Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Fot. screenshot KPRM

Polityka

Dworczyk: Izba Dyscyplinarna zostanie zlikwidowana

Goszcząc na antenie Radia Zet, szef Kancelarii Premiera Michał Dworczyk przekazał, że najpewniej w ramach zbliżającej się reformy wymiaru sprawiedliwości zlikwidowana zostanie w Sądzie Najwyższym Izba Dyscyplinarna. Polityk podkreślił, że rząd poinformował o tym Komisję Europejską już w połowie sierpnia, ale mimo to Bruksela zdecydowała się na wniosek o ukaranie Polski.

Fot. Stefan Kuhn via wikimedia CC BY-SA 3.0

Polska

Pierwszy reaktor jądrowy do 2030 roku? Solorz i Sołowow zwiększają tempo prac

Jak donosi Rzeczpospolita, pierwszy mały reaktor SMR w Polsce ma powstać do 2030 roku. Pierwszy mały reaktor planują wybudować miliarderzy Zbigniew Solorz i Michał Sołowow. Doradzać przy inwestycji będzie amerykańska firma IP3 Corporation, w której zarządzie zasiada m. in.... Georgette Mosbacher, była ambasador USA w Polsce za rządów Donalda Trumpa.

fot. wikipedia.org/domena publiczna

Polska

Dekalog Polaka wg Prymasa Wyszyńskiego

Po Bogu więc, po Jezusie Chrystusie i Matce Najświętszej, po całym ładzie Bożym, nasza miłość należy się przede wszystkim naszej Ojczyźnie, mowie, dziejom i kulturze, z której wyrastamy na polskiej ziemi. I chociażby obwieszczono na transparentach najrozmaitsze wezwania do miłowania wszystkich ludów i narodów, nie będziemy temu przeciwni, ale będziemy żądali, abyśmy mogli żyć przede wszystkim duchem, dziejami, kulturą i mową naszej polskiej ziemi, wypracowanej przez wieki życiem naszych praojców.

Screenshot Youtube

Tylko u nas

Aleksander Dugin: Rosja nie chce niepodległej Polski

GRZEGORZ GÓRNY: Studenci Akademii Dyplomatycznej w Moskwie, z którymi rozmawiałem, opowiadali mi, że z lektury, j a k ą zadano im na zajęciach, czyli Pańskiej książki Podstawy geopolityki, najbardziej zapamiętali rozdział poświęcony geografii sakralnej. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto zajmowałby się tym zagadnieniem. Czy mógłby Pan powiedzieć, jakie miejsce w geografii sakralnej zajmuje Polska?