Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Zdj. Tymon Markowski/MSZ

Pilne

Szef MSZ po spotkaniu z premierem Ukrainy

Szef polskiej dyplomacji, Jacek Czaputowicz spotkał się dziś z premierem Ukrainy, Wołodymyrem Hrojsmanem. Minister poinformował podczas konferencji prasowej, że rozmowa dotyczyła wydarzeń na Morzu Azowskim i możliwych reakcji społeczności międzynarodowej na rosyjską agresję.

zdj. screen Youtube

Polska

Nowe przecieki ze spotkania Mosbacher z posłami

"Nie jestem od dyplomatycznej mowy, jestem businesswoman, która służy na rzecz swojego kraju. Jeśli mi się nie uda, wracam do kraju, mogę jechać na plażę"- miała powiedzieć ambasador USA w Polsce, Georgette Mosbacher podczas zeszłotygodniowej wizyty w Sejmie.

Zdj. MSW RP, CC BY SA 2.0, Wikimedia Commons

Polityka

Dziwak świata i Bantustan, czyli histerie Sienkiewicza

Czy Polska jest "Chrystusem narodów' czy może "pawiem i papugą"? Były szef MSWiA, Bartłomiej Sienkiewicz scharakteryzował nas jeszcze inaczej. Przy okazji podgrzewając histeryczną propagandę totalnej opozycji o rzekomej izolacji Polski w świecie.

fot. screen youtube.com

Unia Europejska

Witold Gadowski: W Europie dominuje nurt neomarksistowski

"Dopóki w UE będzie dominować nurt neomarksistowski, dopóki w Europie będzie uznawana hegemonia Niemiec, państwa chorego ze względu na brak wolności, swobody wypowiedzi, dopóty będziemy atakowani" - mówił Witold Gadowski komentując politykę Unii Europejskiej w stosunku do Polski.

fot. twitter.com

Polska

Mosbacher: Relacje polsko-amerykańskie są bardzo dobre

"Relacje polsko-amerykańskie są bardzo dobre, a moim priorytetem jest pogłębianie tej przyjaźni. Wśród podstawowych wartości niesamowicie ważnych dla USA i dla mnie jest wolność słowa, wolność mediów i wolność intelektualnego dyskursu" - napisała na twitterze ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher.

screenshot TVP Info

Polska

Ryszard Czarnecki: Ambasador USA w Polsce przekroczyła granice

„To, że amerykański ambasador dba o własne firmy, to norma. Chodzi o to żeby nie przekraczać pewnych granic. Mam wrażenie, że pani ambasador te granice przekroczyła” - stwierdził dziś Ryszard Czarnecki odnosząc się do listu, jaki ambasador USA Georgette Mosbacher napisała do premiera Mateusza Morawieckiego.