Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Zdj. screen Youtube/Telewizja Republika, Kremlin.ru, CC BY SA 4.0, edytowane

Rosja

Prof. Romuald Szeremietiew: Dwie niezmienne

Sytuacja z września 1939 r., gdy Polska daremnie oczekiwała na wsparcie sojuszników, nie może powtórzyć się. Miejmy nadzieję, że ten problem zostanie rozwiązany w opracowywanej przez MON i BBN strategii bezpieczeństwa narodowego Polski oraz w wynikającej z niej, wymagającej pilnego opracowania, strategii obronności RP.Józef Piłsudski uważał, że każda Rosja, bez względu na jej ustrój, będzie zawsze zagrażała Polsce. Tego czym jest Rosja w stosunkach z Polską doświadczyłem także w swoim życiu - w końcu 1945 r., gdy miałem dwa tygodnie, sowiecki kontrwywiad Smiersz (Smiert' szpionam), aresztował mego ojca Mikołaja Szeremietiewa, ojciec do nas nie wrócił. Wychowałem się w Legnicy, którą nazywano „małą Moskwą” z racji na obecność ogromnego garnizonu sowieckiej armii (Северная группа войск, СГВ.) A w końcówce „Polski Ludowej” sąd wojskowy „Ludowego” Wojska Polskiego skazał mnie na wieloletnie więzienie m.in. za „podważanie przyjaźni polsko-radzieckiej”. Czym więc jest rosyjskie zagrożenie wi

fot. youtube/pchtv

Kościół

Kard. Burke: Polska to promyk nadziei w zdechrystianizowanym świecie

,,Polska jest takim promykiem nadziei w coraz bardziej zdechrystianizowanym i zsekularyzowanym świecie, promykiem, który inspiruje Kościół powszechny. Wiele osób, włączając w to mnie, spogląda z nadzieją na to, że rzeczywiście Polska odda wielką przysługę Kościołowi powszechnemu i całemu światu'' - mówił kardynał Raymond Leo Burke.

fot. Joanna Adamik via diecezja.pl / Flickr

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Jaki jest stan naszej wolności?

,,W tej procesji módlmy się także za Polskę, naszą ojczyznę, aby zjednoczona w adoracji i czci publicznej najświętszego sakramentu nie traciła nadziei w ostateczne zwycięstwo prawdy i dobra, miłości i sprawiedliwości, przebaczenia i pojednania'' - mówił dziś abp Marek Jędraszewski, metropolita krakowski, wzywając do modlitwy za Polskę.

Fot. Maxpixel, Pixabay -  CC0

Polska

Ryszard Czarnecki: Polskie ślady w chrześcijańskiej (sic!) Albanii

Albania to kraj paradoksów. Ekonomicznych ‒ bo ten niegdyś najbiedniejszy kraj Europy, a dziś wciąż jeden z najbiedniejszych, ma sporo bardzo bogatych ludzi z superluksusowymi autami i posiadłościami pełnymi przepychu. Politycznych ‒ bo ta niedawna jeszcze twierdza ortodoksyjnego komunizmu jest dziś na samej szpicy państwmogących najszybciej wejść do Unii Europejskiej. Wreszcie historyczno-religijnych: kraj z muzułmańską większością ma jako swoich największych bohaterów narodowych chrześcijan, a nie wyznawców islamu. Jednym z nich jest patronka portu lotniczego w stolicy ‒ Tiranie „nene Tereza” czyli święta Matka Teresa z Kalkuty. Drugim średniowieczny przywódca antytureckich powstań, wyzwoliciel Albańczyków ‒ Skanderbeg czyli Jerzy Kastriota.

screenshot Youtube

Izrael i Żydzi

Ambasador Izraela Anna Azari: Polska i Izrael są przyjaciółmi

„Jesteśmy małym krajem, ale sektor technologii i innowacji jest dla nas bardzo ważny, odpowiada za ponad 40 proc. naszego eksportu. Myślę, że mamy z Polską dużo wspólnego i duży potencjał współpracy” - mówiła ambasador Izraela w Polsce Anna Azari w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes.

fot. Łukasz Plewnia via Flickr, lic. CC BY-SA 2.0, zdj. edyt.

Polska

Ryszard Czarnecki: Sama rzeczywistość obnaża kłamliwe manipulacja ,,totalnej'' opozycji

Gdy czytają Państwo te słowa, Polska z jednej strony ma prezydencję w Radzie Bezpieczeństwa ONZ, a z drugiej jest organizatorem prestiżowego wydarzenia na arenie międzynarodowej, jakim jest Zgromadzenie Parlamentarne NATO. Oba te fakty stoją w całkowitej sprzeczności z równie propagandowymi, co idiotycznymi tezami totalnej opozycji o rzekomej „izolacji Polski”.Zawarcie przez Polskę „zadaniowej” koalicji z Francją przy wstępnych pracach nad budżetem UE na lata 2021-2027 przyniosło duży sukces w postaci zablokowania wysiłków krajów z niewielka liczbą osób zatrudnionych w rolnictwie, które chciały znacząco ograniczyć budżet na Wspólną Politykę Rolną.

zdj. domena publiczna, CC0, Pixabay

Wiara

Czy św. Andrzej Bobola znów uratuje ojczyznę?

Wiele krzywdzących słów mówi się dziś w świecie o Polsce i Polakach. Nie jest to łatwy czas dla naszego narodu. Oskarżenia i ataki, a nawet szantaże ze strony „wielkich” tego świata, kieruje się pod adresem tych, którzy rządzą Polską. Ale czy naród, który tyle razy dał świadectwo umiłowania prawdy i dobra, można tak traktować? Czy godzi się go zniewalać, aby był poprawny politycznie?