była drobna przerwa, ale się nie liczy. Pomyślałem sobie, że najlepiej jest pisać o tym, na czym człowiek się zna: podróżnik pisze o podróżach, filozof o filozofii, a mąż pisze o żonie. Moja żona jest nieustanną inspiracją. Generalnie dziennie dostarcza mi pięciu pomysłów na felieton. To jest też trochę spowiedź pantofla —mówił Szymon Majewski w rozmowie z TVP. Info.

„Krzysio nie ma dwóch tatusiów” – jak mówić dzieciom o związkach jednopłciowych

„Krzysio nie ma dwóch tatusiów” – jak mówić dzieciom o związkach jednopłciowych

W 2006r. w Germantown, MD, rozpoczęłam samotny protest pod kliniką aborcyjną, jednak sama nie byłam. Były ze mną moje dzieci – wtedy w wieku 3,5,7 i 9 lat. Każdego piątkowego ranka staliśmy przy wjeździe na parking kliniki modląc się na różańcu i trzymając kilka plakatów z ofertą pomocy dla kobiet chcących poddać się aborcji. Naturalnie moje dzieci zadawały pytania. „Dlaczego tu jesteśmy?”. „O czym rozmawiałaś z tamtą panią?”. „Dlaczego ten pan pokazywał na nas w ten sposób?” - pokazał nam środkowy palec. Pytania dzieci zawsze wymagają odpowiedzi, ale nie zawsze łatwo jest znaleźć coś odpowiedniego w tym akurat momencie. Ale drugie rozwiązanie – celowe unikanie każdej możliwej sytuacji, która może stać się przyczyną zadawania kłopotliwych pytań także nie jest pożądane, ani – w tych dniach – możliwe.

Terlikowski: Uspokajanie rozbudzonych pragnień, czyli na Synodzie bez zmian

Kościół

Terlikowski: Uspokajanie rozbudzonych pragnień, czyli na Synodzie bez zmian

Metropolita Paryża nie był nigdy jastrzębiem kardynalskiej herezji. Nie on zgłaszał projekty dopuszczenia osób rozwiedzionych w ponownych związkach do Komunii Świętej, i nie on przekonywał, że można to pogodzić z katolicką wiarą. Jego wierni słyszeli to jednak od prawie dwóch lat, i teraz – na krótko przed Synodem – trzeba ich oswoić z prawdą, że byli dość brutalnie – i to niestety także przez kardynałów – okłamywani. Synod, a także papież i Kościół, nie mają bowiem władzy nad nauczaniem Jezusa Chrystusa i nad małżeństwem. Nie mogą sprawić, by ważnie zawarte małżeństwo stało się niebyłe, i by drugi związek zaczął być czymś więcej niż bigamią czy konkubinatem (do tego połączonym z cudzołóstwem). Piękne słowa, świadomość niekiedy dramatycznych sytuacji ludzkich nie są w stanie tego zmienić. Nauczanie Jezusa jest jednoznaczne.

fot. sxc hu

Dlaczego sądy odbierają Polakom dzieci?

Prawnicy Instytutu Ordo Iuris, w trakcie jednej z interwencji procesowych natrafili na ślad niepokojących działań jednej z biegłych sądowych, której opinie były powodem wielu dramatów rodzinnych. Ekspertyzy specjalistów z zakresu psychologii potwierdziły obawy prawników z Centrum Interwencji Procesowej Instytutu Ordo Iuris, którzy postanowili sprawą zainteresować media.

Fot. Paweł Zastrzeżyński

Rodzina

Wanda Półtawska: Małżeństwo jako całopalenie

„Uczcie się kochać” to zapis rekolekcji dla członków Kościoła Domowego wygłoszonych w 2010 roku. W sposób prosty i bezkompromisowy Wanda Półtawska przekazuje swoim słuchaczom, a teraz i czytelnikom, recepty na to, jak zbudować trwałe i solidne małżeństwo, w jaki sposób stworzyć dzieciom właściwą przestrzeń wychowawczą, czym tak naprawdę jest miłość. Nie stroni też od etyki seksualnej. Słowem – mówi o wszystkim, co małżeństwo rozwija i umacnia. Swoje refleksje nieustannie konfrontuje z nauczaniem św. Jana Pawła II. Jako punkt wyjścia przyjmuje Jego antropologię i etykę, i w tym duchu prowadzi własne rozważania. Rozważania, które dla wielu dziś budzą pewne zastrzeżenia i kontrowersje. Niemniej jednak sześćdziesiąt lat pracy w Poradni Rodzinnej pozwala Wandzie Półtawskiej na formułowanie takich, a nie innych tez. Bo życie w miłości małżonków, otwarcie na dzieci, przyjmowanie ich jako daru, a nie krzyża, wspólna modlitwa – to te kwestie, które uratowały niejedno małżeństwo. Dlatego swoim w

Watykan opublikował fundamentalny dla synodu dokument

Kościół

Watykan opublikował fundamentalny dla synodu dokument

Liczący ponad 50 stron dokument roboczy, mający być podstawą do rozpoczęcia prac jesiennego Synodu Biskupów na temat rodziny, opublikowano w Watykanie. W imieniu zespołu przygotowującego tzw. Instrumentum laborisprzedstawili na specjalnej konferencji prasowej kardynałowie Lorenzo Baldisseri i Péter Erdő oraz abp Bruno Forte. Zawiera on zarówno integralny tekst będący konkluzją ubiegłorocznego Synodu nadzwyczajnego, jak też opracowanie przesłanych przez episkopaty odpowiedzi na specjalnie przygotowane kwestionariusze.