Tag

Tag: pokój

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pokój.

fot. Flickr

Kościół

Do pokoju potrzeba więcej odwagi, niż do wojny

Ojciec Święty wziął w niedzielę udział w spotkaniu modlitewnym zorganizowanym w Watykanie. Uczestniczyli w nim polityczni przywódcy Izraela i Palestyny oraz Patriarcha Ekumeniczny Konstantynopola, Bartłomiej. Franciszek podkreślił, że „aby uczynić pokój, trzeba odwagi: znacznie więcej niż po to, by prowadzić wojnę”.

fot. Flickr

Kościół

Papież, Żyd, muzułmanin. Wspólna modlitwa w Watykanie

Papież Franciszek w ostatni dzień swojej pielgrzymki do Ziemi Świętej zapowiedział, że spotka się z przedstawicielami dwóch organizmów politycznych z Ziemi Świętej, Izraela i Palestyny. Celem spotkania miała być wspólna modlitwa. Rzecznik Watykanu, o. Federico Lombardi, poinformował, że do spotkania dojdzie już 8 czerwca, w niedzielę Zielonych Świątek.

fot. Flickr

Kościół

Czym jest prawdziwy spokój?

Ojciec Święty mówił w dzisiejszym porannym kazaniu o naturze prawdziwego pokoju serca. „Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję” – słyszymy w Ewangelii.

Fot. Instagram

Internet walczy z Putinem!

W internecie pojawiły się apele o modlitwę za Ukrainę, mocne plakaty dotyczące Putina i zestawienie go ze Stalinem. Widać, że świat internetu jest mocno antyputinowski, opowiada się za wolną i suwerenną Ukrainą.

fot. sxc.hu

Konsumowanie marihuany... prawem człowieka?

Kandydaturę prezydenta Urugwaju poparły organizację promujące narkotyki, takie jak Drugs Peace Institute czy Wspólnota Urugwajskich Plantatorów. Mujica zalegalizował produkcję i konsumpcję marihuany w 2012 roku. Jego decyzja wzbudziła liczne kontrowersje, bo Urugwaj stał się pierwszym krajem na świecie z tak liberalnymi regulacjami dotyczącymi narkotyków.

Fot. jitucha/sxc.hu

Obrońcy praw zwierząt krytykują Papieża za...wypuszczane gołębie!

W Watykanie regularnie wypuszczane są gołębie jako symbol pokoju. Często zdarza się, że są ścigane i niekiedy zabijane przez bardziej agresywne ptactwo żyjące w okolicy. W ostatnią niedzielę wydarzenie stało się bardziej spektakularne. Mewa i wrona zaatakowały wypuszczone gołębie na placu św. Piotra, co zostało zarejestrowane przez kilku fotografów i zauważone przez tysiące zgromadzonych ludzi, w tym mnóstwo dzieci.

Pozostałość po wojnie domowej w Kosowie (fot. Mika Rantanen/Wikimedia Commons)

Kosowo wciąż wrze od nienawiści

Kompromisowe rozwiązanie sytuacji w Kosowie, wynegocjowane pod unijnymi auspicjami w kwietniu br., spotkało się z negatywnym odbiorem większości zamieszkujących je Serbów, pomimo tego, że Belgrad wciąż podtrzymuje swoje stanowisko w sprawie nieuznawania niepodległości swojej byłej prowincji. Porozumienie zakładało m.in że zamieszkujący ten region Serbowie uzyskają szeroką autonomię i wybiorą w listopadowych wyborach lokalnych własne władze. To jednak, co ustalili „na górze” politycy, nie spotkało się z akceptacją samych zainteresowanych, którzy oskarżają władze w Belgradzie o zdradę i czują się osamotnieni w swojej walce o utrzymanie „serbskości Kosowa”.

Jarosław Kaczyński (fot. Aargambit/Wikipedia)

Kaczyński na Majdanie: "Chcemy kontynuować dzieło mojego brata"

Jarosław Kaczyński powiedział do zebranych: - Jednocześnie przyjeżdżamy tutaj także, bo chcemy kontynuować to wszystko, co było dziełem mojego świętej pamięci brata, prezydenta Rzeczpospolitej, który prowadził politykę, zmierzającą do tego, żeby ta część Europy była razem z UE i mogła się integrować w tej wielkiej całości, jaką jest Europa.

Fot. Ali Mansuri, Wikipedia

Kościół

To ten sam Bóg, choć inaczej rozumiany. Jeszcze o islamie i chrześcijaństwie

Zacznę od kilku zastrzeżeń. Nie jestem wielbicielem islamu i nie sądzę, by można było i nalażało uznawać go za religię pokoju i miłości. Jestem w pełni świadomy ogromnych różnic (także w antropologii), relacji do Boga i rozumienia Go jakie dzielą chrześcijan i muzułmanów. Daleko mi do przekonywania, że islam nie zagraża stabilności Europy. Ale to wszystko nie oznacza, że możemy budować wizję teologicznie nie do usprawiedliwienia, czyli opinię, że wierzymy w innego Boga.

fot. pravoslavie.ru

Rosja ufundowała Syryjczykom ogromny posąg Chrystusa: jest to znak pokoju!

Posąg ma 39 metrów i przedstawia Jezusa Chrystusa z podnisionymi rękami jako znak Pokoju i Nadziei. Znajduje się na położonej 2100 m n.p.m. górze Cherubs, na historycznym szlaku pielgrzymkowym łączącym Konstantynopol z Jerozolimą. Jest odlany z brązu i nosi nazwę: "Przychodzę, by zbawić świat". Posąg jest widoczny z Libanu, Jordanii, Palestyny i Izraela.

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Tydzień Modlitw o pokój w Syrii

Papieskie stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie planowało zorganizować kampanię modlitewną dla Syrii w październiku, miesiącu poświęconym Matce Bożej i modlitwy różańcowej. Jednak śledząc informacje, które docierają do nas w ostatnim czasie i obserwując podejmowane decyzje, widzimy, że nie możemy czekać: istnieje pilna potrzeba rozpoczęcia tej kampanii natychmiast. Teraz jest czas na modlitwę o pokój dla mieszkańców Syrii. Modlitwa wstawiennicza o pokój w Syrii

Papież Franciszek (fot. Tomaz Silva/ABr/Wikipedia)

Papież: „Pójście za Jezusem nie oznacza udziału w triumfalnym orszaku!"

W rozważaniu poprzedzającym modlitwę maryjną Ojciec Święty nawiązał do Ewangelii dzisiejszej niedzieli, gdzie Jezus zachęca uczniów do pójścia za Nim drogą krzyża, wyrzekając się innych dóbr. Jego słowa idą pod prąd wyobrażeniom o zwycięskim Mesjaszu, królu Izraela. Jezus nie pozostawia jednak złudzeń, bo wie, że w Jerozolimie czeka Go krzyż, ofiara z samego siebie dla przebaczenia naszych grzechów.