Tag

Tag: piekło

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem piekło.

Fot. screenshot - YouTube (Biuro Prasowe Konferencji Episkopatu Polski)

Wiara

Bóg... w piekle. Czyli o nadziei powszechnego zbawienia

Kim są zmarli, których wspominamy, stąpając po opadłych na cmentarne aleje liściach? To przede wszystkim nasi bliscy oraz ci, których czcimy jako oficjalnych lub osobistych świętych. Chrześcijańska wiara poucza nas, że istnieje realna możliwość kontaktu między nami a rzeszą oglądających Boga twarzą w twarz. Możliwość ta nie ma nic wspólnego z tzw. wywoływaniem duchów, lecz opiera się na wierze w moc ludzkich relacji, które dzięki modlitwie staję się mocniejsze niż sama śmierć.

Fot. screenshot - YouTube

Wiara

Ciekawość... i kolejne stopnie do piekła wg Św Bernarda

Proces schodzenia po stopniach pychy opisał szczegółowo w XII w. św. Bernard z Clairvaux w traktacie "O stopniach pokory i pychy". Mówi tam o tym jak pewni ludzie "schodzą" po stopniach pychy osiągając wreszcie stan "śmierci duszy". Człowiek "umarły na duszy" - "żywy trup" zaczyna się "rozkładać" tracąc powoli, ale nieubłagalnie to, co można nazwać resztką jego człowieczeństwa, stając się coraz bardziej "trupem" i to tak dalece, stwierdza wielki Doktor Kościoła, że aż, w pewnym momencie "już cuchnie". Ten stan jest czymś najgorszym, co może nas spotkać, szczytem nieprawości i niegodziwości, a zarazem nieodwracalną, całkowitą degeneracją duchową i moralną człowieka. W jaki sposób dochodzi do tej degeneracji? Św. Bernard wyróżnia dwanaście etapów tego procesu.

Fot. Obraz Johna Martina z połowy XIX wieku/biblia.wiara.pl

Wiara

Kilka impresji o Sądzie Ostatecznym

Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie.

fot. pixabay.com

Wiara

Maryja w Fatimie mówi jasno: Tak unikniecie piekła

Kiedy skończyła się wizja piekła, przerażone dzieci, szukając pomocy, skierowały swój wzrok ku Matce Bożej. "A Ona - relacjonuje s. Łucja - pełna dobroci i smutku rzekła do nas: Widzieliście piekło, do którego idą dusze biednych grzeszników, Bóg chce je ratować, Bóg chce rozpowszechniać na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeżeli się zrobi to, co wam powiem, zostanie wielu przed piekłem uratowanych i nastanie pokój na świecie."

Fot. via Pixabay

Wiara

Tak będzie przy końcu świata...

"Tak będzie przy końcu świata: wyjdą aniołowie, wyłączą złych spośród sprawiedliwych i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów"

św. Faustyna Kowalska (Screenshot YouTube Faustyna 2016)

Wiara

św. Faustyna Kowalska: Widziałam życie wieczne

Straszna jest śmierć, chociaż nam daje życie wieczne. Pragnęłam przyjąć ostatnie Sakramenty św. jednak spowiedź święta przychodzi bardzo trudno, pomimo pragnienia spowiadania się. Człowiek nie wie co mówi, jedno zacznie drugiego nie kończy. O, niech Bóg zachowa każdą duszę od tego odkładania spowiedzi na ostatnia godzinę.

Ks. Piotr Spyra: Bóg nie jest taki słodki

Ks. Piotr Spyra: Bóg nie jest taki słodki

Działanie Boga, które zawsze jest miłością, nie zawsze jest cukierkowo słodkie. Widać to dziś u Heroda, w którego sercu pojawił się jakiś dziwny niepokój z powodu Jezusa. Może i do mojego serca Bóg-Miłość dobija się przez pewnie niedające mi spokoju myśli i odczucia?

fot. pixabay.com

Wiara

Kiedy skończyła się wizja piekła, przerażone dzieci, szukając pomocy, skierowały swój wzrok ku Matce Bożej. "A Ona - relacjonuje s. Łucja - pełna dobroci i smutku rzekła do nas: Widzieliście piekło, do którego idą dusze biednych grzeszników, Bóg chce je ratować, Bóg chce rozpowszechniać na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeżeli się zrobi to, co wam powiem, zostanie wielu przed piekłem uratowanych i nastanie pokój na świecie."

Ks. Janusz Chyła: Tęczowe szaty dyktatury relatywizmu. Próba budowania raju na ziemi kończy się piekłem

Zagrożenia

Ks. Janusz Chyła: Tęczowe szaty dyktatury relatywizmu. Próba budowania raju na ziemi kończy się piekłem

- Przekonanie o tym, że historia magistra vitae est może prowadzić do smutnej konstatacji, że często uczy tego, że nikogo niczego nie nauczyła. Nazizm spotkał się z powszechnym potępieniem. Niestety inaczej potraktowano komunizm. I być może dlatego, wciąż odradza się on w nowych formach przy zaangażowaniu w dużej mierze tych samych ideologów i praktyków. Idea walki klas przekształciła się w walkę płci, a obecnie nawet w walkę z płcią. Na naszych oczach trwa spór – podsycany emocjonalnie z racji kampanii wyborczej i braku konstruktywnych propozycji ze strony części ugrupowań politycznych – który dotyka samych podstaw aksjologii kultury i życia narodu. Jednym z jego elementów jest „dyktatura relatywizmu” przebrana w tęczowe barwy. - pisze na łamach portalu tysol.pl ks. Janusz Chyła.

PIEKŁO. Nieznany artysta. 1510-1520. Fragment. Panel dębowy. Narodowe Muzeum Sztuki Starożytnej w Lizbonie, Portugalia.

Wiara

Zastanawiałeś się jacy są mieszkańcy piekła? Przeczytaj!

Ażeby wszyscy ci bezwstydni grzesznicy ujrzeli, jak bardzo mylą się, wypowiadając takie słowa, i pojęli, jak mało mają powodów, by oczekiwać oparcia w kompanii, w jakiej przyjdzie im się znaleźć, rozdział ten poświęcimy ukazaniu, jakże żałosne będzie to towarzystwo i jak pogłębi ich niedolę.

Fot. via: Biały Kruk/pixabay.com

Wiara

Fot. via: Pixabay (ewaniek)

Wiara

Maryja w Fatimie: Aby uniknąć piekła, musicie...