Tag

Tag: problem

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem problem.

fot. Wikipedia

Zjednoczenia prawicy nie będzie? Problem z Gowinem i Ziobro!

Wczorajsza rozmowa Jarosława Kaczyńskiego z Jarosławem Gowinem zakończyła się fiaskiem. Jak donosi Rzeczpospolita, Jarosław Kaczyński miał powiedzieć Gowinowi, że "okoliczności się zmieniły i na wcześniej wynegocjowane warunki nie zgodził się aparat partyjny PiS". Lider Polski Razem miał mu powiedzieć, że nie zjawi się na sobotniej konwencji, która była odbierana jako początek zjednoczenia środowisk prawicowych.

Facebook wziął co jego

Facebook wziął co jego

Użytkownikami Facebooka wstrząsnęła ostatnio wiadomość o badaniach opublikowanych w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Okazało się, że naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego i Cornell we współpracy z popularnym serwisem społecznościowym zmanipulowali i przeanalizowali zachowania prawie 700 tys. osób.

fot. Stefano Giovaninni

RASIZM wśród Żydów. Czy to temat tabu?

Ostatnia wizyta papieża Franciszka w Izraelu spotkała się ze sporym oburzeniem ortodoksyjnych żydów. Wszystko dlatego, że głowa Kościoła Katolickiego ma odprawić mszę w Wieczerniku. W ramach protestu ortodoksyjni Żydzi wysyłają pogróżki katolikom, a także malują obraźliwe hasła na murach kościołów. Czy mamy zatem prawo mówić o rasizmie żydowskim?Rasizm żydowski, czy też etnocentryzm (będziemy używali pierwszego określenia) często jest tematem tabu. Nie wypada o nim rozmawiać, czy piętnować za niego Żydów - ze względu na to, co przedstawiciele tego narodu wycierpieli w czasie II wojny światowej. To powoduje, że Żydzi często stają się nietykalni, jeśli chodzi o krytykę ich postaw. Tak jak w przypadku Afroamerykanów, tak i tu rasizm staje się czymś jednostronnym: nie można obrażać tych grup społecznych, ale one same mogą obrażać.Wystarczy wyobrazić sobie sytuację, że w Polsce ktoś przed wizytą przedstawicieli izraelskiego rabinatu zaczyna pisać „śmierć wszystkim Żydom”. Międzynarodowe obu

fot. sxc.hu

Co piąty Polak bezpłodny

Według raportu "zaburzenia u mężczyzny są w Polsce przyczyną niepłodności pary w 20 proc. przypadków, u kobiety w 39 proc., u obojga – w 26 proc., a w 15 proc. przyczyna jest niewyjaśniona".

"Cierpię kiedy obrażasz moją mamę, ranisz mnie kiedy szydzisz z mojego taty". Zobacz kolejny mocny spot!

"Cierpię kiedy obrażasz moją mamę, ranisz mnie kiedy szydzisz z mojego taty". Zobacz kolejny mocny spot!

Cierpię kiedy obrażasz moją mamę, ranisz mnie kiedy szydzisz z mojego taty - te słowa padają z ust dzieci, bohaterów spotu, promującego drugą odsłonę kampanii Rzecznika Praw Dziecka „Jestem mamy i taty”, która ma zwrócić uwagę społeczeństwa na problem wikłania dziecka w sprawy rozwodowe rodziców oraz stawiania go w sytuacji konfliktu lojalnościowego wobec nich. Przekaz ma także przypomnieć opiekunom, że odbieranie dziecku możliwości kontaktu z którymkolwiek rodzicem, uderza bezpośrednio w sferę emocjonalną najmłodszych.

Warszawa nocą z mostu Gdańskiego (fot.mzacha/sxc.hu)

"Słoiki" ratują Warszawę przed wymarciem. Łódź zaczyna się wyludniać na potęgę!

„W połowie miast wojewódzkich spadła w ostatnim ćwierćwieczu liczba stałych mieszkańców i tych zameldowanych na pobyt czasowy ponad trzy miesiące” - czytamy w „Dzienniku Gazeta Prawna”. Dziennik powołuje się na najnowsze statystyki z GUS, z których jasno wynika, że polskie miasta kurczą się. Nawet takie miasta, gdzie dobrze się zarabia i stopa bezprobocia jest niska, jak Katowice czy Poznań, mają problem z zatrzymaniem odpływających mieszkańców. Podobnie jest we Wrocławiu, Kielcach, Szczecinie, Gdańsku czy Opolu. Warszawę natomiast przed wymarciem chronią tzw. „słoiki”, czyli ludność napływowa. Gdyby nie ona to Warszawa kurczyłaby się w tempie ekspresowym. Jak wynika z danych GUS w stolicy zmarło 94 tys. więcej osób niż urodziło się dzieci. „Gdyby nie wspomniane słoiki, liczba mieszkańców stolicy byłaby o ponad 9 proc. niższa niż obecnie. Na szczęście osiedliło się tu o 159 tys. więcej mieszkańców, niż z niej wyjechało”.

fot. Wikimedia Commons

W Izraelu panuje rasizm!

Jak infomuje portal BuzzFed, czarnoskóra Miss Izraela Yityish "Titi" Aynaw powiedziała, że w Izraelu występuje rasizm, najabardziej w stosunku do uchodźców i imigrantów z Afryki. - Nie boję się powiedzieć, że rasizm jest obecny w Izraelu. Jest to poważny problem, ale jest to problem, nad którym Izrael cały czas pracuje. I sytuacja ta rzeczywiście się poprawia – informuje BuzzFed.

Fot. Archiwum Frondy

Przybywa coraz więcej innowierców!

Dane za ten rok nie są jeszcze znane. Podano natomiast do wiadomości, że w ubiegłym roku liczba uczniów chodzących na religię spadła o 1,5 % w stosunku do roku poprzedniego. Zasadniczo nie ma jeszcze powodu do bicia na alarm.

Fot. Wikimedia Commons

"W kraju Holokaustu skończył się okres poprawności politycznej w traktowaniu państwa żydowskiego"

Widać, że łągodna polityka Niemiec wobec Izraela to przeszłość. Obecnie trwa przygotowanie do wizyty kanclerz Niemiec, Angeli Merkel w Izraelu. Oficjalnie mówi się, że mają odbyć się tam konsultacje międzyrządowe, nieoficjalnie chodzi o przypomnienie Benjaminowi Netanjahu, że Berlin nie ma zamiaru zmieniać swojego stanowiska w sprawach kluczowych dla swojego kraju. Jak podaje „Rzeczpospolita” chodzi o osiedla żydowskie na okupowanych ziemiach Zachodniego Brzegu. Nie brak w Izraelu głosów, że ze względu na szczególne uwarunkowania relacji izraelsko-niemieckich Berlin powinien prezentować nieco inne stanowisko i przynajmniej nie krytykować Izraela za kurs polityczny obliczony na rozszerzanie obecności żydowskiej na ziemiach zajętych w 1967 roku”.

fot. sxc.hu

Niemcy ustanowią muzułmańskie święto?

Od ponad tygodnia członkowie Gminy Tureckiej w Niemczech zwracają uwagę na potrzebę zatrudniania islamskich duchownych w Bundeswehrze, szpitalach, więzieniach oraz wprowadzenia ustawowego święta muzułmańskiego.

New Age (fot.Wikimedia Commons)

Bioenergoterapia nie ma prawa być w kościołach

Napisane tego artykułu bezpośrednio zainspirowała pogłoska, jakoby w Katedrze Łódzkiej miałoby się w tę niedzielę odbyć specjalne nabożeństwo w intencji bioenergoterapeutów. Postanowiliśmy tę sprawę zbadać u jej źródeł. W sobotę dowiedzieliśmy się od Księdza prałata Ireneusza Kuleszy, że nic takiego nie będzie mieć miejsca, że był do tego namawiany, lecz nie wyraził na to zgody, ani na specjalną Mszą „dla bioenergoterapeutów” (bo czym by ona miała być?), ani na odczytanie jakichkolwiek oświadczeń po Mszy. Miała być to jedynie Msza z intencją „o pojednanie” pewnych osób ze wspólnotą Odnowy w Duchu Świętym. Ksiądz Proboszcz katedry nie chciał odmawiać intencji „o pojednanie” i Msza została odprawiona.

Polska kolej (fot.Wikimedia Commons)

Nasza kolej na rozdrożach

To swoisty paradoks, że państwo niemające własnego przemysłu motoryzacyjnego ani nawet własnych marek stawia sobie za priorytet rozbudowę infrastruktury drogowej, a nie rozbudowę infrastruktury transportu publicznego, którego jest znaczącym producentem.