Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

zdj. screen Youtube

Zobacz

Eva Minge ciepło o Polsce i... Patryku Jakim

"Jestem Polką, bo tu się urodziłam.Trochę, to jak z losowaniem w totolotka, bo jaki miałam wpływ na to ? Kocham mój kraj i dumna jestem z pochodzenia"- pisze znana projektantka mody, Eva Minge w długim poście na swoim facebookowym profilu.

Sarmacja. Polacy, musimy dokończyć dzieła przodków

Tylko u nas

Sarmacja. Polacy, musimy dokończyć dzieła przodków

Sarmaci wrócili – można pomyśleć patrząc na dzisiejszą Polskę. W specjalistycznych periodykach, ale też coraz częściej w mediach głównego nurtu, pojawiają się nawiązania do Pierwszej Rzeczpospolitej. Wytworzyła się wręcz swoista intelektualna moda na używanie pojęć „neosarmatyzm” i „republikanizm”. W muzeach zaroiło się od portretów trumiennych i pasów słuckich. A nowopowstające instytuty badawcze obierają sobie patronów spośród wielkich wodzów przedrozbiorowych. Pojawili się – last but not least - ludzie głoszący potrzebę przebudowy Polski w duchu neosarmackim. Słowem: widoczna jest coraz większa potrzeba zakorzenienia w dziedzictwie dawnej Rzeczpospolitej.

Zdj. Ks. Tomasz Szopa/Archidiecezja Krakowska

Polska

Podziękowanie Polonii niemieckiej za 100 lat wolności

– W stuleciu, jakie minęło, otrzymaliśmy wiele Bożych darów, które pozwoliły nam przetrwać i patrzeć z nadzieją w przyszłość. Szczególnym darem – na miarę stulecia i tysiąclecia dziejów Polski – okazał się Papież Jan Paweł II. Poszerzył on przestrzeń wolności nie tylko w swojej Ojczyźnie – w każdej i w każdym z nas – ale także w Europie i świecie. – mówił kardynał Stanisław Dziwisz podczas Akademii we Frankfurcie nad Menem, gdzie wziął udział w obchodach 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

zdj. screen Youtube/WSensie TV

Kościół

Rzecznik KEP: Światowy Dzień Ubogich- nasz rachunek sumienia

Ten dzień jest naszym rachunkiem sumienia czy potrafimy i chcemy być z osobami ubogimi, czy tylko stać nas na to, aby coś komuś dać – powiedział rzecznik Episkopatu ks. Paweł Rytel-Andrianik, odnosząc się do II Światowego Dnia Ubogich, który będzie obchodzony na całym świecie w niedzielę 18 listopada pod hasłem „Biedak zawołał, a Pan go usłyszał” (Ps 34, 7).

zdj. screen TVP Info

Polska

'Fort Trump' - bezpieczeństwo ważniejsze od polityki

Szef MON, Mariusz Błaszczak był gościem piątkowej audycji "Aktualności dnia" na antenie Radia Maryja. Minister obrony narodowej odniósł się m.in. do swojej wizyty w Stanach Zjednoczonych, ale również do obchodów Stulecia Niepodległości Polski, które świętowaliśmy w zeszły weekend.

Zbliża się nowa epoka formacji patriotycznej w Polsce

Polska

Zbliża się nowa epoka formacji patriotycznej w Polsce

,,Wraz z marszem weszliśmy w nową erę rozwoju państwa i formacji patriotycznej w Polsce. Marsz, który tworzy nowy początek politycznej historii Polski'' - ocenił Antoni Macierewicz. W felietonie ,,Głos Polski'' na antenie Telewizji Trwam były minister obrony narodowej nie krył nadziei na głębokie zmiany.

zdj. screen Youtube/Onet Rano

Odlot

Niepokojący wpis Nurowskiej o 'rozstrzelaniu'

Pisarka Maria Nurowska to jedna z przedstawicielek "elit" artystycznych i intelektualnych sprzeciwiających się "pisowskiej dyktaturze". Jedną z jej metod walki są wpisy w mediach społecznościowych. Coraz dziwniejsze zresztą...