Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Fot. via: Flickr

Kościół

Niemcy chcą zniesienia celibatu. Papież: To możliwe

Papież Franciszek zabrał głos w dyskusji na temat zasadności obowiązkowego celibatu księży w Kościele rzymskokatolickim. Podkreślając, że jest to wyłącznie kwestia dot. kościelnej dyscypliny, papież stwierdził, iż celibat może ulec rewizji.

Fot. screenshot - YouTube (Vatican News, Guardian News)

Kościół

Putin wysłał list do papieża

Wczoraj papież Franciszek obchodził 10. rocznicę swojego wyboru na urząd św. Piotra. Wśród wielu listów gratulacyjnych, do Watykanu nadeszła również depesza z Kremla.

Fot. via: Flickr (EpiskopatNews)/Pixabay - Annett_Klingner

Kościół

Abp Gądecki: Franciszek – papież migrantów i ubogich

„Słowa klucze do zrozumienia 10 lat pontyfikatu Papieża Franciszka to: przyjmować, chronić, promować oraz integrować. Ojciec Święty odnosi to zarówno do migrantów i uchodźców, jak również do ludzi na peryferiach” mówi Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w rozmowie z Radiem Watykańskim z okazji 10. rocznicy wyboru obecnego Biskupa Rzymu. Jak dodaje, w ten sposób „Franciszek dał się poznać jako Papież migrantów i ubogich”.

Fot. screenshot - YouTube (Radio Maryja)

Kościół

„To brutalna nietolerancja”. Kard. Gerhard Müller ostro o decyzji Franciszka

Kardynał Gerhard Müller w ostrych słowach potępił tzw. „reskrypt” Watykanu, który jeszcze bardziej ogranicza sprawowanie tradycyjnej Mszy łacińskiej. Hierarcha określił tę decyzję papieża Franciszka „brutalną nietolerancją” wobec tradycjonalistów. Jednocześnie chwaląc postępowanie niedawno zmarłego papieża seniora stwierdził: „Papież Benedykt przezwyciężył powstałe napięcia w teologicznie kompetentny i duszpastersko wrażliwy sposób, odróżniając między zwyczajną i nadzwyczajną formą rytu łacińskiego”.

Fot. screenshot - YouTube (MediosCatolicos)

Kościół

Jan Paweł II: Nauka a istnienie Boga

Przeprowadzony przed pięćdziesięciu laty sondaż, który objął 398 najwybitniejszych uczonych, ujawnił, że tylko 16 spośród nich uważa się za niewierzących, 15 za agnostyków, a aż 367 za wierzących.

fot. Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej via Flickr

Abp Jędraszewski: dokonano drugiego zamachu na Jana Pawła II

"Dokonał się drugi zamach na jego życie, tym razem inspirowany środowiskami, które nie mogą zgodzić się na głoszoną przez niego z jednoznacznością i mocą, wizją małżeństwa i rodziny, szacunkiem do ludzkiego życia od poczęcia aż do naturalnej śmierci i głoszoną wszędzie godność osoby ludzkiej, stworzonej na Boży obraz i podobieństwo. To zdrada, ale także niesprawiedliwość i niewdzięczność, niestety również ze strony naszych rodaków" - mówił abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. z okazji święta Akademii Ignatianum.

Fot. screenshot - YouTube (RMF24)

Terlikowski - współczesny Judasz

Publicysta Tomasz Terlikowski oskarżył przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski abp. Stanisława Gądeckiego o „szczucie za pośrednictwem liturgii”, a polityczno-kościelno-społeczny front pragnący bronić dobrego imienia Jana Pawła II scharakteryzował jako „jazgot histerii”.

Fot. screenshot - YouTube (Vatican News, Guardian News)

Kościół

Franciszek: Jestem do dyspozycji Putina

Papież Franciszek już drugiego dnia wojny oświadczył w rosyjskiej ambasadzie, że jest gotów pojechać do Moskwy, aby rozmawiać z Władimirem Putinem o warunkach pokoju. Teraz Ojciec Święty zapewnił, że jego propozycja jest aktualna. „Władimir Putin wie, że jestem do dyspozycji” – powiedział.

Screenshot Youtube - Wydawnictwo Esprit

Tylko u nas

Ks. Isakowicz-Zaleski dla Frondy: Mój obraz Papieża się nie zmienił. Wiem, że dla SB był on celem nr 1

„W tych kwestiach powinni wypowiadać się głównie historycy, którzy po prostu mają do całej tej dokumentacji dostęp. Osobiście właśnie kompetentnego i merytorycznego głosu historyków zdecydowanie zabrakło mi w reportażu TVN24. W tego typu problematyce nieodzowne jest moim zdaniem obiektywne spojrzenie historyków, którzy regularnie zgłębiają tematykę czasów stalinowskich, ówczesnej walki z Kościołem, stalinowskich procesów, ubowskich katowni i całej tej charakterystyki i specyfiki „przesłuchań” prowadzonych w tamtych czasach przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa” - powiedział w wywiadzie dla portalu Fronda.pl ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski.