Ardanowski: Susza dotknęła 1.5 tys. gmin w Polsce! Dramatyczna sytuacja
Na terenach, gdzie susza występuje drugi rok z rzędu, sytuacja jest dramatyczna - powiedział w piątek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
Na terenach, gdzie susza występuje drugi rok z rzędu, sytuacja jest dramatyczna - powiedział w piątek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
W Sejmie powstało nowe koło poselskie Przywrócić Prawo. Założyło je trzech posłów, którzy do Sejmu dostali się z list Kukiz'15 - wśród nich jest Piotr Liroy-Marzec. Koło Przywrócić Prawo chce walczyć w Sejmie o przywrócenie obywatelom możliwości indywidualnego startu w wyborach.
Sejm wybrał byłą szefową MSWiA Elżbietę Witek na stanowisko marszałka izby, jej kandydaturę zgłosił PiS. Elżbieta Witek zastąpi na tym stanowisku Marka Kuchcińskiego.
Gen. dyw. dr Piotr Błazeusz objął stanowisko zastępcy szefa sztabu ds. strategicznego rozwoju i przygotowań w Naczelnym Dowództwie Sojuszniczych Sil w Europie (SHAPE) w belgijskim Mons - poinformowały służby prasowe NATO.
Prezydent Andrzej Duda postanowieniem z dnia 9 sierpnia 2019 r. na wniosek Prezesa Rady Ministrów odwołał Elżbietę Witek ze składu Rady Ministrów, z urzędu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji .
„Cześć. Wróciłem do Polski, wróciłem do domku. Huh. Jak tu jest super (...) Kiedy po raz pierwszy przyjechałem do Polski, poczułem, kiedy zobaczyłem godło polskie, poczułem, że jestem w domu” - mówi na nagraniu Dzmitry Tseshka repatraint z Białorusi
Czy amerykańscy żołnierze stacjonujący w Niemczech, trafią do Polski? Ambasador Stanów Zjednoczonych Georgette Mosbacher opublikowała w mediach społecznościowych dość tajemniczy wpis.
Eryk Łażewski, Fronda.pl: Obchodzimy 75. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. My Polacy, dużo wiemy o tym historycznym wydarzeniu, A co wiedzą o nim Niemcy, których dziadkowie i pradziadkowie, służąc w armii niemieckiej, między innymi tłumili Powstanie (oczywiście wraz ze swymi ze swymi wschodnimi sojusznikami)?
Żądaniem odbudowy pomnika zdrajcy polskiej racji stanu, jakim był Zygmunt Berling, Włodzimierz Czarzasty daje jednoznaczny dowód, że on i razem z nim jego żałośni sojusznicy – Zandberg i Biedroń – to są po prostu ludzie, dla których liczy się przede wszystkim komunistyczna przeszłość – mówił dr Jerzy Bukowski, rzecznik Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie.
Czy w PL pedofile są częścią LGBT+, czy nie? Kto czuje się kompetentny odpowiedzieć? - pytał na twitterze Redbad Klynstra, jak się okazuje właśnie przez te słowa stracił pracę.
Pewnie zastanawiają się Państwo, co takiego się stało, że w sumie marginalna sprawa ruchu LGBT stała się nagle tematem numer jeden w polskiej debacie publicznej. Same marsze, których trzon stanowi kilkaset osób związanych z kilkunastoosobowymi organizacjami szczodrze wspieranymi między innymi przez Sorosa, raczej Polaków by nie zbulwersowały. Już bardziej niepokoiła cicha akceptacja postulatów tego ruchu przez większość opozycji.
Ponad 50 proc. skazanych na więzienie w zawieszeniu wraca do przestępstwa już w pierwszym roku po uprawomocnieniu się wyroku. By tak się nie działo, trzeba lepszej resocjalizacji - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,
Jako kandydat uczestniczyłem w dziewięciu kampaniach wyborczych. W każdej pomagali mi młodzi ludzie. W jednej z nich kilkanaście lat temu brała udział młoda, sympatyczna dziewczyna o imieniu Krysia. Ładna, sympatyczna – i trochę smutna. Znajoma znajomego chłopaka, który odpowiadał u mnie za młodych. Rozpytałem dlaczego ta pracowita, zaangażowana dziewczyna, nawet gdy się śmieje, ma smutne oczy. Okazało się, że jej chłopak siedzi w więzieniu.
Hasło „murem za XYZ” (niezależnie od tego, czy jest to osoba, partia czy instytucja) jest słabe. Mamy być bowiem murem za prawdą - napisał na swoim facebookowym profilu Tomasz Terlikowski, odnosząc się do popularnych w internecie zdjeć z podobnym hasłem.