Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

zdj. screen Youtube

Hartman: Demokracja musi być elitarna

"Demokracja doprowadza do tego, że ludzie czują się naprawdę równi i odrzucają wszelki elitaryzm(...)Teraz ludzie wybierają takich, jacy sami są. Stracili respekt dla hierarchii i władzy, który skłaniał do głosowania na mądrzejszych, bardziej kompetentnych"- stwierdził prof. Jan Hartman w wywiadzie udzielonym Jackowi Żakowskiemu na łamach "Polityki".

Fot. Patrick via Flickr, CC BY 2.0

IBM uniknął kary za łapówki w Polsce

Jak informuje „Rzeczpospolita”, IBM uniknął kary za łapówki w Polsce, których dopuścić się miał jej menedżer. Sprawa została umorzona w Stanach Zjednoczonych – oceniono, że to wyłącznie pracownik ponosi za nią odpowiedzialność, a nie firma.

Fot. P. Tracz KPRM via Flickr, CC 0

Przywracamy Polakom, co inni rozprzedali za bezcen!!!

„Zrezygnowanie z linii kredytowej MFW świadczy o naszej sile – to w porozumieniu i za akceptacja MFW, choć decyzja była oczywiście nasza” - mówił dziś na antenie TVP1 wicepremier, minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki w programie „Gość Wiadomości”.

zdj. screen Youtube

Eurostat odnotowuje w Polsce najwyższy spadek ubóstwa w całej UE

Dane Eurostatu opublikowane z okazji przypadającego we wtorek Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem pokazują, że Polska w ostatnich latach odnotowała największy spadek poziomu ubóstwa w całej Unii Europejskiej. Z kolei największy wzrost ubóstwa odnotowano w Grecji, a największe ryzyko: w Bułgarii, najmniejsze natomiast- w Czechach.

Ks. Jan Sochoń: Objawienia ,,zwracają oczy świata'' na Polskę

Kościół

Ks. Jan Sochoń: Objawienia ,,zwracają oczy świata'' na Polskę

W1993 roku Kościół katolicki wyniósł na ołtarze s. Faustynę Kowalską ze Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia Bożego, określaną często mianem największej mistyczki XX wieku. S. Faustyn a zapisała w 1938 r. w swoim "Dzienniczku" następujące słowa, jakie skierował do niej Chrystus : "Polskę szczególnie umiłowałem, a jeśli będzie posłuszna Mojej Woli, wywyższę ją w potędze i świętości - z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na powtórne Moje Przyjście". Objawienie to jest zbieżne z orędziem, jakie za pośrednictwem pasterza Mikołaja Sikatki skierowała do narodu polskiego Matka Boska w 1850 r. w Licheniu. Wydarzenie to zapoczątkowało rozwó j kultu maryjnego w tej miejscowości, cieszącej się błogosławieństwem hierarchó w Kościoła. Matka Boska przepowiedziała wówczas I wojnę światową, odzyskanie przez Polskę niepodległości, II wojnę światową, Powstanie Warszawskie, czasy stalinowskie i peregrynacj ę po kraju obrazu jasnogórskiego. Powiedział a też: "Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z P

Fot. Roberto Ferrari, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr; fot. Olek Remesz, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Kościół

Katolicka Polska, Światło i wzór dla innych narodów

W1993 roku Kościół katolicki wyniósł na ołtarze s. Faustynę Kowalską ze Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia Bożego, określaną często mianem największej mistyczki XX wieku. S. Faustyn a zapisała w 1938 r. w swoim "Dzienniczku" następując e słowa, jakie skierował do niej Chrystus : "Polskę szczególnie umiłowałem, a jeśli będzie posłuszna Mojej Woli, wywyższę ją w potędze i świętości - z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na powtórne Moje Przyjście". Objawienie to jest zbieżne z orędziem, jakie za pośrednictwem pasterza Mikołaja Sikatki skierowała do narodu polskiego Matka Boska w 1850 r. w Licheniu. Wydarzenie to zapoczątkowało rozwó j kultu maryjnego w tej miejscowości, cieszącej się błogosławieństwem hierarchó w Kościoła. Matka Boska przepowiedziała wówczas I wojnę światową, odzyskanie przez Polskę niepodległości, II wojnę światową, Powstanie Warszawskie, czasy stalinowskie i peregrynacj ę po kraju obrazu jasnogórskiego. Powiedział a też: "Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z

Chrystus obiecał, że wywyższy Polskę w potędze i świętości

Kościół

Chrystus obiecał, że wywyższy Polskę w potędze i świętości

W1993 roku Kościół katolicki wyniósł na ołtarze s. Faustynę Kowalską ze Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia Bożego, określaną często mianem największej mistyczki XX wieku. S. Faustyn a zapisała w 1938 r. w swoim "Dzienniczku" następując e słowa, jakie skierował do niej Chrystus : "Polskę szczególnie umiłowałem, a jeśli będzie posłuszna Mojej Woli, wywyższę ją w potędze i świętości - z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na powtórne Moje Przyjście". Objawienie to jest zbieżne z orędziem, jakie za pośrednictwem pasterza Mikołaja Sikatki skierowała do narodu polskiego Matka Boska w 1850 r. w Licheniu. Wydarzenie to zapoczątkowało rozwó j kultu maryjnego w tej miejscowości, cieszącej się błogosławieństwem hierarchó w Kościoła. Matka Boska przepowiedziała wówczas I wojnę światową, odzyskanie przez Polskę niepodległości, II wojnę światową, Powstanie Warszawskie, czasy stalinowskie i peregrynacj ę po kraju obrazu jasnogórskiego. Powiedział a też: "Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z