Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Fot. Peter Nguyen Ming Trung via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Dramat i siła papiestwa

Jak wszyscy dobrze wiemy, przed Bazyliką św.Piotra stoją dwa imponujące posągi apostołów Piotra i Pawła. Są oni łatwo rozpoznawalni przez swoje atrybuty: klucze w rękach Piotra i miecz w rękach Pawła.

Benedykt XVI: Wielkie dzieło św. Piusa X

Kościół

Benedykt XVI: Wielkie dzieło św. Piusa X

Św. Pius X uczy nas wszystkich, że u podstaw naszych działań apostolskich podejmowanych na wielu polach musi być zawsze głęboka osobista więź z Chrystusem, którą należy pielęgnować i rozwijać dzień po dniu - pisał o swym popredniku papież Benedykt XVI.

Fot. via Pixabay - MirceaIancu / Wikipedia - domena publiczna

Polska

Św. Jan Paweł II przepowiedział zwycięstwo Polski

Jeśli jakieś przemówienie było jednym z najważniejszych w historii, wówczas samo staje się historią, jest wpisywane w historyczny ciąg dziejów, wpisuje się w mitologię narodu i samo staje się wydarzeniem. W polskiej opowieści o historii takim przemówieniem jest homilia papieża z 2 czerwca 1979 roku - uważa dr hab. Jacek Wasilewski.

Fot. beyond forgetting via Flickr, CC 2.0 / Screenshot Youtube - TVP Info

Uwaga

Ideologia LGBT. Prezydent Duda cytuje św. Jana Pawła II i dodaje: Musimy przetrwać ten ideologiczny huragan!

„Za to, że to głośno wypowiedziałem i że nie zgadzam się, aby do szkoły bez zgody rodziców były przemycane treści o charakterze ideologicznym, które mają kształtować psychikę dzieci, kształtować ich moralność, zostałem zaatakowany. I na zachodzie Europy i niestety także i w naszym kraju. Na te wszystkie ataki ideologicznie motywowane mam jedną odpowiedź: chciałabym, abyście sobie państwo przypomnieli, co o tych sprawach mówił z odwagą wspomniany przeze mnie św. Jan Paweł II, nasz autorytet moralny, autorytet dla całego świata” – powiedział dziś w Lublinie prezydent Andrzej Duda.

Fot. Piotr Drabik via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Kard. Dziwisz: Papież z Polski stał się misjonarzem świata, głosicielem wolności, jaką podarował nam Chrystus

Jan Paweł II, biskup Rzymu, jest dla nas pięknym i mocnym znakiem pasterskiej posługi biskupa w Kościele – mówił kard. Stanisław Dziwisz w niedzielę 14 czerwca w Sanktuarium św. Jana Pawła II na Białych Morzach w Krakowie. Mszy św. dziękczynnej za życie i posługę papieża Polaka w roku 100-lecia jego urodzin z udziałem biskupów z całej Polski przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Salvatore Pennacchio.

Screenshot Youtube

Kościół

Papież Franciszek: Duch Święty przychodzi, aby odnawiać, nawracać i uzdrawiać

„Duch Święty spoczywa na każdym z uczniów, na każdym z nas. Duch obiecany przez Jezusa przychodzi, aby odnawiać, nawracać i uzdrawiać każdego” – te słowa Papież skierował podczas czuwania zorganizowanego przez Charis – Międzynarodową Służbę Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej. Franciszek zaznaczył, że Duch przychodzi, aby uzdrawiać ze strachu, z niepewności, przychodzi leczyć rany, także te, które zadajemy jedni drugim. On przychodzi, aby przemienić nas w pełnych odwagi uczniów świadków.