Tag

Tag: piekło

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem piekło.

Mirosław Salwowski dla Frondy: Piekło z całą pewnością nie jest puste

Kościół

Mirosław Salwowski dla Frondy: Piekło z całą pewnością nie jest puste

We współczesnym "posoborowym" kaznodziejstwie bardzo popularnym jest swego rodzaju "osładzanie piekła" przez sprowadzanie go tylko do czysto hipotetycznej możliwości, z jednoczesnym sugerowaniem, iż świeci ono całkowitymi pustkami albo też jest "prawie puste". Do piekła, jeśli trafia ktokolwiek, to są to osoby w rodzaju Hitlera, Stalina czy Polpota. A więc ludzie pokroju największych morderców w historii świata, a nie ktoś taki jak statystyczny Kowalski współżyjący ze swą dziewczyną przed ślubem czy też Nowak oszukujący swych klientów na towarach. Przy takim postawieniu sprawy, praktycznie rzecz biorąc, mało kto powinien obawiać się wiecznego piekła. Ogromna większość ludzi ma wszak silną tendencję, by powagę własnych grzechów zakrywać poprzez wskazywanie na okoliczność, iż są na tym świecie jeszcze więksi grzesznicy od nich (a więc w domyśle, jeśli już ktoś ma trafić do piekła to oni, a nie my). Poza tym, mimo, że życie na tym świecie, niemal codziennie dostarcza nam pokus i okazji do

Jak wygląda niebo i piekło? Oto wizje mistyków

Kościół

Jak wygląda niebo i piekło? Oto wizje mistyków

Mistycy to ludzie szczególni: Boga najbliżsi, Bogiem żyjący i dopuszczani do Jego tajemnic. Bóg jest ich pasją, życiem i śmiercią. Stają na granicy przepaści pomiędzy widzialnym i niewidzialnym, by kosztować i rozkoszować się szczęściem zastrzeżonym. Dzięki nim burzony jest "zwyczajny" porządek rzeczy. Budzi się niepokój, który kwestionuje to, co dotychczasowe. Nasza wiara wydobywa się z uśpienia, zostaje rozbudzona i umocniona. Warto sięgać po pisma mistyków, bo ich słowa płomienne i szalone z miłości potrafią rozniecić Boski ogień.

Fot. Wikipedia

Kościół

Biskup ostrzega: Pokemon GO to gra z piekła rodem!

Portal PCh24.pl ostrzega przed zgubnym wpływem gry Pokemon GO, która jakiś czas temu zawładnęła umysłami młodych ludzi: Włoski biskup Antonio Stagliano zapowiedział dążenie do prawnego zakazu grania w Pokémon Go. Jego zdaniem stwarza ona zależność zbliżoną do tej w reżimach totalitarnych, takich jak nazizm. Hierarcha twierdzi, że gra doprowadziła do „alienacji tysięcy młodych ludzi”. Biskup Stagliano to nie jedyna osoba zatroskana niezwykłą popularnością aplikacji. Dla uzależnionych od niej prowadzone są już specjalne terapie. Granie w nią w pewnych przypadkach przyczyniało się pośrednio do zagrożenia zdrowia, a nawet śmierci.

Oto co Bóg powiedział św. Katarzynie ze Sienny odnośnie grzechu homoseksualizmu! KONIECZNIE PRZECZYTAJ!

Kościół

Oto co Bóg powiedział św. Katarzynie ze Sienny odnośnie grzechu homoseksualizmu! KONIECZNIE PRZECZYTAJ!

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

13 lipca Maryja pokazała dzieciom piekło

Kościół

13 lipca Maryja pokazała dzieciom piekło

Trzecie objawienie w dolinie Cova da Iria w Fatimie, które miało miejsce 13 lipca 1917 roku, dotyczyło tajemnicy kary piekielnej. Rozpoczęło się od widoku niewielkiej szarawej chmurki, która nadciągnęła nad krzew. Wówczas słońce zaćmiło się i chłodny powiew przeleciał nad wzgórzem, pomimo że była to pełnia lata. Dzieci zobaczyły odblask znanego już sobie światła, po czym nad krzewem ukazała się Matka Boża, która weszła z dziećmi w dialog. Jak zwykle wypowiadane słowa słyszała Łucja, Hiacynta i Franciszek tylko widzieli Maryję, a pan Marto, ojciec Łucji wspomina że słyszał jedynie niecodzienny szum.

Biblia mówi, że grzesznikom przeznaczone jest piekło!

Kościół

Biblia mówi, że grzesznikom przeznaczone jest piekło!

Istnieje jednak jaśniejsza strona tego zagadnienia. Biblia mówi, że grzesznikom przeznaczone jest piekło, świętym przyrzeka jednak niebo. Zagadnienie nieba jest znacznie łatwiejsze do przyjęcia niż zagadnienie piekła. A jednak Biblia mówi o jednym i drugim.

fot. Luigi Schiavonetti (†1810)/Wikimedia Commons

Kościół

OTO Droga duszy po śmierci. Koniecznie przeczytaj!

Po śmierci dusza jest nie mniej, lecz bardziej żywa i świadoma niż przed śmiercią. Św. Ambroży Mediolański naucza: "Z tego powodu, że dusza pozostaje po śmierci żywa, pozostaje dobro, które nie ginie wraz ze śmiercią, lecz rośnie. Dusza nie jest powstrzymywana żadnymi przeszkodami stawianymi przez śmierć, lecz jest bardziej aktywna, gdyż działa w swojej własnej sferze, bez żadnego związku z ciałem, które jest dla niej bardziej ciężarem niż korzyścią" .

Czy wszyscy ateiści pójdą do piekła?

Kościół

Czy wszyscy ateiści pójdą do piekła?

Gdyby przeprowadzić ankietę wśród współczesnych pobożnych katolików odnośnie możliwości wiecznego zbawienia dla ateistów najpewniej zdecydowana większość z nich udzieliłaby na nią odpowiedzi w stylu: „Jeśli ateista jest dobrym człowiekiem i przestrzega Bożych przykazań, to pójdźcie do nieba” albo też „Znam ateistów, którzy żyją lepiej od chrześcijan, dlaczego więc Bóg nie miałby ich przyjąć do siebie?„, nie mówiąc już o tekście typu: „Bóg jest miłosierny i zbawi wszystkich„. Ja przynajmniej tego typu wypowiedzi z ust zaangażowanych katolików słyszałem niejednokrotnie. Jako uzasadnienie takiego przekonania często przywoływano twierdzenie, jakoby „Kościół katolicki tak naucza” a także, iż „miłość wobec bliźniego jest faktycznie miłością wobec Boga” (a więc czyniąc dobrze innym ludziom, okazuje się de facto miłość samemu Stwórcy). W tych wszystkich wywodach nierzadko pobrzmiewa też odwołanie się do faktu, iż sprawa zbawienia danego człowieka (ateisty bądź wierzącego) jest Bożą tajemnicą (

M. Salwowski: Piekło limbus czy Niebo?

Kościół

M. Salwowski: Piekło limbus czy Niebo?

20 kwietnia 2007 roku Watykańska Międzynarodowa Komisja Teologiczna powołana do zbadania kwestii możliwości zbawienia zmarłych bez chrztu dzieci orzekła, iż można żywić realną nadzieję na to, że takowe maleństwa wejdą do Nieba. W kręgach tradycyjnych i konserwatywnych katolików fakt ten wzbudził mieszane uczucia. Z jednej strony przekonanie o tym, iż nieochrzczone dzieci nigdy nie będą oglądać Pana Boga w naturalny sposób budzi spore pokłady smutku. Z drugiej strony jednak rodzi się pytanie, jak należy potraktować wielowiekowe nauczanie katolickie mówiące o tym, iż nieochrzczone dzieci po swej śmierci trafiają do tzw. limbusa?